Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusterapeutti: Sokerittomat karkit ovat täysin turhia

Sokerittomien karkkien suosio perustuu markkinointiin. ”Pelkällä paketilla ja markkinoinnilla tuotteesta saadaan houkuttava.”

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Juha Metso
Monet tyydyttävät makeanhimoaan karkeilla.
Monet tyydyttävät makeanhimoaan karkeilla. Kuva: Juha Metso

Sokerittomien ja luonnonmukaisten karkkien valikoima on kasvanut viime vuosina kaupoissa. Moni laihduttaja päättääkin valita sokerittoman version makeanhimoonsa – vaikka se ei välttämättä ole kovin hyvä vaihtoehto.

SOK:n valikoimapäällikkö Nina Paavilaisen mukaan sokerittomien karkkien valikoimaa on pyritty lisäämään kaupoissa.

”Mitään sokerittomien karkkien buumia ei ole havaittavissa, mutta aika ajoin asiakkaat kyselevät kyseisten tuotteiden perään”, Paavilainen kertoo.

K-Citymarket Itäkeskuksen osastopäällikkö Teija Lotvosen mukaan sokerittomien ja vegaanisten karkkien kuluttajat tietävät usein, mitä etsiä.

”Meillä on erikseen sokerittomat tuotteet. Asiakkaat tietävät usein, millaisia sokerittomia tuotteita he ovat hakemassa. Erikoiskarkkeja kysellään usein, jos on tulossa vaikka vieraita käymään”, Lotvonen sanoo.

Sokerittomat karkit ovat laillistetun ravitsemusterapeutin Leena Putkosen mukaan täysin turhia.

”Sokerittomilla karkeilla ei tee yhtään mitään, eikä niillä ole mitään roolia ruokavaliossa. Niiden kilohinnat ovat usein huimat, vaikka valmistukseen käytetään halpoja raaka-aineita. Pelkällä paketilla ja markkinoinnilla tuotteesta saadaan houkuttava”, Putkonen sanoo.

Putkosen mukaan sokerittomat karkit on kehitetty painonpudottajia varten, jotka kärsivät omasta mielestään sokeririippuvuudesta tai makeanhimosta. Tällaiset ihmiset etsivät ongelmaansa ”laastaria”, jolloin esiin nousevat juuri sokerittomat karkit, joilla voidaan rahastaa epätoivoisia kuluttajia.

”Monien painoaan pudottavien on vaikea uskoa, että makeanhimosta pääsee eroon syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti. Silloin ei tarvita erikoiskarkkeja, vaan homma pysyy hallussa luonnostaan”, Putkonen sanoo.

Sokerittomat karkit aiheuttavat Putkosen mukaan usein myös epämiellyttäviä sivuvaikutuksia.

”Sokerittomat karkit on usein makeutettu ainakin osittain sokerialkoholeilla, kuten sorbitolilla, mannitolilla tai maltitolilla, joita suolistobakteerit käyttävät hyväksi. Jos sokerittomia karkkeja syö paljon, ne voivat aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja ripulia”, Putkonen kertoo.

Veganismista on tullut SOK:n valikoimapäällikkö Paavilaisen mukaan yhä suositumpi ilmiö. Tämä näkyy myös karkkien kohdalla.

”Monet etsivät vegaanisia karkkeja, joiden löytäminen voi olla joskus vaikeaa. Vegaanituotteiden selkeillä pakkausmerkinnöillä voisi helpottaa kuluttajien ostamista”, Paavilainen sanoo.

Myös luomukarkkeja on alkanut ilmestyä ruokakauppojen hyllyille. Myös niiden markkinointi on ravitsemusterapeutti Putkosen mukaan kiivasta.

”Luonnonmukaisuus on tällä hetkellä trendi. Sitä markkinoidaan paljon aina ihorasvoista karkkeihin. Steviaakin markkinoitiin vähän aikaa sitten vahvasti luonnollisena, vaikka itse kasvia ei käytetä, vaan sen uutosta. Uuttoprosessissa ei ole juuri mitään luonnollista. Se on täysin mielikuvien markkinointia”, Putkonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit