Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä haaskaa hyvää ruokaa – näin torjut hävikin ja muutat tähteet herkuiksi

Valtakunnallinen Hävikkiviikko pyrkii vähentämään kotitalouksien roskiin heittämää ruokamäärää. HS keräsi vinkit ruokahävikin torjumiseksi.

Ruoka
 
Kira Åkerström-Kekkonen
Juurekset ovat yksi yleisimmistä ruokahävikiksi päätyvistä raaka-aineista.
Juurekset ovat yksi yleisimmistä ruokahävikiksi päätyvistä raaka-aineista. Kuva: Kira Åkerström-Kekkonen

24 kiloa.

Niin paljon jokainen suomalainen heittää keskimäärin vuodessa ruokaa roskikseen, kertoo Ruokahävikkitutkimus vuodelta 2013. Yhteensä suomalaiset kotitaloudet heittävät vuoden aikana ruokaa roskiin 500 miljoonan euron arvosta.

Käynnissä oleva valtakunnallinen Hävikkiviikko pyrkii vähentämään nimenomaan kotitalouksien ruokahävikkiä. Onnistuneen hävikintorjunnan voi jakaa kahteen luokkaan: hävikin torjumiseen, jossa korostuu suunnitelmallisuus, ja hävikin hyödyntämiseen, jossa puolestaan pääsee hyödyntämään luovuutta.

HS kokosi viisi vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi
Suunnittele

Suunnittele viikon tai edes arkipäivien ruuat etukäteen. Katso, mitkä raaka-aineet löytyvät jo kotoa ja tee kauppareissulle selkeä ostoslista puuttuvista tuotteista.

Jos haluat vähentää hävikin lisäksi rahankulutusta, tutki ruokalistaa suunnitellessasi kauppojen tarjoukset ja ota selvää, mitkä kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan sesongissa. Sesonkituotteita saa usein edulliseen hintaan. Osta ruokaa vain sen verran, mitä aiot syödä.

Tyhjennä kaapit ajoissa

Käy säännöllisesti, vaikkapa kerran viikossa, läpi kuivakaappien, jääkaapin ja pakastimen sisältö. Katsaus kannattaa ajoittaa viikkoruokalistan suunnittelun yhteyteen. Listaa piakkoin huonoksi menevät raaka-aineet, ja hyödynnä ne ruuanlaitossa. Muista, että parasta ennen -merkintä ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Luota aisteihisi, kun arvioit, onko ruoka vielä syötäväksi.

Säilytä ruoka oikein

Elintarvikkeiden käyttöikä pitenee, kun ne säilyttää oikein. Pidä kalat ja lihat jääkaapin kylmimmässä osassa, mutta varo, ettet palelluta kurkkua samassa paikassa. Muista säilytyslämpötilojen lisäksi myös hygienia, eli älä kaiva oliivipurkkia samalla lusikalla, jolla maistelit hellalla muhivaa pastakastiketta.

Ota hyöty irti palvelutiskeistä

Monet ruokapakkaukset ovat turhan isoja etenkin yhden tai kahden hengen talouksiin. Silloin esimerkiksi liha tai kala voi olla järkevintä ostaa palvelutiskistä tai vaikka kauppahallista. Näin saat juuri sen verran raaka-ainetta kuin tarvitset, eikä hävikkiä pääse syntymään.

Jaa se, mitä et itse tarvitse

Joskus resepti vaatii vain hieman tiettyä raaka-ainetta, esimerkiksi pari siivua pekonia tuomaan makua pataruokaan. Jos tiedät, ettet ehdi käyttää pakettia loppuun ennen sen pilaantumista, jaa se ystävän tai vaikka naapurin kanssa. Jos oikein tuuri käy, jakaminen voi poikia jopa kutsun illallispöytään.

Hävikkiä tuli sittenkin – älä huoli, hyödynnä se näissä ruuissa
Elvi Rista
Sosekeitto on hävikintorjujan luottokumppani

Sosekeitto on hävikintorjujan luottoruoka, sillä sen sekaan saa jemmattua oikeastaan kaikki nahistumassa olevat ja jopa nahistumaan päässeet kasvikset ja juurekset. Juuri jääkaapin vihanneslaatikon sisältö muodostaa merkittävän osan kotitalouksien ruokahävikistä, sillä iso osa roskiin heitettävästä ruuasta on nimenomaan kasviksia ja juureksia.

Kokeile reseptiä: Paahdettu kasvissosekeitto ja meiramikerma

Elvi Rista
Kätke kasvikset kuskusiin

Kasvikset muuttuvat oivaksi lisäkkeeksi tai pieneksi ateriaksi, kun yhdistät ne kuskusin kanssa. HS:n ruokatuottaja Katja Bäcksbacka käyttää kuskusreseptiinsä uunissa paahdettuja kasviksia. Paahtaminen tuo lisää makua ruokaan. Kuskus maistuu lämpimänä tai huoneenlämpöisenä, joten sen voi ottaa vaikka evääksi.

Kokeile reseptiä: Kasviskuskus

Timo Viljakainen
Munakas muuttaa pienetkin tähteet ateriaksi

Nopea ja edullinen munakas on hävikkiruokien huippusarjaa, sillä munakkaan täytteeksi käy oikeastaan mikä vain jauhelihakastikkeesta kesäkurpitsaan ja pekonisiivuista herkkusieniin. Erityisen hienon hävikkiruuan munakkaasta tekee se, että sen avulla saat jalostettua pienetkin tähdemäärät kokonaiseksi ateriaksi.

Kokeile reseptiä: Munakas

Elvi Rista
Raasta juustonkannikat hävikkipizzaan

Pizza keikkuu vuodesta toiseen suomalaisten lempiruokalistauksen kärkikymmenikössä, ja yksi pizzan suosion salaisuuksista onkin se, että täytteet voi valita omien makumieltymysten mukaisesti. Hävikkipizzan täytteiksi sopivat esimerkiksi kinkkupaketin viimeiset viipaleet, yksinäiset herkkusienet tai jääkaappiin unohtuneet juustonkannikat. Ylikypsiksi ehtineet tomaatit puolestaan pääsevät hyötykäyttöön pizzan tomaattikastikkeessa.

Kokeile reseptiä: Pizza

Elvi Rista
Smoothie pelastaa hedelmät

Myös hedelmät päätyvät usein kotitalouksien hävikiksi. Ne voi kuitenkin surauttaa smoothieksi. Smoothien sekaan uppoavat hyvin myös viimeisiään vetelevät mehut, rahkat ja jogurtit. Käytä rohkeasti mielikuvitustasi ja aloita aamusi hedelmäisellä hävikkipirtelöllä.

Kokeile reseptiä: Omenapiirakkasmoothie

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit