Valikko
Ruoka

Miten tofusta saa maukasta? Ota mallia Kiinasta

Tofutrendi on levinnyt Kiinasta New Yorkiin ja Lontooseen.

Tofu oli harvoja ruokia, joita inhosin. Mautonta ja yksitoikkoista. Sitten muutin Kiinaan. Nyt rakastan tofua.

Saman tarinan jakavat monet Kiinan-kävijät, kun he pääsevät maistamaan kunnon tofuruokia. Onneksi tofu on vihdoin löytämässä länsimaisetkin ravintolat.

Mikä kiinalaisessa – tai aasialaisessa – tofussa sitten on niin erikoista?

Tofusta tehdään synnyinmaassaan käsittämättömän erilaisia ruokia. Katsotaanpa vaikka pekingiläisen ravintolan pöytää, jolle on katettu seitsemän tofuruokaa maistelua varten: Nauhamainen tofunkuorisalaatti narskuu hampaissa. Kevätsipulilla maustettuja vitivalkoisia tofuviipaleita on syötävä lusikalla.

Kiinteämpää tofua on tulisessa porsaanjauhelihapaistoksessa ja lihakeitossa. Sitä on myös pinnalta rapeaksi paistettuna pötkönä makeassa kastikkeessa. Juustomaisen kovaa tofua on savustettu ja pantu pataan kaalin ja nuudeleiden kanssa.

Kaikkiaan ravintolan ruokalistalla olisi kymmenen tofuruokaa, eli tavallinen määrä. Jokainen maistuu ja tuntuu suussa erilaiselta. Kiinassa lienee satoja tofuruokia.

Miksi meillä lännessä tofu on niin tylsää?

”Kiinassa tofua on käytetty niin pitkään, että siitä myös osataan tehdä erilaisia ruokia”, sanoo ravintoloitsija ja kokkikoulun pitäjä Sue Zhou. Tofu keksittiin parituhatta vuotta sitten.

”Jos tofua ei osaa laittaa, siitä tulee mautonta, eikä siinä ole juuri rakennettakaan.”

Kiinalaisessa keittiössä tofu esimerkiksi usein ruskistetaan pinnalta ennen varsinaista valmistusta, samalla tavalla kuin liha ennen uuninlaittamista tai keittämistä.

Länsimaissa kokilla ei tosin ole suuria mahdollisuuksia loistaa. Myynnissä on usein vain niin sanottua kiinteää tofua. Kiinassa ruuanlaittaja voi valita torilta tai kaupan tiskiltä hyllyvän peh­meää, pehmeää, kiinteää tai erittäin kiinteää tofua.

On viipaleita, pötköjä ja nauhoja. On savustettua ja pakastamalla huokoistettua. On tofunkuorta, joka on kerätty soijamaidon pinnalta. Tofuhan tehdään juoksuttamalla soijamaitoa.

Länsimaiden huonoon tofuvalikoimaan Sue Zhoulla on markkinavetoinen selitys: ”Jos ennakkokäsitys on, että tofu ei ole maukasta, sitä ei osteta.”

Tuore tofu pitää myydä no­peasti, sillä se pilaantuu, jos sitä ei esimerkiksi savusta.

Länsimaissa tofua pidetään kasvissyöjien ruokana. Kiinassa tofua syövät kaikki, ja sitä käytetään myös liharuuissa.

Yhdysvalloissa – ja pian todennäköisesti Suomessakin – tofu on nyt nousukiidossa. New York Times kirjoitti joulukuussa kunnon tofun trendikkyydestä.

Merkkejä on monia: GQ-lehti valitsi vuoden burgeriksi tuoretofuburgerin. Tuoretta tofua valmistava Hodo Soy laajenee kovaa kyytiä. Syyskuussa San Francisco Cooking Schoolissa kokit ja ruokatoimittajat tutkivat tofun monia mahdollisuuksia.

Kiinalaiseen ruokaan erikoistunut tietokirjailija Fuchsia Dunlop on myös huomannut, että Lontoon ja New Yorkin kauppojen tofuvalikoima on monipuolistunut.

”Terveyskaupoista löytää erinomaista savustettua, maustamatonta ja silkkisen pehmeää tofua. Kiinalaiset ruokakaupat myyvät myös tofunkuorta, tofuarkkeja, fermentoitua tofua ja prässättyä tofua sekä maustamattomana että maustettuna.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  2. 2

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  3. 3

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  4. 4

   Miksi Windows-näppäimistössä ei ole ajatusviivaa? Syy löytyy historiasta, ja näin ongelma ratkaistaan

  5. 5

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  6. 6

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  7. 7

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  8. 8

   Venäjän median ja Suomen välinen suojasää jäi lyhyeksi – ”Suomen tiedusteluviranomaiset ovat julistaneet sodan Venäjän passin haltijoille”

  9. 9

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  10. 10

   Malesia: Pohjois-Korean diktaattorin velipuolen salamurhassa käytettiin hermomyrkkyä – lentokentällä etsitään nyt ”radioaktiivista ainetta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  4. 4

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  5. 5

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  6. 6

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  7. 7

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  8. 8

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Kesko lopettaa 51 Siwaa ja Valintataloa, 60 yhä uhattuna – katso lista liikkeistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää