Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä mies lukee joka aamu tuntikausia viiniteoriaa – ei häntä turhaan valittu vuoden sommelieriksi

Vuosi 2016 on ollut Taneli Lehtoselle hyvä kisamenestyksen kannalta. Hän sai kiillotettua sekä vuoden sommelier- että vuoden tarjoilija -mitalinsa entistä kirkkaammiksi.

Ruoka
 
Jussi Ulkuniemi / Elo-säätiö
Sommelier joutuu kisoissa tunnistamaan sokkona jopa viinin hinnan, kertoo Taneli Lehtonen.
Sommelier joutuu kisoissa tunnistamaan sokkona jopa viinin hinnan, kertoo Taneli Lehtonen. Kuva: Jussi Ulkuniemi / Elo-säätiö

Taneli Lehtonen, 31, on voittanut kultaa sommelierien suomenmestaruuskisoissa. Raumalta lähtöisin oleva Lehtonen työskentelee helsinkiläisessä Muru-ravintolassa.

Sommelier Taneli Lehtonen.
Sommelier Taneli Lehtonen.

”Sommelier on ennen kaikkea asiakaspalvelija, joka pyrkii valitsemaan asiakkaalle sekä maistuvat että kukkarolle sopivat juomat. Lisäksi sommelier kehittää ravintolan viinilistaa ja kouluttaa henkilökuntaa juoma-asioissa”, sanoo Lehtonen.

Tuore suomenmestari arvioi, että kotimaisen viinikentän isoin puheenaihe ovat tällä hetkellä natural winet eli alkuviinit.

”Natural-viinit ovat kuuma peruna, vaikka niitä ei ole Suomessa kovin paljon. On mielenkiintoista seurata, miten ihmiset ottavat niihin kantaa.”

Alkuviineillä tarkoitetaan perinteisin, usein luonnonmukaisin tai biodynaamisin menetelmin valmistettuja viinejä, joihin ei ole pantu lisäaineita kuten sulfiitteja. Usein alkuviinejä ei myöskään ole suodatettu.

HS maistatti aiemmin syyskuussa alkuviinejä Helsingin Esplanadin puistossa. Alkuviinit jakoivat katuraadin makumieltymykset vahvasti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hirveää! Ihan hirveää!
Hirveää! Ihan hirveää!
Espan raati testasi miltä maistuu alkuviini? Ja mitä se ylipäätään on?

”Usein natural-viinien ongelma on siinä, että ne ovat epäpuhtaita. Jotkut pitävät tätä persoonallisena, vaikka kyse on valmistusvirheestä. Itse pidän natural-viineistä, mutta haluan, että ne ovat tasapainoisia ja puhtaita”, Lehtonen sanoo.

Sommelierien SM-kulta oli Lehtoselle ensimmäinen. Viime vuoden kisoissa hän sijoittui kolmanneksi. Lisäksi Lehtonen voitti aiemmin tänä vuonna vuoden tarjoilija -kilpailun.

”Sain tänä vuonna kiillotettua molemmat mitalit. Olin viimeksi vuoden tarjoilija -kisassa toinen.”

Sommelierkilpailun finaali koostui kolmesta osiosta. Kirjallisessa kokeessa finalistit vastaavat maailman viinejä ja viinin valmistusta käsitteleviin kysymyksiin. Lisäksi osiossa pitää muun muassa sijoitella ravintoloita kartalle.

Maisteluosiossa finalistit maistoivat kaksi viiniä sokkona ja päättelivät mahdollisimman tarkkaan esimerkiksi niiden hinnan, tuotantomaan ja -alueen, viinin tyylin ja rypäleen. Aikaa oli viisi minuuttia kumpaakin viiniä kohti.

”Kyllä siinä kynä sauhusi aika lailla.”

Lisäksi finaalitehtäviin kuului viinilistan korjaus, jossa kisaajat saavat eteensä pienen, mutta virheillä kyllästetyn viinilistan. Kilpailijoiden pitää korjata virheelliset hinnat, tuottajamaat tai vuosikerrat oikeiksi.

Lehtonen valmistautui kilpailuihin lukemalla ahkerasti juoma- ja ruokakirjallisuutta.

”Yritän lukea joka aamu ennen töitä neljästä kuuteen tuntia. Olen ammatiltani kokki, joten luen paljon myös ruuasta, jotta osaan paremmin yhdistää ruuille sopivan juoman.”

Voiton myötä Lehtonen pääsee edustamaan Suomea sommelierien Pohjoismaiden-mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään Tanskassa lokakuun alussa.

”Kisat käydään jo ensi viikon viikonloppuna, joten nyt pitää vain ottaa kirjat käteen ja yrittää nukkua vähän nopeammin”, kommentoi Lehtonen tiukalta kuulostavaa valmistautumisaikataulua.

Pohjoismaisiin kisoihin osallistuu myös SM-kisojen hopeaa saanut Kirsi Seppänen tamperelaisravintola Huberista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä