Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakritsista tuli trendimaku, joka maustaa nyt jopa jogurtin ja perunalastut

Aiemmin lähinnä makeisista ja jäätelöistä tuttu lakritsi maustaa nyt monipuolisesti erilaisia elintarvikkeita.

Ruoka
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Lakritsista on tullut suosittu maku, jonka käyttö ei enää rajoitu perinteisiin makeisiin tai jäätelöihin. Aluksi lakritsi ilmestyi ravintoloiden ruokalistoille, ja nyt laku maustaa myös varsin yllättäviä elintarvikkeita kuten jogurttia, olutta ja perunalastuja.

Yksi hiljattain lanseeratuista uutuustuotteista on Ålands Mejerietin lakritsijogurtti. Johtaja Thomas Hackmanin mukaan lakujogurtin vastaanotto on ollut huima. Tuote on moninkertaistanut yrityksen jogurttimyynnin, ja sitä myydään jo yli 400 myymälässä ympäri Suomea.

”Palautetta tulee todella paljon ja se on lähes pelkästään positiivista. Monen mielestä se on parasta, mitä kaupasta löytää. Litran purkki meinaa olla liian pieni monelle, on sanottu että sehän menee kertaheitolla”, Hackman naurahtaa.

Hackmanin mukaan asiakaskunta koostuu kahdentyyppisistä ihmisistä. Toiset ihmettelevät lakritsin ja jogurtin yhdistelmää ja maistavat uteliaisuudesta. Toiset ovat vannoutuneita lakritsinystäviä, joiden on pakko saada tuote käsiinsä.

Idea lakun yhdistämisestä jogurttiin on Hackmanin mukaan ollut pienelle yritykselle kuin lottovoitto.

”Se oli monen asian yhteensattuma. Yritetään paljon seurata trendejä ja sitä, mitkä maut voisivat olla kiinnostavia. Huomasimme, että lakritsi tuntuu olevan kovassa nosteessa”, Hackman kertoo.

”Jogurttihyllyllä kilpailu on äärimmäisen kovaa. Jos me haluamme pienenä uutena meijerinä löytää paikkamme kauppojen hyllyiltä, niin meidän pitää ajatella laatikon ulkopuolelta ja keksiä uusia makuja.”

Myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla oli alkuvuodesta valikoimassaan lakritsia. Laitilan lakritsilla maustettua porter-olutta myytiin Alkossa helmikuusta toukokuulle. Tuotteen kovan suosion takia sitä täytyi valmistaa kaksinkertainen määrä alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna, kertoo Laitilan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

”Lakritsiporter myi todella hyvin ja loppui nopeasti kesken. Kaikki arvostelut olivat tosi hyviä ja se pärjäsi käsityöläisoluiden testeissä jumalattoman hyvin”, Aarikka toteaa.

Laitilalla uskottiin, että lakritsinmakuinen olut jakaisi kuluttajat vahvemmin sitä rakastaviin ja vihaaviin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan palaute oli kautta linjan ylistävää.

”Sellaisetkin olutharrastajat, jotka yleensä sanovat, ettei olueen saisi sotkea mitään muuta kuin siihen perinteisesti kuuluvia aineita, kehuivat lakritsiporteria.”

Tuote syntyi, kun Aarikka liikekumppaneineen tapasi Kouvolan lakritsin tehtailijan Timo Nisulan. Suunnitteilla oli alun perin lakritsilimonadi, mutta ideoinnin jälkeen päädyttiin olueen ja porteriin. Porteriin lakritsi sopii Aarikan mukaan paremmin, sillä siinä on jo valmiiksi tummia ja lakritsimaisia makuja.

Aarikan mukaan Laitilalla ei ole kuopattu ajatusta lakritsilimonadista tai lakritsiporterin tuomisesta uudelleen markkinoille.

”Sitä on tässä vähän pyöritelty, että voisi olla saumoja ja kysyntää, että kannattaisi tehdä lakritsiporteria jatkossakin. Tosin vaikka joku juttu olisi hyvä ja suosittu, sen elinkaari ei välttämättä ole kovin pitkä”, Aarikka toteaa.

Ehkä villein lakritsiyhdistelmä ovat kuitenkin Realsnacksin kehittämät lakusipsit. Toimitusjohtaja Arja Kastarisen mukaan ajatus syntyi, kun uuteen Chipventures-sarjaan lähdettiin rohkeasti kehittämään uusia makuja.

”Kansainvälisillä messuilla ja ruokamaailmaa seuratessa lakritsin trendikkyys nousi selkeästi esiin. Sekä minä että tuotekehittäjämme Mirva Liukko olemme tehneet pitkän työuran Pandan lakritsin parissa ja voisikin sanoa, että osittain maku syntyi lakritsin ikävästä”, Kastarinen toteaa.

Myös lakritsisipsien vastaanotto on ollut lupaava, vaikka tuote on Kastarisen mukaan vasta alkumetreillään. Kuten makeisissakin, myös sipsin mausteena lakritsi jakaa mielipiteitä – toiset rakastavat, kun taas toisille ensimmäinen maistelukerta jää viimeiseksi.

Lakritsifestivaaleja Ruotsissa ja Suomessa järjestävä Tuija Räsänen vertaa suklaata ja lakritsia musiikkiin – jos suklaa on klassista musiikkia, lakritsi on rock’n’rollia.

Tuija Räsäsen mukaan lakritsi on erinomainen raaka-aine sekä ruuanlaitossa että leivonnassa, sillä se vahvistaa muita makuja. Lakritsilla on myös pitkä jälkimaku, jopa viisi kertaa pidempi kuin suklaalla.

Räsänen on pitänyt suklaakauppaa Ruotsissa vuodesta 2004. Hän kertoo, ettei lakritsi ole ollut Ruotsissa yhtä iso trendi kuin Suomessa. Kun Räsänen alkoi myydä suklaan ohella myös lakritsia, asiakkaat ilahtuivat kovasti. Näin syntyi idea lakritsifestivaalista, joka järjestetään syksyllä toista kertaa myös Suomessa.

Ruotsissakin lakritsi on löytänyt tiensä mitä erikoisimpiin tuotteisiin. Räsäsen mukaan Ruotsista löytyy muun muassa lakritsisalamia, lakritsilla maustettua tuorejuustoa sekä hammastahnaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit