Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen haluaa sinappinsa mietona ja suomalaisena

Makeiden ja väkevien sinappien suosio kasvaa pikkuhiljaa.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Elina Himanen
Makkara ja sinappi kuuluvat kesään.
Makkara ja sinappi kuuluvat kesään. Kuva: Elina Himanen

Grillimakkara ilman sinappia on monelle täysi mahdottomuus. Siksi sinappi on myös jatkuva keskustelunaihe, mikä ei ole ihme: onhan se oleellinen osa suomalaista ruokakulttuuria.

Suomessa syödään vuodessa 2,8 miljoonaa kiloa sinappia, mikä tarkoittaa puolta kiloa jokaista suomalaista kohti. Sinapin kulutus keskittyy kesään – toinen kulutuspiikki on jouluna.

Suomalainen sinappimaku on omaa laatuaan. Turun Sinappia valmistavan Maustajan toimitusjohtajan Arto Töllin mukaan yksi sinappityyppi on ylitse muiden.

”Suomalaiseen makuun sopii parhaiten perinteinen mieto sinappi, sillä sen pehmeä maku sopii monen suuhun. Suosioon voi vaikuttaa myös se, että sinappia käytetään kerralla kohtuullisen paljon, jolloin miedompi maku on hyvä vaihtoehto”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin kulutus keskittyy Töllin mukaan pääsääntöisesti kesälle. Toinen merkittävä kulutuspiikki on joulun aikaan.

”Suomessa syödään vuodessa noin 2,8 miljoonaa kiloa sinappia. Tämä tarkoittaa, että suomalainen kuluttaa noin puoli kiloa sinappia vuodessa”, Tölli kertoo.

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton ruokakulttuuriasiamiehen Anni-Mari Syväniemen mukaan miedon sinapin suosio on ylivoimainen. Tätä selittää suomalaisen ruokakulttuurin historia.

”Olemme siihen ajan saatossa tottuneet. Eiväthän suomalaiset ruoat ole olleet kovin maustettuja koskaan. Nyt vasta, kun ruokakulttuuri on kansainvälistynyt, olemme parin viime vuosikymmenen aikana tottuneet myös vahvempaan makumaailmaan.”

Sinappi on hänen mukaansa osa suomalaisten kansallista ruokasielua. ”Sinapin tulee olla mietoa, hellän makuista ja rakenteeltaan tasaista. Jos ajatellaan, millaisia sinappeja nakkikioskeilla tai suurissa tapahtumissa on tarjolla, ne ovat juuri mietoja perussinappeja”, Syväniemi jatkaa.

Monissa muissa maissa sinappia käytetään mausteen tavoin ruoanlaitossa. Käyttöyhteys vaikuttaakin Maustajan Töllin mukaan paljon Suomessa muodostuneeseen sinappimieltymykseen.

”Maistelimme taannoin ranskalaisten kollegoideni kanssa ranskalaista ja suomalaista sinappia. Puhuimme samalla sinapin käyttöyhteyksistä. Ranskassa sinappia käytetään ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeisiin. Ruoanlaittoon tarvittava sinappi on hyvin erilaista kuin mitä me Suomessa laitamme esimerkiksi makkaran päälle.”

Vaikka mietoa sinappia käyteään paljon, myös makeat ja väkevät sinapit ovat nostaneet Töllin mukaan suosiotaan. Monet hakevatkin nykyään makkaralleen hieman väkevämpää sinappia.

Lähinaapureihin verrattuna suomalaisten suosima sinappi on omaa laatuaan.

”Jos suomalaista sinappia verrataan ruotsalaiseen, on ruotsalainen makeampaa. Venäjällä taas sinappi on usein väkevämpää”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin tekemiseen käytetään paljon keltaista sinapinsiementä, kun muualla Euroopassa suositaan ruskeita siemeniä. Keskieurooppalaisissa sinapeissa sinapinsiemenet jätetään usein rouheammaksi tai niitä käytetään jopa kokonaisena.

Sinappi on Syväniemen mielestä todella tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria.

”Mehän olemme tällainen makkarakulttuurikansa, joten sinappi on hyvin tärkeässä osassa. Jos ajattelen omaa jääkaappiani, kyllä siellä aina on ketsuppia ja sinappia. Täytyy myöntää, että olisi katastrofi, jos niitä ei siellä olisi”, Syväniemi naurahtaa.

Myös Tölli myöntää sinapin suuren merkityksen suomalaisille.

”Minut on yllättänyt se, kuinka tärkeää sinappi on suomalaisille. Turun Sinapin valmistuksen siirryttyä takaisin Suomeen, voimakas keskustelu sinapista ja sen mausta yllätti minut täysin. Ihmiset haluavat ottaa kantaa sinapin valmistukseen – se on suomalaisille tärkeä asia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit