Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syötkö aamupalaksi pelkkiä muroja? Laskuri kertoo, kuinka paljon sokeria popsit huomaamattasi

Ravitsemusterapeutin mukaan murot eivät sellaisenaan ole hyvä aamiainen koululaiselle.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Colourbox
Murot ovat yleinen näky aamiaispäydässä.
Murot ovat yleinen näky aamiaispäydässä. Kuva: Colourbox

Aamupalan merkitys korostuu koulujen ja töiden alkaessa loman jälkeen. Kiireessä monen koululaisen aamupala voi koostua ainoastaan muroista, mikä ei ole kasvavalle lapselle paras vaihtoehto.

Kliinisen ravitsemustieteen dosentti Kirsi Laitisen mukaan lapsen jokainen ateria tulisi olla täysipainoinen, jotta hän saa kasvulle ja kehitykselle tarpeelliset vitamiinit, kivennäisaineet ja muut ravintoaineet talteen.

”Pelkistä muroista ei saa kuin lähinnä hiilihydraatteja. Jos muroja haluaa syödä, tulisi ateriaa täydentää kasviksilla, hedelmillä tai marjoilla ja maitotuotteilla”, Laitinen sanoo.

Rasvattoman maidon kanssa syötäviä hieman kuitupitoisempia muroja voi Laitisen mukaan harkita vaihteluna perinteiselle aamupalalle silloin tällöin.

”Joka päivä en suosittelisi muroja syömään. Varsinkin sokerihuurretuista muroista saa aikamoisen sokeripommin aamuun”, Laitinen kertoo.

Hyvä aamupala sisältää Laitisen mukaan viljavalmisteita kuten mysliä, puuroa tai leipää. Myös maitotuotteita, kasviksia ja hedelmiä tulisi löytyä aamupalapöydästä. Kasvisrasvalevitteestä lapsi taas saa tärkeitä hyviä rasvoja kasvulle ja kehitykselle.

Laitinen painottaa vanhempien vastuuta lapsen aamupalan valitsemisessa. Jos murojen syömisestä tulee kinaa, voi lapsen kanssa tehdä kompromisseja.

”Jos lapsi haluaa syödä muroja joka päivä, on hyvä sopia lapsen kanssa päivistä, jolloin muroja saa syödä. Lapsen voi myös totuttaa esimerkiksi puuroon, joka maistuu hyvältä marjojen kanssa.”

Aamukiireessä voi aamupalan merkitys helposti unohtua. Onneksi on myös nopeasti valmistuvia, terveellisiä aamupaloja.

”Ennen puuroa piti keittää kattilassa, mikä saattoi monelle olla aamuisin haasteellista. Nykyään markkinoilla on monia pikapuuroja, jotka valmistuvat nopeasti vaikka mikrossa. Pikapuurojen kohdalla kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä ne voivat sisältää paljon sokeria ja suolaa”, Laitinen huomauttaa.

Jos aamupalaksi haluaa tarjota muroja, kannattaa pakkauksesta tarkistaa muutama asia.

”Sokerimäärä kannattaa katsoa ensin. Myös kuitupitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Joissakin muroissa on nykyään lisättyä kuitua. Suolan määrää olisi myös hyvä seurata, sillä sitä voi olla yllättävänkin paljon joissain muroissa.”

 

Katso tästä laskurista, kuinka paljon sokeria voit saada viikossa muroista

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit