Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyhtökauraa, mehustamista ja pienpanimo-olutta – tässä ovat vuoden ruokatrendit

Terveellinen ruokavalio ja lähellä tuotettu ruoka ovat kuluttajille tärkeitä.

Ruoka
 
Janiko Kemppi
Juhani Niiranen / HS
Mehujen ja smoothieiden joukkoon sopivat hedelmien ja marjojen lisäksi myös vihannekset.
Mehujen ja smoothieiden joukkoon sopivat hedelmien ja marjojen lisäksi myös vihannekset. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vuosi 2016 on tähän mennessä ollut ruokatrendien osalta erittäin värikäs. Uusia, terveellisiä tuotteita on kehitetty ja pienpanimoiden tuotteet viety käsistä.

Ruoalla on SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan yhä suurempi merkitys ihmisten elämässä. Ruoka ei ole enää vain täytettä vatsalle, vaan ruokaan ja sen terveellisyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

”Ruoan alkuperällä on suuri vaikutus kuluttajien valintoihin. Kotimaisia lähiruokatuotteita arvostetaan yhä enemmän”, Oksa kertoo.

HS selvitti, mitkä ruoat ovat tällä hetkellä suosituimpia.

Nyhtökaura

Varsinkin sosiaalisessa mediassa surkutellaan päivittäin nyhtökaurahyllyjen tyhjyyttä. Kaurasta ja pavuista valmistettu tuote menee tällä hetkellä kuin kuumille kiville. Oksa pitää nyhtökauraa tällä hetkellä suurimpana hittinä ruokapuolella.

Sara Aaltio / HS
Tänä vuonna myyntiin tullut nyhtökaura on hittituote.
Tänä vuonna myyntiin tullut nyhtökaura on hittituote.

”Nyhtökaura on vuoden näkyvin ja kohutuin uutuustuote. Saamme sitä kauppoihin kerran viikossa, ja se loppuu kymmenissä minuuteissa”, Oksa kertoo.

Nyhtökauran suosiota on vauhdittanut merkittävästi hyvinvointitrendi, kertoo Stockmann Herkun tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto.

”Se on tuote, joka poikkeaa vahvasti muista markkinoilla olevista tuotteista. Nyhtökauran kohdalla on huomattavaa, että sitä kyselevät monenlaiset kuluttajat. Sitä eivät etsi ainoastaan kasvisruokavaliota suosivat ihmiset”, Koivisto sanoo.

Pienpanimoiden oluet

Pienpanimoiden oluita ja muita juomatuotteita löytyy yhä useammasta ravintolasta ja kaupasta. Uusia panimoita perustetaan, ja oluen ystävät alkavat jo tottua erilaisiin oluisiin.

Mikko Stig / Lehtikuva
Pienpanimoiden tuotteita ostetaan yhä enemmän.
Pienpanimoiden tuotteita ostetaan yhä enemmän.

”Pienpanimoiden oluiden kuluttaminen on lisääntynyt huimasti. Oluesta on tullut trenditietoisen valinta ruokajuomaksi viinin rinnalle niin ravintoloissa kuin kotona. On hyväksyttävää nauttia olutta viinin tapaan vaikka juustojen kanssa”, Koivisto kertoo.

SOK:n Oksa kertoo erikoisoluiden myynnin lisääntyneen rutkasti.

”Tänä vuonna pienpanimoiden oluiden ja erikoisoluiden myynti on meillä kasvanut valtavat 60 prosenttia. Kaikista isointa kasvu on ollut ale-oluiden kohdalla. Niiden myynti on kaksinkertaistunut.”

Alkon valmennuspäällikkö Kaisa Kokon mukaan pienpanimoiden suuren suosion takana on laatu.

”Oluen suosiota selittää se, että sitä saa laadukkaana myös kotimaisena. Myös tarinat kotimaisten oluiden takana kiinnostavat ihmisiä. Olutpullon hinta on viinipulloon nähden edullisempi, joten olutharrastuksen voi aloittaa melko edullisesti”, Kokko huomauttaa.

Terveellinen kasvisruoka

Stockmann Herkun Koiviston mukaan ruoassa korostuu tällä hetkellä terveellisyys.

”Terveellinen ruoka on kuluttajalle tärkeä valintakriteeri. Ihmiset pitävät yhä tarkemmin terveydestään huolta. Varsinkin kasvisten myyntiosuudet ovat kasvaneet, ja valikoima on monipuolistunut tänä vuonna. Esimerkiksi lehtikaali, mustakaali ja erilaiset kukkakaalit sekä kurpitsat ovat olleet todella ostettuja tuotteita”, Koivisto kertoo.

SOK:n Oksan mukaan valloillaan on suuri kasvisbuumi.

”Tuoreiden kasvisten myynnin kasvu on ollut valtavaa. Kasvisten myynti on pelkästään viime vuodesta kasvanut tähän mennessä kahdeksalla miljoonalla kilolla. Kasviksia osataan käyttää paremmin kuin ennen. Esimerkiksi kurpitsaa on myyty moninkertaisesti aiempaan verrattuna. Tankoparsan ja munakoison myynti on myös lisääntynyt”, Oksa sanoo.

Matleena Lahti
Meneillään on kasvisbuumi - muun muassa munakoison myynti on kasvanut.
Meneillään on kasvisbuumi - muun muassa munakoison myynti on kasvanut.

Clean eating

Clean eating, eli mahdollisimman vähän prosessoitujen tuotteiden suosiminen, on kasvanut myös roimasti. Ihmiset haluavat Koiviston mukaan syödä mahdollisimman puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa.

Luonnollisuus ja puhtaus ovat myös Oksan mukaan kuluttajille tärkeitä asioita. Molemmat mainitsevat myös lisätyn sokerin välttelemisen olevan pinnalla.

”Sokerittomuus on tällä hetkellä suosiossa. Ihmiset pyrkivät syömään ruokia, joissa ei ole lisättyä sokeria”, Koivisto kertoo.

Lähiruoka

Koiviston mukaan asiakkaalle on yhä tärkeämpää, mistä tuotteet tulevat.

”Lähiruoan kuluttaminen on noussut vahvasti, mikä on mielestäni hieno asia. Suomalaisten tulisi suosia yhä enemmän kotimaisia pienten tuottajien tuotteita”, Koivisto toteaa.

Myös Oksan mielestä ruoan alkuperällä on suuri vaikutus kuluttajien valintoihin.

”Kotimaisia lähiruokatuotteita arvostetaan yhä enemmän”, Oksa toteaa.

Gin

Terhi Liimu / HS
Ginin suosio kasvaa kohisten.
Ginin suosio kasvaa kohisten.

Ginin voittokulku Suomessa on ollut hurjaa. Giniä käytetään moniin cocktaileihin, mutta tunnetuin niistä lienee gin & tonic.

”Gin on selvästi uusi ilmiö Suomessa. Monet asiakkaat hakevat jotain tiettyä giniä. Usein halutaan, että tuotteen takana on joku tarina”, Alkon valmennuspäällikkö Kokko sanoo ja jatkaa:

”Ginien makumaailmaa osataan jo kuvailla. Suomalaisten ginien nousu on vaikuttanut vahvasti ginien suosioon. Valikoima on Alkoissa laajentunut, ja alkoholittomien tuotteiden puolelle on tuotu monia alkoholittomia tonic-vesiä.”

Mocktailit

Mocktailit eli alkoholittomat cocktailit ovat nousseet nopeasti hyvin suosituiksi. Ravintoloiden alkoholittomien juomien valikoima on kasvanut runsaasti, ja juhlissa on tarjolla usein muutakin kuin limonadia.

”Mocktailien suosio on tällä hetkellä hurjaa. Ihmiset haluavat satsata myös laadukkaisiin alkoholittomiin juomiin. Ennen alkoholittomia juomia ei välttämättä juhlissa huomioitu ollenkaan”, Kokko kertoo.

Mehustaminen ja smoothiet

Mehulinko ja tehosekoitin löytyvät yhä useamman keittiöstä. Mehujen ja smoothieiden joukkoon sopivat niin hedelmät ja marjat kuin vihanneksetkin.

”Ihmiset kyselevät mehujen ja smoothien ohjeita. Olemmekin laittaneet osastollemme erilaisia reseptejä juomien valmistamista varten”, Stockmann Herkun Koivisto kertoo.

Myös valmissmoothieiden kulutus on lisääntynyt.

”Valmiiden smoothieiden myynti on vuodessa kaksinkertaistunut. Ihmisillä on tarvetta helpolle ja nopealle välipalasyömiselle. Tällaisissa tilanteissa smoothie on hyvä vaihtoehto”, SOK:n Oksa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit