Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä suunnittelu torjuu ruokahävikin – kokki kehottaa kuvaamaan jääkaapin sisällön ennen kauppareissua

Kauppalista ja kännykkäkamera auttavat vähentämään hävikkiä.

Ruoka
 
Antti Hämäläinen
Sami Garam kehottaa kotikokkeja pitämään kaapintyhjennyspäiviä.
Sami Garam kehottaa kotikokkeja pitämään kaapintyhjennyspäiviä. Kuva: Antti Hämäläinen

Tiesitkö, että jääkaapin sisällön kuvaaminen ennen kauppareissua voi auttaa ruokahävikin torjumisessa?

Kokki Sami Garamin mukaan jääkaappikuva auttaa ostoksilla muistamaan, mitä kotona on jo ja mitä pitäisi vielä ostaa.

Kännykkäkuvavinkki on Garamin oma, mutta viime päivinä mies on pohtinut runsaasti muidenkin ideoimia vinkkejä.

Garam on tuomarina valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon liittyvässä hävikkikilpailussa, jossa etsittiin keinoja ruokahävikin vähentämiseksi. Kilvan voittajat julkistetaan ensi viikolla.

”Hävikkikilpailussa näkyi, että ihmiset tiedostavat, että hävikkiä syntyy. Harva kilpailuehdotus kuitenkin keskittyi hävikin ehkäisemiseen. Mielestäni pitäisi keskittyä nimenomaan siihen, ettei hävikkiä syntyisi”, Garam sanoo.

Garamin mukaan ennakkosuunnittelu on olennaista ruokahävikin torjumisessa.

”Tee kauppalista ja suunnittele, mitä aiot tehdä. Näin tiedät, mitä tarvitset. Lue kauppojen tarjoukset ja tee ruokaa niiden perusteella. Myös sesongit kannattaa ottaa huomioon, sillä sesongin aikaan esimerkiksi kasvikset ovat parhaimmillaan.”

Garam suosittelee käymään ruokakaupassa usein, vaikka joka päivä.

”Täydennä ruokavarastoa sen mukaan, mitä oikeasti tarvitset, älä sen mukaan, mitä luulet tarvitsevasi. Pienet ostokset eivät kasvata varastoa eivätkä tuota niin paljon hävikkiä.”

Kolmas Garamin vinkeistä on klassikko: älä mene nälkäisenä kauppaan.

”Silloin tulee tehtyä heräteostoksia. Nälkäisenä moni myös kuvittelee syövänsä enemmän kuin oikeasti syö.”

Kotona olevasta ruuasta napattu kuva pienentää ruokahävikkiä Garamin mukaan olennaisesti.

”Jos kaapissa on vaikka juustonkannikka, tee lasagne. Ja jos leipä on kuivahtamassa, tee köyhiä ritareita.”

Myös niin sanotut kaapintyhjennyspäivät ovat Garamin mukaan oiva keino ruokahävikin pienentämiseksi.

”Jotkut koulutkin tarjoavat perjantaisin hävikkiruokaa, jota lapset kutsuvat keittiömestarin erikoiseksi.”

Garamin omat suosikkiruuat kaapintyhjennyspäiville ovat lasagne ja vorschmack.

”Aika monesta ruuasta pystyy tekemään sosemaisen kastikkeen lasagnen väliin. Sinne menee vaikka pinaatti- tai kasvissosekeitto. Myös vorschmack on hieno vanhan ajan hävikkiruoka. Kaikki ainekset pannaan samaan pataan ja keitetään niin kauan, että ne muhjaantuvat. Vorschmackin voi muuten käyttää myös lasagnekastikkeena”, Garam vinkkaa.

Vuonna 2013 toteutetun ruokahävikkitutkimuksen mukaan Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Eniten suomalaisten keittiöissä pilaantuu vihanneksia ja juureksia. Yhteensä suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta.

”Onkohan ruoka liian halpaa, kun sitä on varaa heittää roskikseen? Se on mielestäni hyvä kysymys. Ihmisten pitäisi tiedostaa ruuan hinta paremmin”, sanoo Garam.

Hävikkiviikkoa vietetään 29.8.–4.9.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Hae reseptejä

Reseptit