Valikko
Ruoka

Asiantuntijat arvioivat parhaat ruokavaliot Yhdysvalloissa: Paleo, Atkins ja raakaruoka pärjäsivät huonosti

Parhaaksi valittiin dash-ruokavalio, jossa kartetaan suolaa ja punaista lihaa ja syödään muun muassa vähärasvaisia maitotuotteita ja täysjyväviljaa.

Dash-ruokavalio valittiin jo kuudennen kerran parhaaksi ruokavalioksi yhdysvaltalaisen US News & World Report -lehden listauksessa. Dash sisältää runsaasti kasviksia ja hyvin vähän suolaa. Se muistuttaa suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota, sillä siinä syödään muun muassa vähärasvaisia maitotuotteita, marjoja, pähkinöitä ja täysviljatuotteita. Suolaa syödään tosin erittäin vähän, eikä punaista lihaa lainkaan.

US News & World Report koostaa listauksen sen perusteella, miten asiantuntijaraati arvioi 38:a ruokavaliota. Ruokavalioita tarkastellaan eri näkökulmista, esimerkiksi ovatko ne turvallisia, ravitsemuksellisesti täysipainoisia ja helppoja noudattaa.

Asiantuntijoiden arviot yhdistämällä saadaan selville kaikkein paras ruokavalio. Asiaa tarkastellaan myös näkökulmittain: esimerkiksi mikä ruokavalio on paras sydämen terveydelle, diabeteksen ehkäisyyn tai laihdutukseen.

Asiantuntijat rankkasivat dash-ruokavalion ykköseksi, sillä sitä pidettiin yleisesti terveellisimpänä. Lisäksi se oli kärkikolmikossa, kun arvioitiin, mitkä ruokavaliot ovat parhaita sydänterveydelle ja diabeteksen ehkäisyssä.

Dash on alun perin kehitetty Yhdysvalloissa kohonneen verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon.

Toiseksi parhaaksi ruokavalioksi asiantuntijat nostivat kaksi ruokavaliota. Mind-ruokavalio pyrkii vaalimaan etenkin aivojen terveyttä. Välimeren ruokavaliota ja dash-dieettiä yhdistelevän mind:n uskotaan muun muassa vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Tlc-dieetti taas pyrkii kolesterolin alentamiseen. Siinä rajoitetaan tyydyttyneen rasvan syömistä ja lisätään kuitua ruokavalioon.

Jaetulle neljännellä sijalla ovat muun muassa Välimeren ruokavalio sekä Painonvartijoiden ruokavalio. Välimeren ruokavalio sai kehut tutuista asioista: se sisältää hedelmiä, vihanneksia, oliiviöljyä ja kalaa.

Suomessa toimintansa jo lopettaneiden Painonvartijoiden ruokaohjeita taas kehuttiin tehokkaiksi, helpoiksi ja turvallisiksi. Painonvartijoita pidettiin myös parhaana laihdutusruokavaliona.

Kasvisruokavalioista parhaaksi asiantuntijat valitsivat niin sanotun fleksaamisen. Fleksaus tarkoittaa joustavaa, osa-aikaista kasvissyöntiä, jossa lihakaan ei ole kiellettyä. Fleksaus oli jaetulla 8. sijalla parhaiden ruokavalioiden listalla.

Kokoaikainen kasvisruokavalio oli jaetulla 13. sijalla, vegaaniruokavalio taas jaetulla 21. sijalla. Kumpaakin moitittiin työlääksi noudattaa.

Pelkkiä terveysvaikutuksia arvioidessa kasvisruokavalio oli sijalla 13, vegaanius taas sijalla 28. Etenkin vegaaniruokavaliota pidettiin kuitenkin hyvänä sydämelle sekä diabeteksen torjunnassa: sydänystävällisten listalla vegaaniruokavalio oli 6. paras, diabeteksen torjunnassa taas 4. paras, fleksaamisen ohella.

Vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti, kypsentämättömiä kasviksia painottava raakaruoka ja kivikautista ruokavaliota matkiva paleo olivat lehden tekemän listauksen häntäpäässä. Atkins ja raakaruoka olivat 38 ruokavalion listalla sijalla 34.

Atkinsia kehuttiin hyväksi nopeassa painonpudotuksessa, mutta pitkällä aikavälillä se ei asiantuntijoiden mukaan toimikaan niin hyvin. Atkinsin moitittiin olevan muun muassa haitallinen sydänterveydelle.

Raakaruoka arvioitiin kypsentämättömyyden vuoksi jopa vaaralliseksi. Sitä pidettiin myös hankalana ruokavaliona – etenkin siihen nähden, että pienemmälläkin vaivalla voisi koostaa vähintään yhtä terveellisen ruokavalion.

Paleo oli viimeisten joukossa sijalla 36. Sitä suomittiin niin ikään hankaluudesta. Asiantuntijat eivät ylipäätään kannattaneet sitä, että kokonaisia ruokaryhmiä, kuten paleossa vilja- tai maitotuotteet, poistetaan ruokavaliosta. Silloin on heidän mukaansa vaikea saada kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Kun tarkasteltiin pelkkää terveellisyyttä, Atkins ja raakaruoka olivat listan jumbosijalla. Paleo oli sijalla 34.

Pelkkää terveellisyyttä arvioidessa dash oli edelleen ykkönen. Toiseksi terveellisin ruokavalio oli tlc ja kolmanneksi terveellisin Välimeren ruokavalio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää