Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupla-annosten salliminen vaikuttaisi etenkin Gin & Tonicin kaltaisiin klassikkodrinkkeihin, arvioivat baarimestarit

Suomessa on totuttu juomaan pienempiä versioita klassikkococktaileista.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Uusi alkoholilaki sallisi tupla-annosten myynnin, jolloin baariasiakkaan olisi mahdollista tilata myös nykyistä suurempia cocktaileja. Tällä hetkellä ravintoladrinkissä saa olla neljä senttilitraa väkevää alkoholia annosta kohti.

”Klassikkococktailit on totuttu maailmalla valmistamaan perinteisesti suuremmalla mittakaavalla. Dry Martinissakaan ei Suomen säädöksillä saa olla kuin neljä senttilitraa alkoholia, jolloin se on selvästi pienempi”, kertoo helsinkiläisravintola Teatterin Kellobaarin baarimestari Matias Pietarinen.

Jos tupla-annosten myyminen sallitaan, se vaikuttaisi etenkin sellaisten klassikkodrinkkien valmistamiseen, joihin tarvitaan 5–6 senttilitraa väkevää alkoholia, arvioi Shaker Helsinki -baarin ravintoloitsija ja baarimestari Mika Räisänen.

”Esimerkiksi Gin & Tonicin kohdalla annoskoon poistaminen on hyvä asia. Silloin se pystytään valmistamaan normaaliin, isoon grogilasiin. Samalla Gin & Tonicista saadaan sen makuinen kuin sen kuuluu olla. Juon itse ravintolassa yleensä Gin & Tonicin lyhyestä lasista, jolloin ginin ja tonic-veden suhde pysyy oikeana. Jos valmistamiseen käytetään suurta lasia, tonic-vettä on usein suhteessa liikaa, koska juomassa ei saa olla kuin neljä senttilitraa giniä.”, Räisänen sanoo.

Kellobaarin Pietarinen ei kuitenkaan usko, että alkoholilain muutos vaikuttaisi merkittävästi drinkkien annoskokoihin.

”Uskon, että monet pitäytyvät neljän senttilitran annoskoossa perusjuomissa. Poikkeustapauksissa kuten Martineissa, Manhattaneissa ja muissa klassisissa juomissa voidaan käyttää vapautta. En usko kuitenkaan, että meno menisi siihen, että asiakkaille vietäisiin 12 senttilitraa vodkaa lasiin”, sanoo Pietarinen.

Shakerin baarimestari Mika Räisänen on samoilla linjoilla.

”Uskon, että neljän senttilitran annoskoko tulee säilymään monissa paikoissa, koska siihen on totuttu. Joissain cocktailbaareissa annoskoot voivat hieman kasvaa tiettyjen juomien, kuten Gin & Tonicin, Martinien ja Negronin kohdalla. Pystytään nämä toki tekemään nykyisilläkin mitoilla, mutta uudistuksella niistä saataisiin hieman houkuttelevimpia”, Räisänen kertoo.

Suomalainen drinkkikulttuuri voi baarimestarien mukaan hyvin. Kuopiolaisen ravintola Panzan ravintoloitsija Joona Kämäräinen on sitä mieltä, että cocktaileja arvostetaan entistä enemmän.

”Kolmen vuoden aikana cocktailkulttuuri on harpannut roimasti eteenpäin. Varsinkin Etelä-Suomessa ihmiset ovat jo kauan osanneet tilata cocktaileja. Siellä kehitys on ollut huimaa, mutta cocktailkulttuuri on leviämässä vauhdilla myös muualle Suomeen. Ihmiset osaavat tilata erilaisia cocktaileja ja niitä on alettu arvostaa yhä enemmän”, Kämäräinen sanoo.

Baarimestarien mukaan suomalaiset pääsevät drinkkitrendeihin nopeasti kiinni internetin myötä. Myös baarimestarien ammattitaito on kasvanut.

”Ihmiset matkustavat yhä enemmän ja tutustuvat erilaisiin juomiin. Trendi-ilmiöt rantautuvat Suomeen nopeasti internetin kautta. Cocktailien arvostus nousee myös koko ajan. Ammattitaito alkaa näkyä cocktailbaareissa. Ennen vanhaan hyviä cocktaileja oli vaikea saada, eikä niitä kukaan oikein edes kysellyt. Nykyään on paljon huippubaarimestareita ympäri Suomea, joten hyviä cocktaileja on helpompi päästä maistelemaan”, Shakerin baarimestari Mika Räisänen toteaa.

”Varsinkin cocktailpuolella ihmiset ovat valveutuneempia. He kysyvät erilaisia cocktaileja ja testaavat uusia makuja. Ihan sama kuin ruokapuolella – uskalletaan kokeilla uutta. Ihmiset luottavat siihen ammattitaitoon, jota tiskin takana on. Erilaiset blogit ja sosiaalinen media on vaikuttanut vahvasti ihmisten cocktailtietämykseen”, Kellobaarin baarimestari Matias Pietarinen sanoo.

Pietarisen mukaan myös cocktailkulttuurin sosiaalinen puoli on muutoksessa.

”Juomien nauttiminen on yhä enemmän sosiaalista kanssakäymistä. Se ei enää tarkoita, että mennään joka viikonloppu baariin ja juodaan paljon halpaa olutta ja vodkaa, vaan mennään ystävien kesken hyvään oluthuoneeseen tai cocktailbaariin juomaan muutama juoma sekä pelataan samalla vaikka lautapelejä ja seurustellaan. Alkoholi ei ole enää pääosassa, vaan hyvä seura.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä