Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivittäinen makeinen voi olla terveellisempi kuin karkkipäivä

Päivittäinen makeinen aterian yhteydessä voi auttaa pysymään kohtuudessa.

Ruoka
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1

Karkkipäivä voi toimia vastoin tarkoitustaan, totesi joukko ravitsemusasiantuntijoita Advances in Nutrition -lehdessä viime vuonna. Rajoittaminen lisää houkutusta ja usuttaa ahmimaan, kun herkkuja lopulta on lupa syödä. Lapsillakin itsesäätelyn kyky voi kehittyä paremmin, kun karkkia ostetaan kotiin vain kohtuudella ja tarjoillaan vähän kerralla, mutta siitä ei tehdä kiellettyä hedelmää tiukoilla säännöillä.

2

Säännöllinen, kohtuullinen herkuttelu voi tukea terveellisen elämäntavan noudattamista, toteavat tutkijat Pittsburghin, Duken ja Vanderbiltin yliopistoista. Ihmisten on helpompi valita pääosin terveellisiä ateriavaihtoehtoja, jos mukana on pieni makeanhimon tyydyttävä elementti. Tutkijat kutsuvat tekniikkaa ”hyveen” ja ”paheen” niputtamiseksi: esimerkiksi salaattiaterian kylkeen mahtuu hyvin keksi.

3

Vähintään joka toinen päivä karkkia syövät aikuiset eivät ole sen painavampia tai alttiimpia sydäntaudeille kuin ne, jotka herkuttelevat kerran viikossa tai harvemmin, kertoo Nutrition Journal -lehdessä vuonna 2013 julkaistu tutkimus. Suuriin määriin tutkijat eivät kuitenkaan kannusta. Pienessä pilottitutkimuksessa painonpudotus onnistui hyvin, kun muuten terveellinen ruokavalio sisälsi yhden päivittäisen suklaapalan tai makeisen.

4

Jos karkinsyönti on vaikea pitää kohtuudessa, kätke herkut ylähyllylle. ”Poissa silmistä, poissa suusta” pätee makeanhimoon. Cornellin yliopiston tutkimuksessa koehenkilöt saivat kukin 30 suklaasuukkoa, joita säilytettiin joko läpinäkyvissä tai umpiastioissa työpöydällä, tai parin metrin päässä työpisteestä. Mitä kauempana kätkö oli, sitä vähemmän suklaata kului.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit