Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei hommassa tarvitse välttämättä vyötä löysätä, mutta parasta on mennä sinne pienessä nälässä” – Pekka Sauri valmistautuu Silakkamarkkinoiden tuoteraatiin

Apulaiskaupunginjohtaja maistelee sunnuntaina alkavien markkinoiden kilpailussa silakkaruokia jo toista kertaa.

Ruoka
 
Helsingin Sanomat
Tuomas Selänne
Pekka Sauri syö mielellään silakkaa. Markkinoiden makuraadissa hän oli viimeksi kymmenisen vuotta sitten.
Pekka Sauri syö mielellään silakkaa. Markkinoiden makuraadissa hän oli viimeksi kymmenisen vuotta sitten. Kuva: Tuomas Selänne

Katja Bäcksbacka HS

Ensin vilkaisu purkkiin: kalan ulkomuoto ei saa olla ”räjähtänyt”, vaan sen tulee houkuttaa maistamaan. Sitten kala suuhun ja analysointi kunnolla vauhtiin.

Apulaiskaupunginjohtaja ja suuri silakanystävä Pekka Sauri arvioi kaloja Stadin Silakkamarkkinoiden tuoteraadissa ensi sunnuntaina jo toista kertaa ja tietää, mihin asioihin huomio kannattaa kiinnittää.

”Onko kala helppo syödä? Millainen maku on? Kala ei saa olla liian höttöinen eikä myöskään sitkeä. Vaikka tärkein asia arvioinnissa on maku, myös koostumus vaikuttaa pisteisiin.”

Tuotekilpailu on perinteinen osa silakkamarkkinoiden ohjelmaa. Kuusihenkisen raadin ruodittavana on kaksi eri sarjaa, molemmista palkitaan kolme parasta. Vuoden maustekala -sarjassa kilpailevat perinteiset maustekalat. Pidemmälle kehitellyt, kekseliäästi maustetut silakkaherkut kilpailevat Vuoden silakkayllätys -sarjassa.

”Yllätyksen pitää olla miellyttävä, pelkkä yllättävyys, eli vaikka hyvin erikoisten makuaineiden käyttö, ei riitä. Kalan pitää maistua hyvältä”, Sauri painottaa.

Ihan helppo urakka kalojen maistelu ei raatilaisille ole. Kun molemmissa sarjoissa on parisenkymmentä eri tuotetta, kukin silakkaraadin jäsen maistaa kaikkiaan lähes neljääkymmentä erilaista kalaa.

Ja jos tilanne on oikein tasainen, moni arvioija maistaa ainakin kärkipään kalat varmuuden vuoksi uudestaan, jotta oikea voittaja löydetään. Kilvalla on merkitystä kalastajille: mitalisija tarkoittaa yleensä sitä, että tuote myydään nopeasti loppuun.

”Raadin tehtävä on vastuullinen ja homma pitää ottaa vakavasti”, Sauri sanoo.

Analysointinsa aikana raadin jäsenet tulevat syöneeksi runsaasti paitsi kalaa, myös suolaa ja etikkaa. Pahin virhe valmistautumisessa on saapua paikalle maha jo valmiiksi täynnä.

”Ei hommassa tarvitse välttämättä vyötä löysätä, mutta parasta on mennä sinne pienessä nälässä. Vaikka vain jogurttia vähän mahanpohjalle”, Sauri muistelee oppiaan edellisestä arviointikerrasta.

”Ja samana päivänä ei enää ehkä maistu silakka”, hän myöntää.

Silakkamarkkinat sunnuntaina juhlapuheellaan avaava Sauri on käynyt markkinoilla kymmeniä kertoja. Ensimmäinen silakkamarkkinoihin liittyvä muisto on varhaislapsuudesta, vuodelta 1956.

”Äiti oli ostanut markkinoilta hienon puisen silakka-astian ja sijoittanut sen parvekkeellemme. Konttasin parvekkeelle ja kaadoin astian, jolloin sen voimakkaanhajuinen liemi valui parvekkeelta alakerran naapurin vastapestyille pyykeille. Uusi pyykinpesuhan siitä seurasi, minun äidilleni.”

Stadin Silakkamarkkinat 2.-8. lokakuuta 2016 Helsingin kauppatorilla. Yleisö voi seurata silakkaraadin arviointia juhlateltassa avajaispäivänä sunnuntaina alkaen klo 12. Tänä vuonna myös lapset pääsevät makutuomareiksi. Kuuden lapsen muodostama silakkaraati kokoontuu teltassa klo 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit