Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka pitkään kotiruoka säilyy? Ruoka voi vaikuttaa syömäkelpoiselta, vaikka siinä muhisi ruokamyrkytysbakteeri

Arkiruokaa tehdään usein moneksi päiväksi kerrallaan, mutta kuinka monta päivää samaa makaronilaatikkoa voi syödä ennen kuin se on pilalla?

Ruoka
 
Jukka Lehtinen / IS
Ison ruokamäärän jäähdyttäminen huoneenlämmössä voi altistaa ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille.
Ison ruokamäärän jäähdyttäminen huoneenlämmössä voi altistaa ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Kuva: Jukka Lehtinen / IS

Arkiruokaa tehdään usein moneksi päiväksi kerrallaan, mutta kuinka monta päivää samaa makaronilaatikkoa voi syödä ennen kuin se on pilalla? Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaaren mukaan tarkkaa aikaa ei pysty sanomaan, sillä säilyvyys riippuu eniten siitä, miten ruoka on jäähdytetty ja kuinka kylmässä sitä säilytetään.

”Itse pidän yleensä nyrkkisääntönä sitä, että lauantaina tehty ruoka on syöty viimeistään tiistaina ja sunnuntaina tehty viimeistään keskiviikkona. Paria tuntia pidempään ei jääkaappiruokaa saisi pitää huoneenlämmössä, sillä niin saa päivässäkin ruuan helposti pilalle”, Pihlajasaari sanoo.

Ruuan oikeaoppiseen jäähdyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä pelkässä huoneenlämmössä jäähdyttely antaa helposti kasvualustan ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Iso ruokamäärä kannattaakin Pihlajasaaren mukaan jakaa pienempiin säilytysastioihin ja viilentää esimerkiksi kylmävaraajien (kylmäkallejen) päällä tai vesihauteessa.

Talvella astiat voi myös viedä ulos pakkaseen. Vielä lämmintä annosta ei pitäisi koskaan panna jääkaappiin.

”Jääkaappi ei tykkää siitä, että sinne laitetaan lämpimiä tuotteita, koska silloin lämpiävät myös muut elintarvikkeet. Lämpötilat jääkaapissa vaihtelevat usein, yleensä edessä ja ylhäällä on lämpimintä”, Pihlajasaari toteaa.

Ruuantähteille kannattaa valita jääkaapista viilein kohta, joka löytyy yleensä kaapin ala- ja takaosasta.

Kotijääkaapin lämpötila kannattaa myös pitää kohtuullisen alhaisena, korkeintaan kuudessa asteessa. Pihlajasaari kertoo itse pitävänsä syömistä odottavat ruuat jääkaapin lihalle ja kalalle tarkoitetussa 0–3-asteisessa lokerossa. Säilötty ruoka kannattaa Pihlajasaaren mukaan myös kuumentaa huolellisesti, jotta mahdolliset ruokamyrkytysbakteerit kuolevat.

Mutta mistä tietää, että ruoka on päässyt pilaantumaan?

Pihlajasaaren mukaan ruuan pilaantumisen voi useimmiten todeta aistinvaraisesti, esimerkiksi haistelemalla tai silmämääräisesti.

Tosin myös päällisin puolin hyvältä vaikuttava ruoka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

”Pilaantuminen ja mahdollinen ruokamyrkytys eivät aina mene käsi kädessä, sillä kaikki ruokamyrkytysbakteerit eivät aiheuta pilaantumista. On myös joitakin bakteerien synnyttämiä, ruokamyrkytystä aiheuttavia myrkkyjä, jotka eivät lähde kuumentamallakaan.”

Parhaat keinot ruokamyrkytysten välttämiseksi ovat juuri tehokas viilentäminen, hyvä hygienia ruokaa valmistettaessa, ruuan säilyttäminen kylmässä sekä sen lämmittäminen tarpeeksi kuumaksi uudelleen syötäessä.

Näin sitä samaa makaronilaatikkoa voi melko huoletta syödä muutamankin päivän ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit