Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyhtökaura voi pelastaa suomalaiset liialta lihansyönniltä – sitä ei vaan ole koskaan saatavilla

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Muutama viikko sitten Iltalehden lööppi pysäytti miettimään suomalaisten lihankulutusta. Jutun mukaan keskivertosuomalainen söi viime vuonna lihaa huimat 79,4 kiloa – kolminkertaisen määrän suosituksiin nähden.

Ja juuri kun moni oli iloinnut vegeruoan suosiosta.

Varoitukset punaisen lihan terveyshaitoista ovat kuitenkin ilmeisesti menneet perille. Eniten kasvoi nimittäin siipikarjan kulutus. Terveysintoilijat näyttelijä Gwyneth Paltrow’sta fitnessbloggaajiin ja asiantuntijoihin puhuvat vaalean lihan puolesta.

Siinä on kuitenkin omat ongelmansa. Broileri on nimittäin kaikkein soijaintensiivisin kotieläin, kertoo WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula. Se tarkoittaa sitä, että broileri syö kasvukiloa kohden ruokateollisuuden eläimistä eniten soijaa. Soijaviljelmien laajentuessa niiden edeltä tuhoutuu usein sademetsää.

Jos broileria haluaa ehdottomasti lautaselleen, kannattaa Nikulan mukaan suosia luomubroileria tai broileria, jonka pakkauksessa on kerrottu käytetyn rehun olevan vastuullisesti tuotettua ja RTRS-sertifioitua.

Myös suomalaisella valkuaisrehulla ruokittu broileri on parempi valinta. Esimerkiksi kotimainen härkäpapu ei aiheuta merkittäviä metsäkatopaineita toisin kuin soijan tuotanto Etelä-Amerikassa. Kuitenkaan vaaleankaan lihan syönnin lisääntyminen ei ole missään muodossa ympäristöteko.

Okei, siirrytään siis proteiinipitoiseen juustoon, kuten yhä useampi suomalainen. Pieleen menee sekin. Yhden juustokilon tuottamiseen kuluu useampi litra maitoa eli senkin hiilijalanjälki on suuri.

Mikä sitten avuksi? Alkajaisiksi olisi pelastettava Suomen uhanalaisin proteiini – nimittäin nyhtökaura. Olen yrittänyt metsästää sitä jo muutaman kuukauden, turhaan. Se viedään käsistä, jos ei satu tuntemaan kauppiasta tai kuulemaan uudesta lähetyksestä serkun koiran kaiman kautta.

Aivan huikeaahan se on, että tuo suomalainen keksintö on saavuttanut näin suuren suosion. Toisaalta nyhtökaura on vaikea saada leviämään massojen tietoisuuteen, jos sitä ei koskaan ole saatavilla. En ole itse asiassa nähnyt nyhtökaurapakettia livenä vielä kertaakaan!

Vielä muutama vuosi sitten kaurakermaakin piti metsästää eri putiikeista. Eiköhän nyhtökaurakin siis lopulta yleisty. Sillä välin tätä harvinaista herkkua voi käydä ihmettelemässä ainakin muutamassa uudessa helsinkiläisravintolassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit