Valikko
Ruoka

Entistä useampi haluaisi viinin ja lääkkeet ruokakauppoihin

Alkoholijuomien myynnin laajentaminen saa kannatusta etenkin miehiltä. Asia käy ilmi tuoreesta Taloustutkimuksen Suomi syö 2015 -selvityksestä.

Tilaajille

Aiempaa useampi suomalainen haluaisi vapauttaa alkoholituotteiden ja reseptivapaiden lääkkeiden myyntiä ruokakaupoissa. Asia käy ilmi tuoreesta Taloustutkimuksen Suomi syö 2015 -selvityksestä.

Kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista suhtautuu myönteisesti mietojen viinien myymiseen ruokakaupoissa, kun vuonna 2013 näin ajatteli 42 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä moni kannattaa nelosoluiden ja muiden erikoisoluiden tuomista ruokakauppoihin. Vuonna 2013 tätä mieltä oli kolmannes vastaajista.

Eniten kannatusta alkoholijuomien saatavuuden parantaminen saa miehiltä. Viinit kelpaisivat parhaiten alle 65-vuotiaille miehille, alle 55-vuotiaille pariskunnille ja pääkaupunkiseudulla asuville. Nelosolutta ostaisivat ruokakaupoista innokkaimmin alle 55-vuotiaat miehet. Kielteisimmin alkoholituotteiden myynnin vapauttamiseen suhtautuvat yli 55-vuotiaat naiset.

Myös suhtautuminen reseptivapaiden lääkkeiden myyntiin ruokakaupoissa on muuttunut jonkin verran.

Vuonna 2013 noin puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että reseptivapaita lääkkeitä tulisi voida ostaa vain apteekeista. Tänä vuonna tätä mieltä oli 39 prosenttia vastaajista. Lähes 60 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaisi mielellään turvallisiksi määriteltyjä reseptivapaita lääkkeitä ruokakaupasta.

Lääkkeitä ruokakauppoihin toivovat etenkin alle 55-vuotiaat ja lapsiperheet, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten suhtautumista kauppojen sunnuntaiaukioloon. Tutkittavia pyydettiin kommentoimaan väitettä "Minusta on hyvä, että kaupat saavat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden". 70 prosenttia vastaajista suhtautui väitteeseen myönteisesti, kun vuonna 2013 luku oli 57.

Keskimäärin suomalaiset käyvät ruokakaupassa sunnuntaisin yhä melko satunnaisesti. Vain kahdeksan prosenttia kotitalouksista tekee ruokaostoksia joka sunnuntai. Pääkaupunkiseudulla luku on liki kaksinkertainen. Useimmin ruokakaupassa käyvät sunnuntaisin alle 35-vuotiaat.

Yleisesti ottaen pääkaupunkiseudun asukkaat suhtautuvat sääntelyn purkamiseen sallivammin kuin muualla Suomessa asuvat.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toivoo, että päättäjät huomaavat kuluttajilta tulevan signaalin ja vapauttavat alkoholijuomien myyntiä.

"Jos 5,5–6-prosenttiset juomat, esimerkiksi lonkerot ja A-oluet, saataisiin myyntiin laajemmin, sillä olisi kansantaloudellista merkitystä. Se vähentäisi yksityistä tuontia esimerkiksi Virosta ja edistäisi kasvua ja työllisyyttä Suomessa."

Muutos myös estäisi epäreilua asetelmaa, jossa Alkon myymälöiden sijoittuminen vaikuttaa ruokakauppojen myyntiin, Luoto sanoo.

"Nykyisin kauppa, joka saa Alkon kylkeensä, voittaa, ja se joka ei saa, häviää. Alkoholijuomien myynnin vapauttaminen vähentäisi tätä kilpailuvääristymää."

Lisäksi muutos voisi helpottaa pienten kioskien ja ruokakauppojen asemaa, Luoto uskoo.

"Hallituksen kaavailema kauppojen aukiolon vapauttaminen saattaa aiheuttaa vaikeuksia pienille kaupoille, jotka ovat tähän asti saaneet nauttia viikonloppuilloista ja arkipäivien myöhäisistä tunneista. Alkoholin myynnin vapauttaminen voisi auttaa niitä, sillä niiden myynnissä alkoholijuomien merkitys on suurempi kuin esimerkiksi hypermarkettien."

Jos lainsäätäjä ei muuta alkoholilainsäädäntöä, kuluttajat tilaavat alkoholijuomia yhä enemmän verkkokaupoista tai tuovat niitä Virosta, Luoto sanoo.

Taloustutkimuksen kyselyyn osallistui 3 164 15–79-vuotiasta suomalaista. Kohderyhmänä olivat ihmiset, jotka päättävät kotitaloutensa ruokaostoksista. Tutkimus tehtiin kesä-heinäkuussa 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruokakaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää