Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makeimman mansikan tunnistaa väristä ja lajista

Mansikat säilyvät parhaiten, kun niitä ei sulje pussiin.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Markus Jokela
Kypsän mansikan erottaa väristä.
Kypsän mansikan erottaa väristä. Kuva: Markus Jokela

Monella kesä alkaa siitä, kun puraisee makeaa suomalaista mansikkaa. Usein kyseinen mansikka on Polka-lajiketta.

Hollannista lähtöisin oleva Polka-mansikkalajike on Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan viljellyin lajike Suomessa. Sen osuus kaikesta tuotannosta on noin 70 prosenttia.

Polka on mansikkalajikkeista makeimpia, mikä selittää sen suurta suosiota. Makeus ei kuitenkaan ole itsestään selvä asia.

”Säätila vaikuttaa paljon mansikan makeuteen. Se, onko ollut sateista ja viileää ennen sadonkorjuuta vai kuivia hellepäiviä, vaikuttaa mansikan makuun yllättävänkin paljon – enemmän kuin itse lajike. Kuivalla ja lämpimällä säällä mansikoista tulee makeampia”, Salo kertoo.

Kaupassa kypsän mansikan tunnistaa väristä. Valkopäinen tai muuten vaalea mansikka ei ole kypsä. Suomalaisten mansikoiden kohdalla tällaista ongelmaa ei kuitenkaan pitäisi olla.

”Suomessa mansikat kerätään ja toimitetaan kauppoihin kypsinä. Ne päätyvät pellolta lähes suoraan kuluttajan saataville. Mansikat jäähdytetään heti poimimisen jälkeen ja toimitetaan kauppaan. Tällä tavalla mansikalle saadaan hieman parempi säilyvyys ja enemmän myyntiaikaa”, Salo sanoo.

Mansikoita kuljettaessa esimerkiksi mökille tai kotiin tulee muistaa tärkeä seikka.

”Mansikoita ei kannata säilyttää suljetussa pussissa, sillä siinä ne eivät hengitä. Kaupassa mansikat ovat usein rasiassa tai laatikossa. Niitä ei kannatakaan laittaa pussiin, vaan kuljettaa sellaisenaan. Pitkä kuljetusmatkakaan ei pilaa marjoja, jos niitä ei pidä suorassa auringonvalossa.”

Kun mansikat lämpenevät liikaa, niiden säilyvyysaika lyhenee. Mitä viileämmässä mansikat saa kuljetettua, sitä paremmin ne säilyvät.

Kaikki mansikkalajikkeet sopivat Salon mukaan pakastukseen ja säilömiseen.

”Aikoinaan mansikat jaettiin säilöntä- ja tuoremarjoihin. Se oli aikakautta, jolloin teollisuus osti Suomesta mansikkaa ja teki niistä hilloja ja muita tuotteita. Tällaista jakoa ei enää ole. On katsottu, että on parempi käyttää lajikkeita, jotka sopivat sekä säilöttäväksi että tuoreena syötäväksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit