Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pala suklaista raakakakkua vai viipale perinteistä suklaakakkua – kumpi on terveellisempi valinta herkkuhetkeen?

HS selvitti kahden suklaakakun ravintosisällöt. Kävi ilmi, että raakakakun energiasta suurin osa on peräisin rasvasta, kun taas tavanomaisen suklaakakun energia tulee hiilihydraateista. Mutta miksi raakakakkuja pidetään terveellisinä, vaikka niissä on rutkasti rasvaa ja saman verran energiaa kuin tavanomaisessa kakussa?

Ruoka
 
Elvi Rista
Vasemmalla suklainen raakakakku, oikealla puolukkainen suklaakakku.
Vasemmalla suklainen raakakakku, oikealla puolukkainen suklaakakku. Kuva: Elvi Rista

On iltapäiväkahvin aika, ja pöytään on katettu kaksi kakkua: trendikäs suklainen raakakakku ja tavanomainen puolukkainen suklaakakku.

(Linkit kakkujen resepteihin löytyvät jutun lopusta.)

Kypsentämättömässä raakakakussa on muun muassa pähkinöitä, taateleita, raakakaakaojauhetta ja kookosöljyä, kun taas perinteisempi suklaakakku on leivottu muun muassa voista, sokerista, jauhoista ja oliiviöljystä.

Kumpi niistä on terveellisempi vaihtoehto?

Ravitsemustieteen yliopistonlehtori Raisa Valve Helsingin yliopistosta innostui, kun HS pyysi laskemaan kakkujen ravintosisällöt.

”Laskeskelen usein huvikseni esimerkiksi smoothieiden ravintosisältöjä ja olen huomannut, että niissäkin voi olla paljon energiaa. Raakakakkujen ravintosisältö kiinnosti kovasti”, sanoo Valve, joka opettaa tuleville ravitsemusasiantuntijoille esimerkiksi elintarvikkeiden ravintosisältöjä.

Valve laski kakkujen ravintosisällön reseptiikan pohjalta käyttäen apunaan Fineli-palvelua. Se on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki, josta kuka tahansa voi tarkistaa elintarvikkeiden ravintosisällön.

Kävi ilmi, että kakuissa oli jotakuinkin saman verran energiaa. Raakakakussa oli 340 kcal / 100 g ja suklaakakussa 360 kcal / 100 g.

Kakut erosivat toisistaan siinä, mistä energiamäärä on peräisin.

Raakakakun energiasta suurin osa (64 %) on peräisin rasvasta, kun taas suklaakakun energiasta suurin osa (53 %) tulee hiilihydraateista.

Kokonaisuudessaan raakakakun energiamäärästä 64 % on peräisin rasvasta, 24 % hiilihydraateista, 7 % proteiinista ja 5 % kuidusta.

Jos raakakakun energiamäärää tarkastelee ainesosien mukaan, energiasta 25 % tulee pähkinöistä, 25 % kookosöljystä, 21 % taateleista ja 11 % kaakaosta.

”Raakakakuissa korostuu, että niiden raaka-aineet ovat energiapitoisia. Pähkinät, öljy ja kuivatut hedelmät ovat varsin tiivistä energiaa”, sanoo Valve.

Puolukkaisen suklaakakun energiamäärästä 53 % on peräisin hiilihydraateista, 42 % rasvasta, 4 % proteiinista ja 1 % kuidusta.

Jos suklaakakun energiamäärää tarkastelee ainesosien mukaan, energiasta 45 % tulee sokerista ja siirapista, 28 % voista ja 8 % öljystä. Loput 19 % koostuu muista raaka-aineista, kuten marjoista, kaakaosta ja kananmunista.

”Suklaakakussa oli hirveä määrä sokeria ja voita. Ne ovat ravintoköyhiä raaka-aineita. Sokerissa ei ole mitään muita ravintoaineita kuin hiilihydraatit. Voista taas tulee paljon kovaa rasvaa”, Valve sanoo.

Elvi Rista
Puolukkaisen suklaakakun energia tulee pääosin hiilihydraateista.
Puolukkaisen suklaakakun energia tulee pääosin hiilihydraateista.

Valve arvioi, että kakut ovat melko tasavertaisia, jos arvioidaan niiden rasvan laatua.

Raakakakussa on pähkinöiden tuomia hyviä rasvoja, mutta myös kookosöljyn kovaa rasvaa.

Suklaakakussa puolestaan on pehmeän rasvan lähteenä oliiviöljyä, mutta myös voita, jossa on kovaa rasvaa.

Valven mukaan raakakakkua voi pitää näistä resepteistä ravintoaineiden saannin näkökulmasta terveellisempänä, koska pehmeän rasvan lähteenä ovat pähkinät, joista saa muitakin hyviä ravintoaineita kuten proteiinia ja kuitua. Lisäksi raakakakun sokerin lähteenä ovat taatelit, joissa myös on kuitua.

”Näistä kahdesta kakusta raakakakku on ravintoainesisällöltään monipuolisempi. Kuivatut hedelmät ovat ravintorikkaampi makeuden lähde kuin puhdas sokeri. Lisäksi raakakakkureseptissä pähkinät korvaavat jauhot. Pähkinöissä on hyvää rasvaa ja myös proteiinia ja kuitua”, sanoo Valve.

Valve huomauttaa, että puolukka-suklaakakun reseptissä on yli kilo sokeria ja lähes puoli kiloa voita.

”Tavanomaisen, maukkaan suklaakakun pystyy kyllä tekemään vähemmälläkin sokerilla ja rasvalla”, sanoo Valve.

Elvi Rista
Suurin osa suklaisen raakakakun energiasta on peräisin rasvasta.
Suurin osa suklaisen raakakakun energiasta on peräisin rasvasta.

Raakakakut, eli kypsentämättömät ja mahdollisimman pitkälle ilman jalostettuja raaka-aineita valmistetut kakut ovat 2010-luvun ilmiö.

Raakaruoka isompana ilmiönä sen sijaan juontuu jo 1970-luvulle, sanoo johtaja Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta. Hän tutkii työkseen muun muassa terveyskulttuuria, ruokavalintoja ja ruokakulttuuria sekä muotidieettejä.

”Se on tosin ollut varsin pienen porukan juttu, että kaikki ruoka syödään raakana.”

Raakakakuille on tyypillistä, että jauhojen, sokerin ja kananmunan sijaan ne leivotaan esimerkiksi pähkinöistä, taateleista ja öljystä.

Raakakakuissa voi olla paljon rasvaa. Miksi niitä pidetään silti terveellisinä?

Jallinoja arvioi, että yksi syy voivat olla karppaus ja muut vähähiilihydraattiset ruokavaliot.

”Niissä etenkin sokerista ja valkoisista jauhoista tuleva energia nähdään pahana, kun taas rasvoista saatu energia koetaan hyvänä”, sanoo Jallinoja.

”Raakakakkuihin liittyy myös tietynlainen ’vitaalisuus’. Pähkinöistä ja hedelmistä saa terveellisiä ravintoaineita kuten vitamiineja ja hivenaineita.”

Jallinoja muistuttaa, että läheskään kaikki raakakakkujen syöjät tuskin elävät kokonaan raakaruokavaliolla.

”Tyypillinen raakakakun syöjä on ihminen, joka seuraa aikaansa ja ruokatrendejä.”

Raakakakut osuvatkin varsin hyvin moniin 2010-luvun ruokatrendeihin. Ne ovat usein vegaanisia, eikä niissä käytetä prosessoitua sokeria tai valkoisia jauhoja. Raakakakut koetaan niin sanotusti aitona, puhtaana tai luonnonmukaisena tapana herkutella.

Lisäksi raakakakkujen pähkinöitä ja raakakaakaota pidetään superfoodeina, erityisen terveellisinä elintarvikkeina. Näin raakakakut edustavat myös terveellisen ruuan trendiä.

Raakakakuissa maku ja ulkonäkö ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin terveellisyys. Sekin on nykyaikaa. Terveellisenkin ruuan pitää nykyisessä herkuttelukulttuurissa maistua hyvältä ja näyttää siltä, että annoksesta kehtaa julkaista kuvan sosiaalisessa mediassa.

”Raakakakut tulevat herkullisuus edellä. Niissä yhdistyvät monet pinnalla olevat ruokatrendit”, sanoo Jallinoja.

Suklainen raakakakku valmistuu tällä reseptillä.

Puolukkainen suklaakakku onnistuu tällä ohjeella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit