Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonloppuna sienimetsään? Katso tästä parhaat sienireseptit

Kantarelleista syntyy maukas bruschetta, tateista saa parhaan risoton.

Ruoka
 
Laura Kaapro
Kantarelli-tomaattibruschetta maistuu iltapalana tai kevyenä lounaana.
Kantarelli-tomaattibruschetta maistuu iltapalana tai kevyenä lounaana. Kuva: Laura Kaapro

Sienihullu iloitsee kosteista, lämpimistä keleistä. Tietäähän se hyvän sienikesän jatkumista hyväksi sienisyksyksi. Moni sieniharrastaja on löytänyt viime päivinä jo suppilovahveroitakin. Ja vaikka tatit ja kantarellit nousivat esiin tavanomaista aiemmin, niitäkin on metsissä vielä runsaasti.

Jos viikonloppusuunnitelmiin kuuluu sieniretki, tässä parhaat reseptit saaliin nauttimiseksi.

Kun saaliina on runsaasti kantarelleja, osa kannattaa syödä heti esimerkiksi paahdetun leivän päällä. Kantarelli-tomaattibruschetta käy mainiosti vaikka iltapalaksi. Viikonlopun aamiainen saa aivan uudenlaista hohtoa, kun uunissa hyydytetyn kananmunan eli cocotten joukkoon hienonnetaan kantarelleja.

Kantarelli-kevätsipulipasta on mutkaton viikonlopun lounasruoka. Kermaa tässä pastassa ei ole – se vain turhaan peittäisi sienen makua.

Elvi Rista
Kantarellipastaan ei tarvita kermaa.
Kantarellipastaan ei tarvita kermaa.

Jos kantarellisaalis on suuri, säilö sienet. Paras tapa on paistaa pannulla sienistä vesi pois ja pakastaa sienet. Kuivaaminen tekee kantarelleista helposti sitkeitä. Kantarelleja voi myös pikkelöidä, kokeile vaikka keittiömestari Ari Ruohon reseptiä.

Tatit, etenkin herkkutatit, kuuluvat monen suosikkisieniin. Sienen hienostunut, miedon pähkinäinen aromi tekee pastasta todellista lohturuokaa. Tässä kermaisessa tattipastassa sienet saavat kaverikseen rouskuvia pähkinöitä.

Salaatti paistetuista herkkutateista valmistuu nopeasti. Herkullinen salaatti höystetään tuoreilla kirsikoilla ja viimeistellään balsamiviinietikalla. Moni risoton ystävä on sitä mieltä, että paras valmistuu nimenomaan tateista.

Elvi Rista
Sienimuhennoksella kuorrutetut kesäkurpitsat.
Sienimuhennoksella kuorrutetut kesäkurpitsat.

Jos saaliina on sekalainen valikoima sieniä, valmista siitä vaikkapa maukkaalla provolone-juustolla rikastettu sienitoast tai vanhaa tuttua klassikkoa, sienimuhennoksella kuorrutettuja kesäkurpitsoja.

Mokkavaahdon kanssa tarjottava metsäsienikeitto sopii vaikka rapujuhlien keitoksi.

Muistathan, että keräät vain niitä sieniä, joita tunnet ja joita osaat käsitellä niiden vaatimalla tavalla. Jos keräät esimerkiksi syötäväksi määriteltyjä rouskuja, ne pitää ryöpätä ennen käyttöä. Mutta esimerkiksi kantarellit ja suppilovahverot voi laittaa pannulle sellaisenaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit