Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusterapeutit neuvovat, millaisella aamupalalla saa otteen arjesta – Testaa, onko aamiaisesi tarpeeksi monipuolinen

Hyvin erilaiset aamupalat voivat tuottaa kylläisyydentunteen, kertoo ravitsemusterapeutti.

Ruoka
 
Sirpa Räihä / HS
Ravitsemusterapeuttien mukaan aamiaisen kuuluisi sisältää sekä hiilihydraatteja, proteiinia että hyviä rasvoja.
Ravitsemusterapeuttien mukaan aamiaisen kuuluisi sisältää sekä hiilihydraatteja, proteiinia että hyviä rasvoja. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Aamupalalla on suuri merkitys päivän jaksamisen kannalta. Mutta millaisella aamiaisella pärjäisi mahdollisimman pitkälle ja saisi jälleen loman jälkeen otteen terveellisistä arkirutiineista?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Raisa Valve toteaa, että sopiva aamupala riippuu ihmisestä. Työssään hän on todennut, että hyvin erilaiset aamupalat voivat tuottaa kylläisyydentunteen.

”Sopiva aamupala on kyllä ihmistyyppikysymys. Toiset sanovat, että puurolla pärjää pitkälle, toisille taas tulee pelkästä puurosta nopeasti nälkä”, Valve toteaa.

Valveen mukaan aamupalan tulisi olla ravitsemusnäkökulmasta sopivan monipuolinen, eli sisältää niin hiilihydraatteja, proteiinia kuin rasvaakin. Myös toinen laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa on samoilla linjoilla – aamupalan voi varioida oman maun mukaiseksi.

”Mieluiten tietenkin söisi sellaista aamupalaa, josta tykkäisi. Useimmiten hiilihydraatit ovat energianlähde, jonka ympärille aamupala rakennetaan. Se voi olla puuroa, mysliä tai täysjyväistä leipää”, Palssa sanoo.

Usein aamupala ei sisällä tarpeeksi proteiinia, kertoo Palssa. Pelkkä puuro ja marjat eivät välttämättä pidä nälkää kauaa. Niiden rinnalle kannattaa ottaa keitettyä kananmunaa, rahkaa tai raejuustoa. Leipää syödessä proteiinia saa hyvin leikkeleistä ja juustoista, mutta toisaalta leivänpäälliset sisältävät usein reilusti suolaa.

Monen aamiaisessa on proteiinin ohella liian vähän kasviksia ja hedelmiä.

”Kasvikset tuppaavat monella unohtumaan. Näin marja-aikaan marjat ja hedelmät ovat tosi helppoja lisätä aamupalallekin”, Palssa vinkkaa.

Tarpeeksi iso aamiainen helpottaa Palssan mukaan syömistä myös myöhemmin päivällä. Jos aamupala on ollut liian pieni, sopiva lounas ja välipalakaan eivät välttämättä korjaa syntynyttä energiavajetta.

”Sopiva aamupala auttaa syömisen hallintaan. Jos iltapäivällä tekee mieli makeaa tai illalla tulee hallitsematon syömisen vimma, syy voi olla liian kevyt aamiainen”, Palssa sanoo.

Raisa Valve suosittelee etsimään itselle sopivan aamiaisen ja pitämään sen arkisin suurin piirtein samana.

”Voi olla fiksua, että aamupala on aina aika vakio. Silloin ei tarvitse miettiä, kun tietää valmiiksi, että tämä pitää minut kylläisenä pitkään.”

Alla olevalla laskurilla voit tarkistaa, kuinka paljon mitäkin ravintoaineita oman aamupalasi sisältää. Aamiaislaskuri on julkaistu ensimmäisen kerran 20.8.2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit