Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmäuutettu kahvi valmistuu jääkaapissa melkein itsestään

Alun perin hippien suosima kahvi sisältää kofeiinia enemmän kuin moni energiajuoma.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Liisa Takala
Kylmäuutettu kahvi on piristävä kesäjuoma.
Kylmäuutettu kahvi on piristävä kesäjuoma. Kuva: Liisa Takala

Kylmäuutettu kahvi eli cold brew coffee rantautui Suomeen viime kesänä, ja siitä on tullut nopeasti suosittu juoma. Kahvijuoman idea on, että kahvia ei keitetä, vaan sen annetaan uuttua kylmässä vedessä jääkaapissa useiden tuntien ajan, esimerkiksi yön yli.

Helsinkiläisen kahvibaari ja -paahtimo Kaffa Roasteryn perustajan Svante Hampfin mukaan kylmäuutettu kahvi on alun perin Yhdysvalloista, jossa sitä on nautittu jo pitkään. Aluksi se oli hippien suosima juoma, jota valmistettiin pressopannulla.

Kylmäuutetun kahvin valmistaminen kotona on todella helppoa. Vastajauhetun kahvin annetaan seistä kylmässä vedessä pitkään, jolloin aika korvaa lämmön.

”Kylmäuutetun kahvin tekemiseen tarvitaan 90–100 grammaa karkeasti jauhettua kahvia yhtä vesilitraa kohden. Kahvin annetaan seistä kylmässä vedessä jääkaapissa 10–15 tuntia. Tämän jälkeen kahvi voidaan vielä suodattaa suodatinpaperin läpi, jolloin siitä tulee kirkkaampaa”, Hampf neuvoo.

Kylmäuutettu kahvi myös nautitaan kylmänä. Joukkoon voi Hampfin mukaan lisätä jopa muutaman jääpalan. Monet sekoittavat kahviinsa myös maitoa sekä makeutusainetta.

Hampf kuvailee kylmäuutettua kahvia maultaan matalahappoiseksi sekä luontaisesti makeaksi.

”Monet ihmiset, jotka ovat testanneet juomaa ensimmäisen kerran, ovat sanoneet, että se on parempaa kuin normaali kahvi”, Hampf kertoo.

Kylmäuutettu kahvi sopii Hampfin mukaan hyvin terassikeleille.

”Kylmäuutettu kahvi on virkistävä ja terveellinen kesäjuoma. Se myös piristää vaikka autoa ajaessa, koska se sisältää kofeiinia enemmän kuin monet energiajuomat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit