Valikko
Ruoka

Miten tofusta saa maukasta? Ota mallia Kiinasta

Tofutrendi on levinnyt Kiinasta New Yorkiin ja Lontooseen.

Tofu oli harvoja ruokia, joita inhosin. Mautonta ja yksitoikkoista. Sitten muutin Kiinaan. Nyt rakastan tofua.

Saman tarinan jakavat monet Kiinan-kävijät, kun he pääsevät maistamaan kunnon tofuruokia. Onneksi tofu on vihdoin löytämässä länsimaisetkin ravintolat.

Mikä kiinalaisessa – tai aasialaisessa – tofussa sitten on niin erikoista?

Tofusta tehdään synnyinmaassaan käsittämättömän erilaisia ruokia. Katsotaanpa vaikka pekingiläisen ravintolan pöytää, jolle on katettu seitsemän tofuruokaa maistelua varten: Nauhamainen tofunkuorisalaatti narskuu hampaissa. Kevätsipulilla maustettuja vitivalkoisia tofuviipaleita on syötävä lusikalla.

Kiinteämpää tofua on tulisessa porsaanjauhelihapaistoksessa ja lihakeitossa. Sitä on myös pinnalta rapeaksi paistettuna pötkönä makeassa kastikkeessa. Juustomaisen kovaa tofua on savustettu ja pantu pataan kaalin ja nuudeleiden kanssa.

Kaikkiaan ravintolan ruokalistalla olisi kymmenen tofuruokaa, eli tavallinen määrä. Jokainen maistuu ja tuntuu suussa erilaiselta. Kiinassa lienee satoja tofuruokia.

Miksi meillä lännessä tofu on niin tylsää?

”Kiinassa tofua on käytetty niin pitkään, että siitä myös osataan tehdä erilaisia ruokia”, sanoo ravintoloitsija ja kokkikoulun pitäjä Sue Zhou. Tofu keksittiin parituhatta vuotta sitten.

”Jos tofua ei osaa laittaa, siitä tulee mautonta, eikä siinä ole juuri rakennettakaan.”

Kiinalaisessa keittiössä tofu esimerkiksi usein ruskistetaan pinnalta ennen varsinaista valmistusta, samalla tavalla kuin liha ennen uuninlaittamista tai keittämistä.

Länsimaissa kokilla ei tosin ole suuria mahdollisuuksia loistaa. Myynnissä on usein vain niin sanottua kiinteää tofua. Kiinassa ruuanlaittaja voi valita torilta tai kaupan tiskiltä hyllyvän peh­meää, pehmeää, kiinteää tai erittäin kiinteää tofua.

On viipaleita, pötköjä ja nauhoja. On savustettua ja pakastamalla huokoistettua. On tofunkuorta, joka on kerätty soijamaidon pinnalta. Tofuhan tehdään juoksuttamalla soijamaitoa.

Länsimaiden huonoon tofuvalikoimaan Sue Zhoulla on markkinavetoinen selitys: ”Jos ennakkokäsitys on, että tofu ei ole maukasta, sitä ei osteta.”

Tuore tofu pitää myydä no­peasti, sillä se pilaantuu, jos sitä ei esimerkiksi savusta.

Länsimaissa tofua pidetään kasvissyöjien ruokana. Kiinassa tofua syövät kaikki, ja sitä käytetään myös liharuuissa.

Yhdysvalloissa – ja pian todennäköisesti Suomessakin – tofu on nyt nousukiidossa. New York Times kirjoitti joulukuussa kunnon tofun trendikkyydestä.

Merkkejä on monia: GQ-lehti valitsi vuoden burgeriksi tuoretofuburgerin. Tuoretta tofua valmistava Hodo Soy laajenee kovaa kyytiä. Syyskuussa San Francisco Cooking Schoolissa kokit ja ruokatoimittajat tutkivat tofun monia mahdollisuuksia.

Kiinalaiseen ruokaan erikoistunut tietokirjailija Fuchsia Dunlop on myös huomannut, että Lontoon ja New Yorkin kauppojen tofuvalikoima on monipuolistunut.

”Terveyskaupoista löytää erinomaista savustettua, maustamatonta ja silkkisen pehmeää tofua. Kiinalaiset ruokakaupat myyvät myös tofunkuorta, tofuarkkeja, fermentoitua tofua ja prässättyä tofua sekä maustamattomana että maustettuna.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Kiina

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    2. 2

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    3. 3

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    4. 4

      ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

    5. 5

      Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

    6. 6

      Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

    7. 7

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    8. 8

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    9. 9

      145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

    10. 10

      Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    3. 3

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    4. 4

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    5. 5

      Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

    6. 6

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    7. 7

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    8. 8

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    9. 9

      Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

    10. 10

      Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    3. 3

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    6. 6

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    9. 9

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää