Valikko
Ruoka

Luomua, lähiruokaa ja vientiponnistuksia – puolueet kertovat ruokalupauksensa

HS selvitti, mitä puolueet lupaavat tehdä seuraavalla vaalikaudella suomalaisen ruuan puolesta.

Tilaajille

HS selvitti, mitä puolueet lupaavat tehdä seuraavalla vaalikaudella suomalaisen ruuan puolesta.

Pian työnsä päättävä hallitus kirjasi ensimmäistä kertaa ruokapolitiikan omalla otsikollaan hallitusohjelmaan. Siinä ruokasektori mainittiin tulevaisuuden kasvualana ja ruokapolitiikkaa pidettiin Suomen kansainvälisenä vahvuutena. Erityisesti painotettiin luomua ja lähiruokaa, joiden osuus luvattiin kääntää vahvan kasvuun. Myös ruoka-alan kilpailukykyä aiottiin kehittää. Ruokapolitiikan lähtökohdaksi otettiin maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2010 kehittämä kansallinen ruokastrategia.

"Tavoitteet eivät toteutuneet hallituskaudella", sanoo Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi.

Lampisjärven mielestä virkamiesten laatimassa ruokastrategiassa oli paljon hyviä eväitä hallitukselle, mutta työ jäi puolitiehen.

"Luomuruuan osuus tuotannosta on 1,8 prosenttia ja lähiruuan 8 prosenttia. Ne ovat marginaalisia lukuja. Toivon seuraavalta hallitukselta vahvempia toimenpiteitä. Meillä on ruokatuotannossa ja elintarvikealalla monta ongelmaa. Elintarvikkeiden viennin vaihtotase on ollut jo pitkään negatiivinen, ja Venäjän-viennin pysähdyttyä tarvitsemme uusia ideoita. Entiset helpot ajat eivät enää palaa."

Tiina Lampisjärvi toivoo puolueiden kertovan myös suunnitelmistaan maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

Puolueet ovat kirjanneet ruokapolitiikan kehittämissuunnitelmiaan verkkosivuilleen.

Kokoomus lupaa huolehtia ruuantuotannon kannattavuudesta ja siitä, että kuluttajat saavat haluamiaan tuotteita. Tarjolla on oltava suomalaista, puhdasta ja kestävällä tavalla tuotettua ruokaa. Puolue lupaa myös kehittää ja monipuolistaa elintarvikevientiä sekä lisätä tuotteiden jalostusastetta.

"Venäjän viennin romahtaminen on vakava asia koko suomalaiselle ruuantuotantoketjulle. Sen vuoksi vientiponnisteluja tehdään koko ajan. Vaativa Kiinan markkina on onneksi vihdoin saatu auki. Viljaa on viety Kiinaan jo aiemmin, ja pian aloitamme sianlihan viennin. Myös muita kohteita on seurattava herkeämättä, samoin Venäjän tilannetta", sanoo maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon erityisavustaja Tiina Perho.

Keskustapuolue aikoo poliittisen sihteerin Ilkka Miettisen mukaan varmistaa erityisesti, että kuluttajat tietävät, mistä heidän ostamansa ruoka on peräisin.

"Tavoitteenamme on saattaa voimaan laki kaikkien elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen pakollisuudesta. Aiomme myös parantaa Suomen ruokatasetta eli elintarvikkeiden viennin ja tuonnin välistä suhdetta miljardilla eurolla. Se onnistuu, kun alamme itse arvostaa elintarvikkeitamme ja tehostaa niiden markkinointia", Miettinen sanoo.

SDP:n ruokapolitiikassa on kaksi keihäänkärkeä.

"Panostamme ensinnäkin lähiruokaan. Sen suosion lisäämiseen on olemassa yksinkertaisia keinoja. Esimerkiksi kunnat, jotka tilaavat ruokaa päiväkoteihin, kouluihin ja vanhainkoteihin, voisivat harkita kilpailutuksensa uudestaan. Suurien erien tilaaminen alentaisi lähiruuan hintaa – ja vaikka hinnassa hävittäisiin isoille tuottajille, voitettaisiin työllisyydessä ja verotuotoissa", sanoo puoluesihteeri Reijo Paananen.

Puolueen visioissa siintää myös ruuan vienti Keski-Eurooppaan.

"Keskieurooppalainen kuluttaja on valistunut. Hän arvostaa puhdasta ruokaa, jonka alkuperä tunnetaan. Tässä on meidän mahdollisuutemme. Yksittäinen yritys on liian pieni päästäkseen isolle markkinalle, mutta verkottumalla muiden yritysten kanssa voimat voidaan yhdistää. Tarvitaan myös markkinointia ja julkisen vallan – joko valtion tai kunnan – tukea."

Julkisen vallan mukaantuloa peräänkuuluttaa myös Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen. Vihreiden tärkein ruokapoliittinen tavoite tulevalla vaalikaudella on luomu- ja lähiruuan tuotannon, kulutuksen ja viennin lisääminen.

"Etenkin saksankielisissä maissa ollaan valmiita ostamaan kaikki puhtaat elintarvikkeet, jotka Pohjoismaista sinne viedään. Työ pitää silti aloittaa kotimarkkinoilta. Valtio, kunnat ja kuntayhtymät tekevät suuria ostoja, ja niiden voimin voimme saada lähiruuan tuotannon kasvuun ja viennin vetämään. Otetaan tavoitteeksi suomalaisen elintarviketuotannon brändääminen", Miettinen ehdottaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2015

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää