Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllästyttävätkö kana- lohi- ja halloumisalaatit? Ota nämä kikat käyttöön

Ruokakirjailijat kertovat 10 vinkkiä, joilla teet paremman ruokaisan salaatin.

Ruoka
 
Elvi Rista
Kananmuna on salaatissa parhaimmillaan, kun sitä ei keitä liian kypsäksi.
Kananmuna on salaatissa parhaimmillaan, kun sitä ei keitä liian kypsäksi. Kuva: Elvi Rista

Ruokaisat salaatit ovat nopeaa ja terveellistä syötävää. Mutta mikä neuvoksi, jos tutut kana-, lohi- ja halloumisalaatit alkavat jo kyllästyttää?

HS kysyi kolmelta keittokirjailijalta, miten ruokaisiin salaatteihin saisi helposti vaihtelua. Vinkit antoivat Vege-kirjan tehnyt Alex Nieminen, Jäävuoren huippu -salaattikirjan tekijä Jonna Vormala ja Sara’s Australia -kirjan julkaiseva Sara La Fountain.

Puhtia palkokasveista

Kypsät tölkkikikherneet tekevät salaatista tuhdimman. Huuhtele ja valuta herneet ja sekoita niihin simppeli öljy-viinietikkakastike lisämakua tuomaan. Myös belugalinssit toimivat salaateissa hyvin, sillä ne pysyvät napakoina keittämisen jälkeen.

Kokeile kuorimaveistä

Veistele porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita ja lisää ne salaattiin. Porkkana tuo rapeaa purutuntumaa ja makeutta. Lisäksi pitkät porkkanasuikaleet ovat kauniita salaatin seassa. Kuorimaveistä voi käyttää myös esimerkiksi kesäkurpitsan suikaloimiseen.

Ryhtiä kuskusista ja kvinoasta

Suolavedessä keitetty kuskus tai kvinoa sopii hyvin salaatin sekaan. Sen voi maustaa vaikkapa chilillä, paahdetuilla mantelilastuilla ja sitruunamehulla. Kuskus ja kvinoa toimivat myös salaattipohjana, jonka sekaan voi pilkkoa kasviksia kuten kurkkua, tomaattia, paprikaa ja sipulia. Kuutioi kasvikset pieniksi paloiksi, kääräise kasvis-kuskus tai -kvinoa isoon salaatinlehteen ja syö.

Älä hukkaa tähteitä

Paista edellispäivänä keitetyt perunat pannulla tai paahda kuivakaksi päässyt leipä salaatin sekaan. Ne imevät makua kastikkeesta ja uusiokäyttö pienentää ruokahävikkiä.

Makua marinadista

Kypsät paahtopaistisiivut, savukalapala tai paistettu tofu muuttuvat hurmaaviksi salaattitarpeiksi marinoimalla. Yksinkertaisimmillaan maustekastikkeeseen riittävät öljytilkka, sitruunamehu ja tuoreet yrtit. Marinadi toimii myös salaatinkastikkeena.

Makeutta marjoista

Pieni makeus sopii moniin salaatteihin. Kokeile mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa salaateissa sellaisenaan tai kastikkeeseen soseutettuna. Myös kuivatut marjat kuten karpalo tai puolukka maistuvat esimerkiksi ruusukaalisalaatissa.

Ripauta suolaa

Suola tuo makuja esille, mutta salaatista se unohtuu helposti. Ripauta laadukasta suolaa salaattiin, niin saat siihen enemmän makua. Juustot tai suolainen salaatinkastike ajavat saman asian.

Rapeat kaalit

Öljytilkan kanssa uunissa napakaksi paahdettu kukka-, parsa- ja ruusukaali tuovat salaatteihin makua ja purutuntumaa. Ruusukaalit voi myös höylätä raastimella ohuiksi suikaleiksi ja käyttää sellaisenaan.

Rousketta pähkinöillä ja siemenillä

Pähkinät ja siemenet ovat terveellisiä hyvien rasvojen lähteitä ja rouskuvat hauskasti hampaissa. Saat pähkinöihin ja siemeniin makua, kun paahdat niitä hetken kuivalla pannulla. Pähkinöiden sekaan voi myös lorauttaa tilkan hunajaa, jolloin ne taittavat hyvin juustosalaatin suolaisuutta.

Munan monet muodot

Keitetty kananmuna on ruokaisien salaattien klassikko, mutta muna toimii muissakin muodoissa. Uppomuna tekee salaatista juhlavan, kun taas paistetun munan juoksevaksi jätetty keltuainen kosteuttaa salaattia.

Vinkit antoivat tv-kokki ja ruokakirjailija Sara La Fountain, keittokirjailija ja tuleva ravintoloitsija Alex Nieminen ja ruokakirjailija Jonna Vormala.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit