Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heidi Kjellman nostaa Kymijoesta satoja rapuja – saksiniekkoja riittää joulupöytäänkin

Kjellman on tuttavapiirinsä ainoa ravustaja. Myöskään nykyiset mökkinaapurit eivät ravusta.

Ruoka
 
Heidi Kjellmanin mökiltä nousee täplärapuja. Parhaina viikonloppuina hän on nostanut niitä jopa 400 kappaletta.
Heidi Kjellmanin mökiltä nousee täplärapuja. Parhaina viikonloppuina hän on nostanut niitä jopa 400 kappaletta.

Viime torstaina kello 12 Heidi Kjellmania jännitti. Hän oli mökillään Kymijoen Myllykoskella, ja ravustuskausi oli juuri käynnistynyt.

”Lasken viikkoja ja kuukausia kauden alkuun. Ajoitan kesälomani aina niin, että voin ravustaa mahdollisimman paljon. Kesälomassa on parasta, kun pääsee ravustelemaan kunnolla.”

Kjellmanin, 31, ravustusharrastus alkoi, kun hänen vanhempansa ostivat mökin Kymijoelta kymmenisen vuotta sitten. Perheessä ei ollut ravustettu tätä ennen, vaikka ravut ja muut merenelävät olivatkin tavallinen näky Kjellmanien ruokapöydässä.

”Kuulimme, että Kymijoessa olisi rapuja, ja isäni aloittelikin varovasti ravustusta. Ensimmäisinä vuosina rapuja nousi tolkuttomasti, monta sataa viikonlopussa. Aloin itsekin ravustaa siinä sivussa, ja nyt olen ravustanut seitsemän vuotta aktiivisesti.”

Heidi Kjellman ravustaa Kymijoella. Rapusaalis pysyy hyvänä sumpussa rantavedessä.
Heidi Kjellman ravustaa Kymijoella. Rapusaalis pysyy hyvänä sumpussa rantavedessä.

Kolmen viime vuoden ajan Kjellman on käyttänyt harrastukseensa entistä enemmän aikaa. Hän viettää kesälomansa mökillä, samoin lähes kaikki viikonloput pitkälle syksyyn asti.

”Ostin myös viime kesänä auton sen takia, että pääsen ravustamaan. Asun Helsingin keskustassa, enkä periaatteessa tarvitsisi autoa muuten.”

Kjellmanin kaara on musta, kaksipaikkainen avoauto. Mökkeilymatkat taittuvat sillä sujuvasti, joskin auto on sen verran pieni, ettei Kjellmanin hankkima rapusumppu oikein tahdo mahtua sen kyytiin. Sumpulle on käyttöä, sillä kun ravut on pyydystetty mertoihin, saaliiksi saatuja saksiniekkoja voi säilyttää rantaveteen jätettävässä sumpussa. Näin rapuja ei tarvitse valmistaa heti ruuaksi.

Mertojen, mertaköysien ja -kohojen sekä sumpun lisäksi ravustaja tarvitsee ravustusluvan ja jonkinlaisen veneen. Jos venettä ei lasketa, ravustuksen voi aloittaa melko pienellä budjetilla.

”Sanoisin, että reilusti alle sadalla eurolla pääsee hyvään alkuun. Itse ravustan ihan tavallisella mökkisoutuveneellä.”

Kjellman on tuttavapiirinsä ainoa ravustaja. Myöskään nykyiset mökkinaapurit eivät ravusta.

”En ole juuri nähnyt naisia ravustamassa, vaan enemmänkin keski-iän ylittäneitä miehiä. Ehkä se mielletään vanhojen käppyrämiesten harrastukseksi. Valtaosa naurahtaa ihmetellen harrastukselleni, kun citymimmi lähtee mökille ravustamaan.”

Kymijoella kelpaa ravustaa, sillä joesta nousee hyvinä vuosina hurjia määriä täplärapuja.

”Eräänä viikonloppuna, noin seitsemän vuotta sitten, nostimme viikonlopun aikana 400 rapua. Vastaavia saaliita ei ole näkynyt sen jälkeen. Myöhemmin olen saattanut nostaa sata rapua viikonlopun aikana, mikä on superhyvä saalis sekin. Viime kesänä nostin koko kauden aikana noin 400 rapua.”

Kjellman tosin nauttii ravustuksesta muutenkin kuin saaliin takia.

”Onhan se terapeuttinen hetki ja sitoo luontoon ja veteen todella voimakkaasti. Rapu on yksi parhaista herkuista, mitä Suomessa on. Ja siitä, että niitä voi nostaa Kymijoesta ilmaiseksi, tulee ihan mieletön fiilis.”

Rapukausi päättyy lokakuun lopussa, ja Kjellman jatkaa ravustusta yleensä pitkälle syksyyn. Ravut eivät kuitenkaan ole Kjellmanille arkiruokaa. Hän järjestää kauden aikana parit isommat rapujuhlat, joissa saattaa olla 15 vierasta. Ja koska Kjellman haluaa tarjota rapuja pääruokana, niitä tarvitaan paljon, toistakymmentä saksiniekkaa vierasta kohden.

”Helpottaakseni juhlien järjestämistä olen laittanut tarjolle kylmiä alkuruokia kuten varhaisperunasalaattia ja lohimoussea. Silloin pystyy itsekin istumaan pöydässä alkuruuan ja rapujen syömisen ajan.”

Aina rapujuhlia ei kuitenkaan tarvitse viettää niin isosti.

”Kaupasta voi ostaa muutaman keitetyn ravun ja herkutella niillä viinilasin kanssa. Rapujuhlien ei aina tarvitse olla niin isoja ja mahtipontisia.”

Rapujen keittämisessä Kjellman suosii perinteistä lientä, jonka reseptin hän on saanut äidiltään.

”Siihen tulee vettä, sokeria ja merisuolaa. Pidän ravun mausta sellaisenaan, enkä halua sotkea sitä. Tillit vaihdetaan pariin kertaan niin, että liemeen tulee keittämisvaiheessa ja jäähdytysvaiheessa tuoreet tillit.”

Jotkut kritisoivat rapujen syömistä, koska ne keitetään elävältä.

”Olen itsekin miettinyt asiaa ja mietin edelleenkin. Kyllä sen näkee, että ravut ovat eläimiä, jotka reagoivat keittämiseen. Onhan se julmaa, mutta jos rapuja vertaa vaikka lihan tehotuotantoon, niin ovathan ne kohtuullisen eettistä ruokaa.”

Yleensä Kjellman pakastaa saalistamansa ravut. Kun ravut pakastaa keitinliemessään, niiden tarvitsee vain antaa sulaa ennen tarjoilua. Tähän kuluu reilu vuorokausi.

Pakastaminen ei Kjellmanin mukaan ole ravuille pahaksi. Päinvastoin esimerkiksi liemen maku imeytyy pakastettuihin rapuihin hyvin. Lisäksi ravut säilyvät pakastimessa yllättävänkin pitkään.

”Ne pysyvät tosi hyvänä. Yleensä syömme rapuja jouluaattona, ja nyt söimme niitä vielä pääsiäisenäkin.”

Rapujen syöntitekniikka on hyvä käydä läpi heti juhlien alkuun.
Rapujen syöntitekniikka on hyvä käydä läpi heti juhlien alkuun.
Yhden hengen rapujuhliin riittää pari rapua ja lasi kuohuvaa.
Yhden hengen rapujuhliin riittää pari rapua ja lasi kuohuvaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit