Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajatus ruoasta polttoaineena on naurettava – nauti jokaisesta suupalasta

Kunnolla pureksittu maukas ruoka saa minut kylläiseksi – myös henkisesti, kirjoittaa Emmi-Liia Sjöholm.

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Mieluummin vaikka eineksiä, kunhan ruokaa ei syö liikaa. Näin totesi ravitsemusterapeutti Hanna Partanen viime viikolla sekä Helsingin Sanomissa että Me Naisille antamassaan jatkohaastattelussa. Hänen mukaansa ihmisten pitäisi opetella syömään perusjees-ruokaa, jotta annoskoko pysyisi järkevänä. 8+ kouluarvosana riittäisi ainakin arkena.

Partasen haastattelu sai nopeasti aikaan somevihaa. Kieltämättä itsekin pidin ajatusta naurettavana. Kommentti palautti mieleeni aspartaamilla makeutetut kevytjogurtit ja kurinalaisen elämän, jossa lasketaan Painonvartijoiden pisteitä.

Olin runsaat 10 vuotta sitten kahvilassa töissä. Silloin liki kaikki asiakkaat tilasivat erikoiskahvinsa rasvattomalla maidolla. Mauton litku teki kahvista kitkerää, mutta eipähän tarvinnut pelätä kaloreita. Olen ollut todella iloinen, että hysteerisestä kevyttuotteiden käytöstä on päästy, ja että Helsingin kahviloista saa yhä kermaisempia kahvielämyksiä. Mieluummin vaikka vain yksi erikoiskahvi viikossa, kunhan se on erinomainen, kuuluisi oma mottoni.

Minulla on kuitenkin kavereita, jotka elävät juuri kuten Partanen ehdottaa. Heille ruoka on vain polttoainetta ja he pärjäävät varsin hyvin tylsän makuisilla aterioilla. Yksi ystäväni syö ihan mielellään vaikkapa maustamatonta puuroa lounaaksi.

Minä kuitenkin kaipaan makuja. Olen huomannut, että tylsän tai pahan makuiset ruoat aiheuttavat minussa tyystin erilaisen reaktion kuin Partanen toivoo: ruoka tekee mieli ahmaista mahdollisimman nopeasti, sillä haluan päästä siitä eroon. Silloin tulen helposti syöneeksi liian ison annoksen, koska en ehdi kuunnella kehoani ja sen viestittämää kylläisyyden tunnetta.

Oikein hyvää ruokaa syön säästellen. Kaikkein hitaimmin nautin pienet ylelliset ravintola-annokset. Haluan jokaisen makuvivahteen viipyilevän suussani mahdollisimman pitkään. Kunnolla pureksittu maukas ruoka saa minut kylläiseksi – myös henkisesti.

Itsehillinnästä on toki hyötyä painonhallinnassa. Mutta voi sitä opetella maukkaastikin.

Jos ruokaa tulee santsattua liikaa, kannattaa valmistaa pienempiä määriä kerrallaan. Se ei silti tarkoita, että oikean annoskoon oppisi vain säännösteltyjä mikroaterioita syömällä. Kun ostaa vähemmän, voi esimerkiksi satsata arvokkaampiin ja laadukkaampiin tuotteisiin.

Niitä nauttiessa arvostaa jokaista suupalaa.

Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit