Valikko
Ruoka

Asiantuntijat arvioivat parhaat ruokavaliot Yhdysvalloissa: Paleo, Atkins ja raakaruoka pärjäsivät huonosti

Parhaaksi valittiin dash-ruokavalio, jossa kartetaan suolaa ja punaista lihaa ja syödään muun muassa vähärasvaisia maitotuotteita ja täysjyväviljaa.

Dash-ruokavalio valittiin jo kuudennen kerran parhaaksi ruokavalioksi yhdysvaltalaisen US News & World Report -lehden listauksessa. Dash sisältää runsaasti kasviksia ja hyvin vähän suolaa. Se muistuttaa suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota, sillä siinä syödään muun muassa vähärasvaisia maitotuotteita, marjoja, pähkinöitä ja täysviljatuotteita. Suolaa syödään tosin erittäin vähän, eikä punaista lihaa lainkaan.

US News & World Report koostaa listauksen sen perusteella, miten asiantuntijaraati arvioi 38:a ruokavaliota. Ruokavalioita tarkastellaan eri näkökulmista, esimerkiksi ovatko ne turvallisia, ravitsemuksellisesti täysipainoisia ja helppoja noudattaa.

Asiantuntijoiden arviot yhdistämällä saadaan selville kaikkein paras ruokavalio. Asiaa tarkastellaan myös näkökulmittain: esimerkiksi mikä ruokavalio on paras sydämen terveydelle, diabeteksen ehkäisyyn tai laihdutukseen.

Asiantuntijat rankkasivat dash-ruokavalion ykköseksi, sillä sitä pidettiin yleisesti terveellisimpänä. Lisäksi se oli kärkikolmikossa, kun arvioitiin, mitkä ruokavaliot ovat parhaita sydänterveydelle ja diabeteksen ehkäisyssä.

Dash on alun perin kehitetty Yhdysvalloissa kohonneen verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon.

Toiseksi parhaaksi ruokavalioksi asiantuntijat nostivat kaksi ruokavaliota. Mind-ruokavalio pyrkii vaalimaan etenkin aivojen terveyttä. Välimeren ruokavaliota ja dash-dieettiä yhdistelevän mind:n uskotaan muun muassa vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Tlc-dieetti taas pyrkii kolesterolin alentamiseen. Siinä rajoitetaan tyydyttyneen rasvan syömistä ja lisätään kuitua ruokavalioon.

Jaetulle neljännellä sijalla ovat muun muassa Välimeren ruokavalio sekä Painonvartijoiden ruokavalio. Välimeren ruokavalio sai kehut tutuista asioista: se sisältää hedelmiä, vihanneksia, oliiviöljyä ja kalaa.

Suomessa toimintansa jo lopettaneiden Painonvartijoiden ruokaohjeita taas kehuttiin tehokkaiksi, helpoiksi ja turvallisiksi. Painonvartijoita pidettiin myös parhaana laihdutusruokavaliona.

Kasvisruokavalioista parhaaksi asiantuntijat valitsivat niin sanotun fleksaamisen. Fleksaus tarkoittaa joustavaa, osa-aikaista kasvissyöntiä, jossa lihakaan ei ole kiellettyä. Fleksaus oli jaetulla 8. sijalla parhaiden ruokavalioiden listalla.

Kokoaikainen kasvisruokavalio oli jaetulla 13. sijalla, vegaaniruokavalio taas jaetulla 21. sijalla. Kumpaakin moitittiin työlääksi noudattaa.

Pelkkiä terveysvaikutuksia arvioidessa kasvisruokavalio oli sijalla 13, vegaanius taas sijalla 28. Etenkin vegaaniruokavaliota pidettiin kuitenkin hyvänä sydämelle sekä diabeteksen torjunnassa: sydänystävällisten listalla vegaaniruokavalio oli 6. paras, diabeteksen torjunnassa taas 4. paras, fleksaamisen ohella.

Vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti, kypsentämättömiä kasviksia painottava raakaruoka ja kivikautista ruokavaliota matkiva paleo olivat lehden tekemän listauksen häntäpäässä. Atkins ja raakaruoka olivat 38 ruokavalion listalla sijalla 34.

Atkinsia kehuttiin hyväksi nopeassa painonpudotuksessa, mutta pitkällä aikavälillä se ei asiantuntijoiden mukaan toimikaan niin hyvin. Atkinsin moitittiin olevan muun muassa haitallinen sydänterveydelle.

Raakaruoka arvioitiin kypsentämättömyyden vuoksi jopa vaaralliseksi. Sitä pidettiin myös hankalana ruokavaliona – etenkin siihen nähden, että pienemmälläkin vaivalla voisi koostaa vähintään yhtä terveellisen ruokavalion.

Paleo oli viimeisten joukossa sijalla 36. Sitä suomittiin niin ikään hankaluudesta. Asiantuntijat eivät ylipäätään kannattaneet sitä, että kokonaisia ruokaryhmiä, kuten paleossa vilja- tai maitotuotteet, poistetaan ruokavaliosta. Silloin on heidän mukaansa vaikea saada kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Kun tarkasteltiin pelkkää terveellisyyttä, Atkins ja raakaruoka olivat listan jumbosijalla. Paleo oli sijalla 34.

Pelkkää terveellisyyttä arvioidessa dash oli edelleen ykkönen. Toiseksi terveellisin ruokavalio oli tlc ja kolmanneksi terveellisin Välimeren ruokavalio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää