Valikko
Ruoka

Suomeen kaksi uutta Michelin-ravintolaa

Nyt Suomessa on kuusi Michelin-tähden ravintolaa, kun helsinkiläisravintolat Ask ja Chef&Sommelier ovat saaneet yhden tähden.

Tilaajille

Tukholma. Helsinkiläiset ravintolat Ask ja Chef&Sommelier saivat uusina ravintoloina yhden Michelin-tähden, kun Michelin-oppaan pohjoismainen valikoima julkistettiin keskiviikkona Tukholmassa.

Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan ravintola Askin ravintoloitsijat ovat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff. Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan Chef&Sommelierin takana ovat kokki Sasu Laukkonen ja sommelier Johan Borgar.

Yhden Michelin-tähden säilyttivät Tommi Tuomisen Demo, Pekka Terävän Olo, Samuli Wirgentiuksen Postres ja Jouni Toivasen Luomo.

Yhteensä Suomessa ja Helsingissä on nyt siis kuusi yhden tähden Michelin-ravintolaa. Kahden tähden ravintoloita Suomessa ei tänä vuonna ole yhtään, sillä ainoa kahden tähden ravintola, Hans Välimäen Chez Dominique, lopetti toimintansa.

Erinomaisesta hinnan ja laadun suhteesta kertovan Bib Gourmand -kategoriaan ylsi tänä vuonna niin ikään kaksi uutta ravintolaa, ravintolat Emo ja Boulevard Social. Toisaalta kaksi ravintolaa, Grotesk ja Solna, menettivät merkinnän.

Bib Gourmand -merkintänsä säilyttivät viime vuoden tapaan Farang, Gaijin ja Pure Bistro. Yhteensä merkintä on siis viidellä ravintolalla.

Michelin-oppaan Euroopan pääkaupunkeja kartoittavan oppaan päätoimittaja Rebecca Burr kiittelee, että Helsingissä on oman kokoisekseen kaupungiksi erinomainen ravintolavalikoima.

”Bib Gourmand -ravintolat ovat Helsingissä erityisen maininnan arvoisia. Teillä on upea valikoima erilaisia ravintoloita erilaisiin tarpeisiin.”

Burrin mielestä Helsinki erottuu muista Pohjoismaista erityisesti ravintoloilla, jotka keskittyvät puhtaisiin raaka-aineisiin ja selkeään tarjoamaan.

”Helsinki on edelläkävijä, mitä tulee kausiruokaan ja raaka-aineiden hankintaan.”

Innostus raaka-aineisiin voi joissakin tapauksissa olla liiallistakin: Kyse on kuitenkin aina erinomaisen maukkaasta ruoasta, ei vain kokin taidonnäytteestä, Burr sanoo.

Tukholmassa kerrottiin myös, että ensi vuonna julkaistaan ensimmäisen kerran erillinen Pohjoismaiden Michelin-opas.

Michelin-oppaiden kansainvälinen johtaja Michael Ellis ylisti Pohjoismaiden nousua kulinaristiselle maailmankartalle: Pohjoismaiden ravintoloita seurataan nyt kaikkialla maailmassa kiivaasti, Ellis sanoi.

”Se mitä nuoret kokit tekevät nyt Pohjoismaissa on aivan ällistyttävää.”

Kööpenhamina on tämän vuoden Michelin-oppaassa edelleen Pohjoismaiden pääkaupungeista tähtirikkain. Yhteensä Kööpenhaminassa on 13 yhden tähden ravintolaa ja kaksi kahden tähden ravintolaa.

Tukholmassa yhden tähden ravintoloita on seitsemän ja kahden tähden ravintoloita kaksi. Sen lisäksi Göteborgissa on neljä yhden tähden ravintolaa.

Helsinki on kuudella yhden tähden ravintolallaan melko tasoissa Oslon kanssa. Oslossa on neljä yhden tähden ravintolaa, ja yhdellä ravintolalla tähtiä on kaksi.

Korjaus: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että ravintola Chef&Sommelier sijaitsee Eirassa. Oikea paikka on Ullanlinna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Michelin-tähdet
 • Ravintolat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää