Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolottaako kahvihammastasi useammin kuin kaverilla? Syy voi piillä geeneissä

Edinburghin yliopiston tutkimusryhmä havaitsi, että ihmiset, jotka kantavat erään geenin tiettyä muotoa, joivat vähemmän kahvia kuin muut.

Ruoka
 
Yksi, neljä vai kuusi kuppia? Monesta kahvikupista päivässä on hyötyä?
Yksi, neljä vai kuusi kuppia? Monesta kahvikupista päivässä on hyötyä?
HSTV summaa vajaassa minuutissa yhteen, kuinka monta kuppia kahvia kannattaa päivässä ottaa, jotta sillä olisi terveysvaikutuksia. Toimittaja ja kuvaaja: Esa Juntunen.

Miksi jotkut tarvitsevat viisi kuppia kahvia päivässä, kun toiset pärjäävät kahdella kupilla?

Vastaus voi löytyä geeneistä.

Geenitutkija Nicola Pirastun johtama Edinburghin yliopiston tutkimusryhmä selvitti 370:n Etelä-Italian Pugliassa asuvan henkilön geeniperimän ja kahvinjuontitottumukset, eli kuinka monta kuppia kahvia nämä joivat päivässä. Lisäksi tutkijaryhmä kartoitti samat tiedot 843:lta koillisitalialaiselta henkilöltä.

Tutkijat havaitsivat, että ihmiset, joilla oli tietyntyyppinen muoto PDSS2-geenistä, joivat keskimäärin yhden kupillisen vähemmän kahvia kuin ne henkilöt, jotka kantoivat toisenlaista muotoa kyseisestä geenistä.

Aiemmissa hiiritutkimuksissa on havaittu, että PDSS2-geenin tietyntyyppinen muoto hidastaa kofeiinin hajoamista niiden elimistössä. Tutkijat päättelivät, että kun kofeiini hajoaa hitaammin, kahvikupillisen piristävä vaikutus kestää kauemmin, jolloin kahvin kokonaiskulutus voi jäädä pienemmäksi ihmisillä.

Myöhemmin Pirastun tutkijaryhmä kartoitti myös 1731:n alankomaalaisen perimän ja kahvinjuontitottumukset. Tulokset olivat samantyyppisiä kuin Italiassa, joskin PDSS2-geenimuodon vaikutus kahvinkulutukseen vaikutti heikommalta.

Tutkimusryhmää johtanut Nicola Pirastu kertoi brittilehti Guardianille, että tutkimustulokset vahvistavat käsitystä siitä, että kofeiini on yksi tärkeimmistä kahvinjuontiin johtavista tekijöistä. Hän tosin myös huomautti, että tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta PDSS2-geenin vaikutus kofeiinin hajoamisnopeuteen voidaan todeta myös ihmisillä.

Kahvi kiinnostaa tiedeväkeä sen mahdollisten terveysvaikutusten takia. Aiemmissa tutkimuksissa kahvin on havaittu mahdollisesti suojaavan esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeilta, Alzheimerin ja Parkinsonin taudeilta sekä kakkostyypin diabetekselta.

Tutkimuksen julkaisi tieteellinen aikakauslehti Scientific Reports.

Sirpa Räihä
PDSS2-geenin tietty muoto saa kofeiinin hajoamaan elimistössä hitaammin. Näin kahvikupillisen piristävä vaikutus kestää pidempään.
PDSS2-geenin tietty muoto saa kofeiinin hajoamaan elimistössä hitaammin. Näin kahvikupillisen piristävä vaikutus kestää pidempään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit