Valikko
Ruoka

Suomalaisnaiset kehittivät nyhtökauran vaihtoehdoksi lihalle ja kertovat, miten Suomeen saadaan lisää ruokainnovaatioita

Reetta Kivelä ja Maija Itkonen kehittivät ruokainnovaationa nyhtökauran ja uskovat kasvuyrityksensä menestymiseen. He kertovat, miten menestystuotteita luodaan.

Nyhtökaura tuntuu olevan nyt kaikkien huulilla. Kasvisruuan ystävät ja ruokaintoilijat kohisevat uudesta suomalaisinnovaatiosta, joka on tulossa syksyllä kauppoihin.

Nyhtökaura on kaurasta ja pavusta kehitettyä ”täydellistä proteiinia”, josta on helppo tehdä ruokaa jauhelihan tai kanan tapaan. Maku muistuttaa kuulemma mietoa kanan makua.

Ihmetuotteen keksi kaksi ruuasta innostunutta helsinkiläistä naista, jotka ystävystyivät jo lukiossa.

Reetta Kivelä, 38, on kauratutkija, elintarviketieteiden tohtori ja neljän lapsen äiti. Hänen bisneskumppaninsa on Maija Itkonen, 38, jolla on puolestaan kaksi lasta.

Innovaatio syntyi, kun ystävykset pohtivat, miksi markkinoilta ei löydy kiireisille ruuanlaittajille maukasta kasvisvaihtoehtoa jauhelihalle.

”Ihmiset haluavat syödä lihan sijasta enemmän kasviksia. He haluavat jotakin, jota on helppo napata jääkaapista hellalle ja joka maistuu kaikille”, Kivelä kuvaa.

Tarjolla on tätä ulkomaisesta soijasta koostettua tofua, vehnägluteenista tehtyä seitania tai teollisesti kasvatetusta sieniproteiinista ja kananmunasta kehitettyä quornia.

Mutta Kivelälläpä oli taskussaan valttikortti: suomalainen kaura.

”Sitä ei ole vielä osattu hyödyntää maailmalla.”

Kaurasta Kivelä teki neljä vuotta sitten väitöskirjan Helsingin yliopiston viljateknologian laitoksella. ”Yliopistolla opin, että aina kannattaa lyödä päätään seinään. Vastauksia saa, kun tarpeeksi kauan kysyy.”

Hän on myös työskennellyt elintarvikealan yrityksissä, viimeksi Fazerilla.

”Loistava näköalapaikka trendeihin ja kuluttajalähtöisyyteen.”

Itkosella on puolestaan kokemusta kasvuyrittämisestä. Kun porukkaan liittyi vielä palkokasvien tutkija Zhong-Qing Jiang Helsingin yliopistosta, dreamteam oli kasassa.

”Yhdistämällä kauran ja pohjoisessa kasvavan härkäpavun saimme aikaan ravitsemuksellisesti ja ekologisesti loistavan, allergeenivapaan tuotteen. Aloimme uskoa asiaan”, Kivelä kertoo.

Yhteinen startup, Gold&Green Foods syntyi vajaa vuosi sitten. Laboratorio sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa.

Toukokuussa kasvuyritys järjesti ensimmäisen rahoituskierroksen. Toinen kierros on juuri sulkeutumassa. ”Olemme saaneet taaksemme hienoja sijoittajia, jotka uskovat tuotteeseemme”, Kivelä kertoo.

Yhtiö on saanut tukea myös Tekesiltä.

Tiimi on luomassa nyhtökauran ympärille kokonaista tuoteperhettä. ”Tarvitaan vielä paljon laboratoriotestejä, brändäystä, pakkausten kehittelyä ja markkinointia. Uskomme saavamme tuotteet kaupan hyllylle lähivuosina”, Kivelä kertoo.

Tekijät uskovat, että pohjoismainen kasvistuote voi olla menestys myös Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Miksi sitten Pohjolasta ei ole vielä syntynyt enempää elintarvikealan menestystarinoita? Maailmalla tunnetaan toki kolesterolia alentavat benecol-tuotteet ja laktoosittomat maidot, mutta miten niitä voisi syntyä lisää?

Kivelä ja Itkonen listaavat viisi tärkeää asiaa:

1. Pitää tietää, mitä haetaan. ”Vaikka mekin lähdimme liikkeelle aika lailla säkki päässä, meillä oli selvä näkemys siitä, millaista tuotetta haluamme kehittää.”

2. Tarvitaan dreamteam. ”Innovaatiot syntyvät poikkitieteellisestä yhteistyöstä sekä yliopistojen ja yritysten yhteistyöstä.”

3. Tarvitaan elävää tutkimusta ja koulutusta. ”Ravitsemustieteilijöillä, insinööreillä, kemisteillä ja muilla tutkijoilla on jatkuvasti hienoja aihioita, mutta niiden kehittämiseen tarvitaan intoa ja resursseja.”

4. Tarvitaan elintarvikealan osaamiskeskus. ”Siellä parhaat osaajat voivat kohdata toisensa.”

5. Tarvitaan kykyä visioida. ”Vaihtoehtoiset tulevaisuuden mallit pitää nähdä ennalta. Ruoka on tuote siinä missä muutkin. Kriittisiä tekijöitä menestystuotteen luomisessa ovat parempi käyttäjäkokemus ja aito lisäarvo käyttäjälle.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kasvuyritys
  • Elintarvikkeet
  • Kasvisruoka
  • Innovaatiot

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    2. 2

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    3. 3

      Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

    4. 4

      Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

    5. 5

      Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

    6. 6

      Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

    7. 7

      Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

    8. 8

      Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

    9. 9

      Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

    10. 10

      Kokoomuksen ja vihreiden kamppailu Helsingin suurimman tittelistä on erittäin tasainen: ”Todella pieniähän nuo erot ovat”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    2. 2

      Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

    3. 3

      Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

    4. 4

      Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

    5. 5

      Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

    6. 6

      Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

    7. 7

      Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

    8. 8

      Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

    9. 9

      Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

    10. 10

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    5. 5

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    8. 8

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    9. 9

      Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

    10. 10

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    11. Näytä lisää