Valikko
Ruoka

Marttakin ostaa karjalanpiirakat valmiina – ”Käsitys itse tekemisestä on muuttunut”

Postimerkin valmispiirakoista nousi keskustelu tiistaina. Kysyimme Marttaliitosta, mikä on nykyisin itse tehtyä ruokaa.

Itse tehtyä ruokaa vai valmisaterioita? Kysymys herättää suuria tunteita ainakin niissä, joiden mielestä vain itse tehty ruoka on aitoa, puhdasta ja ravitsevaa.

Tiistaina Helsingin Sanomat kertoi, että Postin karjalanpiirakkapostimerkkiä on arvosteltu jo ennen ilmestymistä, koska kuvan piirakat ovat teollisesti valmistettuja, eivät kotona tehtyjä. Juttu aiheesta löytyy täältä.

Posti on puolustautunut sanomalla, että moni suomalainen syö juuri tehdasvalmisteisia piirakoita, ja harva tekee niitä itse.

Mutta mikä nykyisin on ruuan itse tekemistä? Ruokakaupathan ovat pullollaan paitsi valmisruokia myös erilaisia puolivalmisteita, joita sekoittamalla ja lämmittämällä saa helposti aikaan aterian.

Valtaosa suomalaisista käyttää näitä tuotteita arjessaan. Taloustutkimuksen Suomi syö 2015 -tutkimuksessa kysyttiin yli 3 000 suomalaiselta, miten he valmistavat ruokaa arkena. Valtaosa vastaajista sanoi valmistavansa ruuan kotona, mutta käyttävänsä ainakin osittain valmisruokia tai puolivalmisteita. Vain neljäsosa vastaajista sanoi, että ruoka tehdään alusta asti itse.

”Niin, kyllä itse tekeminen on varmasti muuttunut. Aikaisemmin itse tekeminen oli sitä, että mennään kellariin ja lähdetään liikkeelle juuresten kuorimisesta ja pilkkomisesta. Nykyisin ajatellaan, että jos tehdään valmiista soseesta keitto tai laatikko, niin kyllä se on itse tehtyä”, sanoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Teenkö itse ruokaa, kun työnnän valmispitsan itse mikroon tai jäiset karjalanpiirakat uuniin?

”Ei, kyllä se on lämmittämistä.”

Entä jos lisään pitsaan vuohenjuustoa ennen lämmitystä?

”Sitten kyse on tuunauksesta. Jos ostaa vaikkapa valmiin sosekeiton ja maustaa sitä, niin silloin siinä laittaa persoonansa peliin ja jättää keittoon oman kädenjälkensä. Kyllä minä tietyllä tavalla pidän sitä ruuan valmistamisena.”

Hopsu-Neuvosen mielestä myös erilaisten komponenttien yhdistely on ruuan valmistamista. Siis esimerkiksi se, että sekoittaa salaattia ja salaattijuustoa.

Jos taas tekee uunissa lämmitettävien karjalanpiirakoiden seuraksi munavoita, kyse on valmisruuan ja ruuanvalmistuksen yhdistelmästä, hän katsoo.

”Ei tässä kannata olla tiukkapipoinen. Tärkeintä on, että syö kunnon ruokaa ja kokonaisia aterioita.”

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon mielestä ruuan valmistaminen taas vaatii ”raakojen raaka-aineiden” käsittelyä.

”Siinä vaiheessa, kun vaikkapa rikot kananmunan tai paistat ahvenen, teet ruokaa.”

Ruohon mielestä käsin tehdyn ruuan merkitys on viime aikoina korostunut, minkä voi päätellä esimerkiksi REKO-lähiruokapiirien suosiosta.

”Jengi hakee sieltä vaikkapa lihaa ja vihanneksia. Ei sieltä saa mitään valmista.”

Ruohon mukaan ihmiset eivät usein ymmärrä, kuinka työlästä ruuan tekeminen alusta asti on.

”Olet syönyt ravintolassa jonkun ruuan ja tulee tunne, että ai vitsi, haluan tehdä tämän kotona. Ja kun saat sen viisisivuisen reseptin, niin ei se ollutkaan niin helppoa, ja teet jotain muuta.”

Marttaliiton Hopsu-Neuvonen sanoo ostavansa osan syömistään ruuista valmiina. Esimerkiksi karjalanpiirakoita hän ostaa valmiina ja tekee niitä itse vain satunnaisesti. Syyksi hän sanoo mukavuudenhalun ja sen, että pastakone on vaikea ottaa esiin yläkaapista.

”On minulla kyllä kaksi pulikkaakin ja joskus ajattelen, että teen riisipuuroa niin paljon, että sitä riittää piirakoihin. Mutta sitten puuroa ei jääkään.”

Marttaliiton järjestämät karjalanpiirakkakurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Mistä se kertoo?

”Se on sellainen elämys. Pulikka on monille vieras väline, ja varmaan karjalanpiirakoiden teossa koetaan suomalaisuutta parhaimmillaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Martat
 • ruuanlaitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää