Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nilviäisiä ja sinappia suklaakakussa – elintarvikkeiden ”saattaa sisältää” -merkinnät kummastuttavat

Voiko suklaakakku todella sisältää nilviäistä? Joidenkin tuotteiden ”saattaa sisältää pieniä määriä” -merkinnät voivat johtaa harhaan.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Karoliina Paatos
”Saattaa sisältää” -merkintä löytyy monista tuotteista.
”Saattaa sisältää” -merkintä löytyy monista tuotteista. Kuva: Karoliina Paatos

Ruokien pakkausmerkintöjä tutkiessa törmää usein ”saattaa sisältää” -allergeenijäämämerkintään.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime päivinä paljon keskustelua erään suklaakakun tuoteselosteesta, jossa jäämämerkintälista oli huomattavan pitkä. Kyseinen kakku saattaa sisältää muun muassa selleriä, äyriäisiä, pähkinää, sinappia, kalaa, nilviäisiä ja lupiinia.

Eviran ylitarkastaja Annika Nurttilan mukaan elintarvikkeen turvallisuudesta vastaa yritys. Markkinoilla olevia elintarvikkeita taas valvovat terveystarkastajat.

”Elintarvikkeessa täytyy olla pakkausmerkintä, josta selviää, mistä elintarvike on valmistettu. Allergeenit pitää ilmoittaa ainesosaluettelossa selvästi erottuvasti, esimerkiksi tummennettuna”, Nurttila kertoo.

Sen sijaan jäämämerkintöjen sisällyttämistä tuotteen pakkaukseen ei Nurttilan mukaan velvoiteta.

Nurttilan mukaan on kuitenkin tilanteita, joissa allergeenit joutuvat kosketuksiin sellaisten elintarvikkeiden kanssa, jossa niitä ei reseptin mukaan kuuluisi olla – tällöin puhutaan ristikontaminaatiosta.

”Ristikontaminaatio voi liittyä mihin vain valmistusprosessin vaiheeseen, kuten varastointiin, kuljetukseen, samoilla linjastoilla käsittelyyn tai puutteelliseen puhdistukseen”, Nurttila luettelee ja jatkaa:

”Tällaisessa tilanteessa viimeisenä keinona on perusteltua lisätä jäämämerkintä. Merkintä ei kuitenkaan saa koskaan korvata hyviä työkäytäntöjä, vaan allergeenivaara tulisi pystyä hallitsemaan mahdollisimman hyvin.”

Suurin vastuu on siis valmistajalla.

”Kaikki lähtee valmistajasta itsestään. Elintarviketoimijoiden tulee itse tiedostaa mahdollinen ristikontaminaatio, eli tunnistaa elintarvikkeiden kohdalla mikrobiologiset tai kemialliset vaarat. Pyrkimys olisi siihen, että jäämämerkintöjä ei tarvitsisi edes tehdä. Allergiavaarat tulisi tunnistaa ja työkäytännöt muokata sellaisiksi, että reseptiin kuulumatonta ainesta ei pääsisi elintarvikkeeseen.”

Tuoreessa Pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkintöjä 351 tuotteessa. Mukana olleita tuotteita analysoitiin yleisimmin allergisia reaktioita aiheuttavien ruoka-aineiden varalta, vaikka pakkauksessa ei niistä ilmoitettu. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota myös jäämämerkintöihin, jotka voivat olla myös harhaanjohtavia.

”Tutkimuksessa huolestuttavaa oli se, että jäämämerkinnällisissä tuotteissa allergiaa aiheuttavien ainesosien määrät voivat olla suuremmat kuin mitä luullaan. Esimerkiksi suklaissa, joissa on maininta ’saattaa sisältää pieniä määriä’, voi olla maitoa tai pähkinää niin paljon, että puolet allergikoista voi reagoida niihin”, Nurttila kertoo.

Viime vuosien aikana jäämämerkintöjen käyttö on Nurttilan mukaan tullut harkitummaksi, mutta tilanne ei vieläkään ole ihanteellinen.

”Tutkimus antaa viitteitä siitä, että allergiaa aiheuttavien aineiden jäämämerkintöjen osalta olisi parantamisen varaa. Kehityssuunta on kuitenkin oikea.”

Nurttila painottaa, että jäämämerkinnät tuotteissa ovat tärkeitä, sillä kyseessä on vakava asia. Pahimmassa tapauksessa merkinnän puuttuminen voi aiheuttaa allergikolle hengenvaaran. Toisaalta merkintöjen liika viljeleminen tuotteissa voi kaventaa allergikon valinnanvaraa.

”Allergikko ei välttämättä tiedä, mitä jäämämerkintä juuri hänen kohdallaan merkitsee. Tämä taas kaventaa hänen kohdallaan elintarvikevalikoimaa. Tämän takia olemme tehneet tutkimuksia siitä, mikä on oikea, tarkoituksenmukainen ja kohtuullinen tapa käyttää merkintöjä”, Nurttila kertoo.

Tuomas Selänne
Monissa tuotteissa on maininta allergiajäämistä.
Monissa tuotteissa on maininta allergiajäämistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit