Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elävä tuli tekee taikoja kesän kalaruuille

Grillin terävä kuumuus, tuli ja savu antavat kalalle upean maun. Viritä onki tai katiska ja nappaa kesägrilliin kuumimmat kalaherkut.

Ruoka
 
Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Ai miksikö kalaruuat maistuvat kesällä erityisen hyvältä? Salaisuus on grillin tai nuotion kuumuudessa. Hiili, tuli ja savu tekevät ihmeitä kalan maulle. Kala kypsyy nopeasti, joten näiden ruokien kanssa ei tarvitse puuhastella juuri puolta tuntia pidempään.

Grillattu nieriä pysyy mehevänä, kun sivelet kalan pinnalle dijon-sinapista, hunajasta ja limetinmehusta sekoitettua öljykastiketta. Samalla öljykastike maustaa kalan makean kirpeäksi. Kokonainen kala kannattaa kypsentää alumiinifolion päällä, sillä kalan nahka tarttuu helposti grilliritilään kiinni. Folion avulla kalan kääntelykin käy näppärästi.

Suvi Rüster valmistaa Helsingin Sanomiin puolessa tunnissa rentoja ruokia lempiraaka- aineistaan.
Suvi Rüster valmistaa Helsingin Sanomiin puolessa tunnissa rentoja ruokia lempiraaka- aineistaan.

Muurinpohjapannussa valmistuva espanjalaistyylinen kalapannu maistuu reippaasti valkosipulilta, kuminalta ja chililtä. Savustettu paprikajauhe antaa kastikkeelle lämpimän makean terän, ja tomaattien hapokkuutta vahvistetaan tilkalla valkoviiniä. Kypsän mehevistä tomaateista valmistettua kastiketta ei tarvitse keitellä muurikassa pitkään. Myös kuhafileet kypsyvät nopeasti, joten kastiketta ei kannata kovasti sekoitella fileiden lisäämisen jälkeen, etteivät ne muhennu. Nopean kalapannun kylkeen sopii parhaiten tuore ja maukas maalaisleipä. Jos edelliseltä aterialta jäi yli uusia perunoita, pyöräytä ne pannulla valkosipuliöljyssä kalapadan lisäkkeeksi.

Kukapa ei rakastaisi grillattuja folionyyttejä? Tällä kertaa nyytteihin sujautetaan muikkuja, fenkolia ja ruisleipää. Jos valinnan varaa on, käytä nyytteihin keskikokoisia muikkuja – ihan pienet kalat kypsyvät kasviksia nopeammin ja voivat päästä liian pehmeiksi. Voin kanssa ei sitten tämän reseptin kohdalla säästellä, siitä nimittäin tulee upea kastike, kun se sulaa nyytin pohjalle. Kippaa kypsä nyytti liemineen lautaselle ja nauti heti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä