Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi sieniruuille sopivat viinit – yksi ylsi viiteen tähteen

Upea Pheasant’s Tail Pinot Noir 2013 käy oivasti tattiherkkujen makuun.

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Maamaisuutta, kypsiä marjoja, nahkaisuutta. Siinä aromeja, jotka nousivat esiin HS:n testin voittajasta, uusiseelantilaisesta Pheasant's Tail Pinot Noir 2013 -viinistä.

Helsingin Sanomien viinitestissä arvioitiin tällä kertaa 10–20 euron punaviinejä, jotka Alkon suositusten mukaisesti sopivat sieniruokiin. Voittaja on upea ja kaunis viini, joka on parhaimmillaan eleganttien tattiruokien kanssa.

Sienten maussa on lähes aina jonkinasteista maamaisuutta tai metsäisyyttä. Usein viinin ja ruuan yhdistelmä on hyvin toimiva, jos kummastakin löytyy samankaltaisia aromeja.

Viinien maamaiset piirteet alkavat useimmiten muodostua vasta, kun viini on kehittynyt, joten hyvien sieniviinien kanssa kannattaa varautua kotona tapahtuvaan kypsyttämiseen. Viinikaupoissa on yleensä vain vähän kohtuuhintaisia, pitkälle kehittyneitä viinejä.

Toiseksi tulleesta Les Carabènes Pinot Noir 2015 -viinistä löytyi eloisuutta, joka sopii nyt hyvin sienten ja kasvisten kanssa, mutta viini kehittyy parissa vuodessa vieläkin paremmaksi sieniviiniksi. Kolmanneksi sijoittunut Villa Cafaggio Chianti Classico 2013 on sekin vielä hiukan nuori. Silti siinä on jo selviä viitteitä erinomaisesta viinistä sienirisoton seuraksi. Neljä tähteä sai myös Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2014, jonka maku kestää myös rasvaisuutta ruuassa.

Sienten aromien voimakkuus on vaihteleva, ja se kannattaa ottaa huomioon juoman valinnassa. Herkät sienet, kuten tatit, kantarellit ja mustat torvisienet, vaativat myös viiniltä herkkyyttä ja tyylikkyyttä. Vahvempia sieniä, kuten suppilovahveroita, kannattaa yhdistellä runsaamman makuisten punaviinien kanssa. Silloin viinin maku ei jää sienen varjoon.

Viinit maistettiin sokkotestissä. Raadissa olivat Helsingin Sanomien viiniasiantuntija, Haaga-Helian lehtori Jouko Mykkänen ja ruokasivujen tuottaja Katja Bäcksbacka.

Testin pisteytys:

***** huippu, ei jätä toivomisen varaa, **** erinomainen, luonteikas, *** hyvä, laadukas ja tasapainoinen, ** tyydyttävä, helppo arkiviini, * välttävä, laadullisesti vaatimaton

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Hae reseptejä

Reseptit