Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lounaan voi pian tulostaa 3d:llä – tulostin näyttää kahvinkeittimeltä

Tulostimen mallikappale on varustettu tilalla, jossa on kahdeksan koeputkimaista paikkaa pakastetuille ainesosille. 3d-tulostin voi keittää niissä aineksia eri lämpötiloissa.

Ruoka
 
Columbia Engineering
Kokonaan 3d:llä tulostettu päivällinen.
Kokonaan 3d:llä tulostettu päivällinen. Kuva: Columbia Engineering

Kahvinkeitin, leivänpaahdin, tehosekoitin ja mikroaaltouuni – ne voivat saada keittiössä vierelleen professori Hod Lipsonin kehittämän 3d-ruokatulostimen.

Uudenlainen 3d-tulostin voi mullistaa käsityksemme ruuasta ja sen valmistamisesta, Lipson väittää.

3d-ruokatulostimen ohjelmisto valitsee ruokaan syötävät ainekset, esimerkiksi pastan, jauheet tai nestemäiset aineosat. Ne tulostuvat ruoaksi esimerkiksi esijäädytetyistä patruunoista.

Tämän kaiken voi valmistaa laitteella, joka näyttää kahvinkeittimeltä. Sen mallikappale on kehitetty Columbian teknillisessä yliopistossa professori Lipsonin ryhmässä.

”Ruokatulostimen ei ole tarkoitus korvata perinteistä ruoanlaittoa, eikä se korvaa kokkia”, sanoo Lipson. Hän on robottitutkija ja digitaalisen valmistamisen pioneeri Columbian teknillisessä yliopistossa.

”Tulostimella voi kuitenkin tuottaa räätälöityjä ja tuoreita elintarvikkeita. Digitaalinen resepti voi tarjota perusainekset, jotka laitetaan 3d-tulostimeen patruunoina.”

”Niistä saa terveellistä ruokaa, joka voi täydentää päivittäistä muuta ruokailua. Mielestäni tämä laite tuo lisää terveyttä keittiön ruokapöydälle”, hän kertoo verkkojulkaisu Science Daily Newsissa.

Tulostimen mallikappale on varustettu tilalla, jossa on kahdeksan koeputkimaista paikkaa pakastetuille elintarvikkeille. 3d-tulostin voi keittää niissä aineksia eri lämpötiloissa. Opiskelijat työstävät nyt tulostimeen infrapunalla lämpiävää osaa.

Lipson oli yksi ensimmäisiä tutkijoita, jotka työskentelivät usean materiaalin tulostuksen parissa. Kokemus sai hänet siirtymään biotulostukseen ja ruokiin.

”Me laitamme yhä ruokaa avotulella kuten esi-isämme vuosituhansia sitten. Tämä on ala, johon ohjelmat eivät vielä ole tunkeutuneet.”

”Olemme kokanneet ruokaa aina. Jos ajattelemme sitä, miten teknologia ja ohjelmistot vaikuttavat lähes kaikilla elämän osa-alueilla, on kokkaaminen niihin verrattuna yhä hyvin alkeellista.”

”Insinöörit tietävät, miten 3d-tulostus toimii. Nyt kysymme kokkaamisen ja keittiön asiantuntijoilta, mitä tulostimella voi valmistaa”, Lipson sanoo.

Lipson tekee nyt yhteistyötä New Yorkissa sijaitsevan Culinary centerin, kulinaarisen keskuksen, kanssa. Yhdessä he yrittävät tuottaa tulostettua ruokaa, luoda reseptejä ja miettiä, miltä vuoden 2025 ruoka voisi näyttää.

Keskuksen 3d-ruuanlaiton harjoituskurssilla tuorejuusto oli suosittu valinta tulostukseen. Sitä oli helppo pursottaa tulostimesta ja helppo sekoittaa eri aineksia.

Tarkoitus on luoda Columbiassa ohjelmisto, joka voi ennustaa, miltä painettu 3d-ruoka näyttää, kun se on tietyn ajan tietyssä lämpötilassa. Lipson uskoo, että ruuan 3d-tulostus voisi tarjota vaihtoehtoja erityisruokavalioon ja ruokahävikkiin.

Lipson ryhmineen yrittää saada tulostimen valmiiksi massatuotantoa varten vuoden loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä