Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piknikin pilaavat pikkumokat voi välttää helposti jo valmisteluvaiheessa, vinkkaa martta

Termospullo ja kylmälaukku ovat eväsretkien vakiovarusteita. Mutta miten välttyy vetisiltä voileiviltä?

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Anni Koponen
Piknik kannattaa suunnitella huolellisesti.
Piknik kannattaa suunnitella huolellisesti. Kuva: Anni Koponen

Täydellinen kesäpiknik koostuu hyvästä ruuasta, mukavasta seurasta ja miellyttävästä paikasta – olipa se sitten festarialueella tai luonnon keskellä.

Piknikin leppoisa tunnelma saattaa kuitenkin joutua uhatuksi: eväsleivät vetistyvät, takapuoli kastuu kostealla nurmella tai salaatti on päässyt nahistumaan.

Harmilliset pikkumokat voisi kuitenkin helposti välttää jo valmisteluvaiheessa, neuvoo Marttaliiton Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio.

Yksi niistä on se, että reppu pakataan niin täyteen, että ruoka-aineet litistyvät.

”Esimerkiksi tomaateista voi tulla mössöä, jos ne pakkaa väärin”, Kuukeri-Kallio sanoo.

Kuuteri-Kallion muistilista onnistuneeseen piknikkiin

1. Ota mukaan kylmiä ruokia

Kuumat ruoat on vaikeampi pitää pitkään lämpimänä. Tämän vuoksi kylmät ruoat sopivat erinomaisesti piknikille. Mukaan voi ottaa vaikka salaattia, leipiä ja hedelmiä.

2. Sekoita salaatti vasta paikan päällä

Salaattia ei kannata kuljettaa valmiiksi sekoitettuna, jos sen suinkin voi koota vasta paikan päällä. Pakkaa tomaatit, kurkut ja muut ainekset erillisiin purkkeihin, jolloin ne pysyvät parempina eivätkä vetistä salaattia – näin jokainen voi myös kasata mieleisensä salaatin.

Perinteisten salaattiainesten lisäksi mukaan voi pakata vaikka mansikoita ja juustoa. Mansikka, basilika ja grilli- tai mozzarellajuusto sopivat hyvin yhteen. Salaatin voi maustaa balsamietikalla ja oliiviöljyllä.

3. Vältä vetiset leivät oikeilla täytteillä

Pehmeälehtinen salaatti nuupahtaa eväsleivän välissä helposti. Tomaatti- ja kurkkusiivut puolestaan saattavat vetistää leivän liian nopeasti.

Eväsleipien välissä kannattaakin kokeilla erilaisia, esimerkiksi tuorejuustosta valmistettuja tahnoja. Graavattu tai savustettu kala, kinkkusuikaleet tai tuoreyrtit sekoitettuna tuorejuustoon ovat erinomainen täyte leivälle.

4. Tee valmiita annospaloja

Jos viipaloit tai lohkot eväsherkut valmiiksi rasioihin, ei piknikillä tarvitse käyttää aikaa paloitteluun. Lisäksi valmiit annospalat on helppo nostaa suoraan purkista tarjolla.

5. Termoskannuun voi laittaa myös kylmää juomaa

Termoskannu pitää juoman kylmänä pitkään. Pese termos kuitenkin huolellisesti, sillä jos siinä on kuljettanut esimerkiksi kahvia, sen maku siirtyy helposti uuteen juomaan.

6. Kylmälaukku mukaan

Kylmälaukku on ehdoton piknikillä. Muutamalla kylmäkallella ruoat pysyvät viileinä pitkään. Nykyään kylmälaukkuja saa myös reppujen muodossa, joten niitä on helppo kuljetella paikasta toiseen.

Asettele kylmäkallet laukun sivuille tai päälle. Älä pakkaa kylmälle herkkiä eväitä kuten salaattia tai hedelmiä liian lähelle kylmäkalleja.

Tarvittaessa jäädytetty mehutölkki tai vesipullo käy kylmäkallesta. Myöhemmin piknikseurue voi sammuttaa janonsa sulaneella juomalla.

7. Muista roskapussi!

Moni unohtaa tämän tärkeän seikan. Älä jätä roskia lojumaan luontoon, vaan kerää ne mukaan ottamaasi pussiin ja vie roskikseen.

8. Pidä takalisto kuivana

Jos aikoo järjestää piknikin nurmikolla, on hyvä tarkistaa, päästääkö piknik-huopa tai istuma-alusta kosteutta läpi. On olemassa alustoja, jotka on päällystetty muovilla, jolloin ne eivät päästä kosteutta läpi ja takalisto säilyy kuivana eväsretken ajan.

9. Muista puhdistaa kädet

Hygieniasta kannattaa pitää huolta myös piknikillä. Monet käyttävät desinfiointiainetta, mutta Hopsu-Neuvonen suosittelee kokeilemaan kosteuspyyhkeitä. Ne puhdistavat käsistä myös lian.

10. Luo tunnelmaa pienillä yksityiskohdilla

Tunnelmaa piknikille saa luotua ottamalla mukaan kauniit lautasliinat tai astiat. Jos käytät kertakäyttöastioita, kannattaa valita mukaan sellaiset, jotka kompostoituvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit