Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa pataruokakirjassa suloinen odotus palkitaan huippuhyvällä ruualla

Ruokakirjatestissä Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa.

Ruoka
 
Mikä?

Meri-Tuuli Lindströmin uusi Pataruokaa-kirja ilahduttaa erilaisella näkökulmallaan jo esipuheessa: aikana, jolloin hittireseptin tärkein määre on nopeus, tämän kirjan ohjeilla ruuanlaitto on ”suloista odotusta”. Lindström haluaa kirjallaan herätellä verkkaisen ruuanlaiton taitoja ja näyttää, miten upeita kausia syksy ja talvi ovat nautiskelijalle.

Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa. Valokuvat Kreetta Järvenpää. WSOY. 192 s. 24,90 e.
Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa. Valokuvat Kreetta Järvenpää. WSOY. 192 s. 24,90 e.

Pataruuan valmistaminen vie yleensä monta tuntia, mutta työn hoitaa pääasiassa uuni ja kokilta jää aikaa vaikka päiväuniin. Ja ”ei haittaa, jos päikkärit venyvät, sillä ruoka ei mene miksikään, vaikka sitä hauduttaa tunnin aiottua pidempään”, huomauttaa Lindström.

Kirjan pataruokavalikoima on laaja: klassikoiden lisäksi mukaan on otettu arkisempia patoja, simpukoita ja fonduetakin. Klassikotkin saavat uutta twistiä kirjan lopussa olevista tilpehöörit-osastosta eli erilaisista lisukkeista ja ripotteista, joilla patoja voi viimeistellä.

Kreetta Järvenpään rouheankauniit kuvat sopivat kirjan hämyisään tunnelmaan täydellisesti. Kirjaa on nautinnollista vaikka pelkästään selailla.

Toimiiko?

Tein kirjasta kolme ruokaa. Chili con carnen valmistus piti aloittaa jo aamusta, jotta se ehti viikonlopun aterialle. Aineksia oli paljon, naudanpaistista ja valkoisista pavuista kardemummaan ja tummaan suklaaseen, mutta jo ensi lusikallinen valmiista ruuasta todisti, että jokaisella oli oma tärkeä paikkansa. Padan herkullinen täyteläisyys ei jättänyt toivomisen varaa. Se oli huippuhyvää.

Vegepata, voipapuja ja pecorinoa, oli pohja-aineksiltaan hyvin yksinkertainen: voipapuja, tomaatteja, valkosipulia ja yrttejä. Sen jujuna olivat viimeistelyvaiheessa lisättävät lehtikaali, pecorino sekä herkullinen pannulla rapeaksi paistettu tilpehööri, valkosipulinen leivänmuru. Taas ruoka oli niin herkullista, että leipäpalalla oli kaavittava lautaselta viimeinenkin pisara!

Ainoa pieni pettymys olivat chorizosimpukat. Valkoviinipohjainen keitinliemi oli toki maukasta, mutta kun simpukat lisättiin, vahva chorizo peitti niiden herkkää makua. Chorizoa on ruuassa mielestäni liikaa.

Kenelle?

Pataruokaa-kirja kuuluu jokaisen kulinaristin kirjahyllyyn. Nyt on aika istahtaa odottamaan syksyn ja talven todellista kausiruokaa: täydellistä, tuntikausia muhinutta pataa.

Voipapuja ja pecorinoa

4 annosta

valmistusaika 2–3 h + papujen liotus

  • 5 dl kuivattuja voipapuja
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl kasvislientä
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 4 oksaa tuoreita yrttejä, timjamia, oreganoa tai meiramia
  • 2 rkl oliiviöljyä
Viimeistelyyn:
  • 3 lehtikaalin lehteä (n. 60 g)
  • 100 g pecorinojuustoa
  • suolaa
  • rapeaa leivinmurua
Rapeat leivänmurut:
  • 3 palaa vanhaa leipää (tai 3 dl japanilaisia pankojauhoja)
  • ½ tl fenkolinsiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. persiljaa, oreganoa ja timjamia)
  • suolaa

 Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen yön yli. (Ota 3 leipäpalaa pöydälle kuivamaan, jos valmistat rapeat leivinmurut leivistä. Voit kuivattaa leivän myös 120-asteisessa uunissa tai korvata leivänmurut pankojauhoilla.)

 Valuta pavut ja huuhtele runsaassa vedessä. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä kevyesti veitsen lappeella.

 Laita pavut pataan, ripottele päälle suola ja lisää kasvislientä (reseptin kokeilijan huomautus: lisää lientä niin, että pavut juuri ja juuri peittyvät. Kun/jos lientä jää, kaada loput pataan myöhemmin). Asettele valkosipulit, tomaatit ja yrtit papujen päälle, valuta viimeiseksi oliiviöljy pataan ja laita uuniin. Paahda 200 asteessa grillivastuksia käyttäen noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit ja valkosipulit ovat ruskistuneet.

 Nosta pata ulos ja laske lämpötila 140 asteeseen. (Reseptin kokeilijan huomautus: lisää loput kasvisliemestä, jos sitä edellisessä vaiheessa jäi.) Paina kevyesti lusikalla tomaatit ja valkosipulinkynnet papujen sekaan ja nosta pata takaisin uuniin. Anna hautua ilman kantta noin 2–3 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Tarkista välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.

 Tee sillä välin rapeat leivänmurut. Murenna kuiva leipä tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa.

 Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se puoliksi pituussuunnassa. Paina murskaksi veitsen lappeella. Laita valkosipulit ja öljy pannuun ja kuumenna keskikuumaksi. Paahda valkosipuleita hetki. Levitä leivänmurut ohueksi kerrokseksi pannulle ja ripottele päälle fenkolinsiemenet. Nosta lämpötilaa ja paahda murut kullanruskeiksi aina välillä ravistellen pannua. Kun leivänmurut ovat kauniin kullankeltaisia, lisää yrtit ja kääntele nopeasti seokseen. Mausta ripauksella suolaa ja kumoa muruseos lautaselle jäähtymään.

 Kun pavut ovat kypsiä, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Pese lehtikaalit ja revi ne suupaloiksi, heitä lehden kova keskiruoti pois. Kääntele lehtikaalit kuumaan pataan ja nosta vielä 5 minuutiksi uuniin pehmenemään.

 Nosta pata pöytään ja veistele tai raasta päälle pecorinoa. Laita tarjolle rapeat leivänmurut, joilla annokset voi viimeistellä.

Resepti on Meri-Tuuli Lindströmin kirjasta Pataruokaa. WSOY 2016.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit