Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuorejuusto pilaantuu lämpimässä nopeasti – asiantuntija suosittelee kylmälaukkua pitkille kauppareissuille

Erityisesti tuore kala, raaka liha, maito ja tuorejuustot ovat herkkiä pilaantumaan kesähelteillä. Jo yli tunnin mittainen kauppamatka kaipaisi kylmälaukkua.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Maria Halkilahti HS
Kylmälaukku kannattaa ottaa kauppaan mukaan.
Kylmälaukku kannattaa ottaa kauppaan mukaan. Kuva: Maria Halkilahti HS

Kuumana kesäpäivänä ruoka voi pilaantua yllättävän nopeasti, jos kylmäketjusta ei pidä huolta. Jo muutama tunti yli 20 asteen lämpötilassa voi heikentää suuresti ruuan laatua ja käyttöikää.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela suosittelee kylmälaukun tai -kassin käyttämistä pidemmällä kauppareissulla. Näin herkästi pilaantuvat ruuat pysyvät viileinä.

”Kauppamatkani kestää puoli tuntia, jolle varaan kesällä kevyen kylmäkassin. Jos kauppamatka kestäisi tunnin, varaisin mukaan kylmälaukun. Kylmät tuotteet kannattaa pakata tiiviisti, jolloin ne pysyvät paremmin viileinä”, Korpela kertoo.

Jotkut tuotteet, esimerkiksi kala, raaka liha, maito ja tuorejuustot ovat erityisen helppoja pilaantumaan. Korpelan mukaan näitä tuotteita ei saisi pitää huoneenlämmössä yli kahta tuntia. Kylmäketju kannattaa huomioida myös kuljetuksessa, sillä lämpimässä kuljetettujen tuotteiden käyttöaika lyhenee selvästi, vaikka ne laittaisi määränpäässä jääkaappiin.

”Raaka kala tulisi säilyttää sulavan jään lämpötilassa, eli noin 0–3 asteessa. Se on haasteellista näin kesällä. Myös kalavalmisteet kuten kylmäsavukala ja graavikala ovat herkkiä lämmölle. Jos vakuumipakkauksessa on listeriabakteeria, lämpöpiikki edesauttaa sen lisääntymistä huomattavasti”, Korpela kertoo.

Tuore kala tulisikin valmistaa ruuaksi mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Kalaa ei pitäisi lähteä kuljettamaan pitkiä matkoja, jos sitä ei pysty säilyttämään alhaisessa lämpötilassa. Raaka kala säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, riippuen jääkaapin lämpötilasta ja kalan tuoreudesta. Jos kalaa ei valmista heti, se kannattaa pakastaa.

Myös liha on helposti pilaantuva elintarvike. Korpelan mukaan liian kauan lämpimässä olleen pihvin tunnistaa jo epämiellyttävästä hajusta.

”Raaka liha tulisi säilyttää alle kuuden asteen lämpötilassa. Jauheliha on vielä herkempi lämmölle. Kaupassa jauheliha myydään alle neljäasteisena”, Korpela huomauttaa.

Maitoakaan ei kannata unohtaa pöydälle, sillä sekin on herkkä pilaantumaan. Jos maito on pitkään lämpimässä, se alkaa Korpelan mukaan saostua mikrobitoiminnan lisääntyessä. Jos kylmäketju on kunnossa, maito säilyy kuitenkin pitkään.

”Maito on nykyään hirmu hyvin säilyvää, koska kylmäketju meijeristä kauppaan on aukoton. Se ei altistu lämmölle kuten aiemmin, kun se jätettiin latauslaiturille.”

Monen piknik-eväisiin tai mökkisalaattiin kuuluu mozzarellaa tai tuorejuustoja. Ne ovat kuitenkin herkkiä lämmölle.

”Pilaantuessaan mozzarellaan tulee ikään kuin hapantuneen maidon maku. Mozzarella säilyy 10–12-asteisena esimerkiksi salaatin joukossa nelisen tuntia. Säilytysajan pidentyessä yli neljän tunnin riski epätoivotuista bakteereista kasvaa”, Korpela kertoo.

Piknikille menijän kannattaakin ottaa mukaan kylmälaukku, jossa ruoat pysyvät viileinä.

Jos ruuan saa kuljetettua kylmäkallejen ja -laukun avulla samassa lämpötilassa kuin missä se säilytetään kaupassa, ei ongelmia säilyvyyden kanssa tule. Pitkiä automatkoja varten on saatavilla kylmälaukkuja, jotka toimivat pienen jääkaapin tapaan. Ostokset on kuitenkin syytä tehdä aina mahdollisimman läheltä määränpäätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit