Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat hiiligrillillä mehevää ja maukasta – kokki ja hiilivalmistaja neuvovat kahdeksan hyvää niksiä

Älä hosu äläkä lotraa sytytysnestettä

Ruoka
 
Vesa Laitinen
Grillattaviksi sopivat monenlaiset raaka-aineet vihanneksista erilaisiin lihoihin.
Grillattaviksi sopivat monenlaiset raaka-aineet vihanneksista erilaisiin lihoihin. Kuva: Vesa Laitinen

Hiiligrillaus on rennon kokin tapa tehdä ruokaa. Tärkein ohje onkin varata grillaukseen riittävästi aikaa. Suomalaisista grillaajista hiilellä grillaa joka neljäs, selvisi lannoitevalmistaja Biolanin teettämässä kyselyssä, johon vastasi 1 409 suomalaista.

Tavallisimpia virheitä ovat Biolanin mukaan grillihiilien valelu läpimäräksi sytytysnesteellä tai grillauksen aloittaminen liian aikaisin, eli silloin, kun liekit vielä leiskuvat grillissä.

Kokki ja himogrillaaja Marko Suksi ja Biolanin myynti- ja markkinointijohtaja Iikka Helin neuvovat kahdeksan niksiä hiiligrillin käyttöön:

1. Valitse oikea lämpötila.

Jos grillaat naudanpihviä, käytä kuumaa lämpötila, jotta pinta ruskistuu ja sisusta jää meheväksi. Ruskea pinta antaa makua. Kun raaka-aine vaatii pidemmän kypsennysajan, sopiva lämpötila on 150–175 astetta. Valtaosalle raaka-aineista sopii keskilämpö.

2. Pidä kupu kiinni grillatessa.

Uunikaan ei ole auki, kun siellä valmistetaan ruokaa. Hapen saanti pysyy hallittavana, kun kupu on kiinni. Myös lämpösäteily pysyy tasaisena ja leviää joka puolelle grilliä. Kannen alle kurkistelu pidentää ruuan kypsymisaikaa.

3. Tee grilliin useampi lämpöalue.

Marko Suksi kertoo laittavansa paljon hiiliä grillin vasempaan osaan, keskelle vähemmän ja jättävänsä oikean osan ilman hiiliä. Pidemmän kypsennysajan vaativat raaka-aineet kypsyvät matalamman lämpötilan alueella tai epäsuoralla tulella.

4. Tiili varaa lämpöä.

Jos valmistat erittäin pitkän kypsennysajan vaativia ruokia esimerkiksi sitkeistä ruhon osista, lisää grilliin jotain varaavaa massaa. Suksi käyttää tiiltä erottamassa hiiliä tai brikettejä. Tiili varaa lämpöä ja tasaa lämpövaihtelua. Ilma pysyy kosteana grillin sisällä. Iso vesiastia toimii samalla tavalla. Lämpötilana hän suosii matalaa 100–125 asteen lämpöä.

5. Valele ruokaa kastikkeella.

Kypsennyksen loppuvaiheessa ruuan makua ja mehevyyttä voi parantaa barbeque-kastikkeella. Kanaa voi valella ennen grillausta voisulalla, mutta sitä ei saa laittaa liikaa, jotta rasva ei syty palamaan. Liha saa lisää mehevyyttä, kun sitä liotetaan suolaliuoksessa yön yli.

6. Käytä tasakokoisia hiiliä.

Ne syttyvät paremmin ja hehkuvat pidempään kuin pienet tai epätasaisen kokoiset hiilet. Pienen nyrkin kokoiset hiilet syttyvät hyvin. Lehtipuuhiili on parasta hiilimateriaalia, koska sen palamisaika on tasainen. Siitä jää hyvä maku ja tuoksu grillattavaan ruokaan.

7. Älä lotraa sytytysnestettä.

Usein toistuva virhe on hölvätä hiileille liikaa sytytysnestettä. Märkä hiili palaa nopeasti ja saattaa tuoda ruualle sivumakua. Se myös hidastaa hiilloksen syntymistä ja altistaa haitallisille PAH-yhdisteille.

8. Älä hosu.

Älä aloita grillausta silloin, kun liekit vielä leiskuvat grillissä. Liha ja makkara voivat kärventyä. Mustunut ruoka on epäterveellistä. Helin neuvoo odottamaan 20–30 minuuttia, jotta hiillokseen syntyy tasainen hehku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit