Valikko
Ruoka

Asiantuntijat tyrmäävät väitteen jugurtin yhteydestä syöpään: Jugurttia voi syödä turvallisesti päivittäin

Professori Mikko Salaspuro puhui asetaldehydistä viime viikonvaihteen lääkäripäivillä ja toi esille, että jugurtilla olisi yhteys suualueen syöpien lisääntymiseen.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ei usko arvioihin, joiden mukaan jugurtin syömisellä olisi todennäköinen yhteys suun, mahan tai ruokatorven syöpiin.

”Jugurttia ei ole ihmistutkimuksissa liitetty minkään syövän riskiin. Syöpää aiheuttavan asetaldehydin määrä jugurtissa on niin pieni, että jugurtin hyvät ominaisuuden peittoavat sen moninkertaisesti”, Laatikainen sanoo.

Professori Mikko Salaspuro puhui asetaldehydistä viime viikonvaihteen lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa. MTV:n uutisten mukaan Salaspuro oli huolissaan suomalaisten jugurtinkulutuksesta ja epäili, että sillä olisi yhteys suualueen syöpien lisääntymiseen.

Syöpätutkija Salaspuro on myös osakkeenomistaja ja hallituksen jäsen Biohit Oy:ssä,, joka valmistaa asetaldehydin vaikutuksia torjuvia lääkkeitä.

Laatikainen ei pidä Salaspuron epäilyjä perusteltuina.

”Runsas jugurtin käyttö on väestötutkimuksien koosteanalyyseissä yhteydessä pienempään ruokatorven syövän riskiin ja mahalaukun syövän suhteen se on neutraali. Lisäksi vuonna 2014 ilmestyneessä laajassa ruotsalaisessa tutkimuksessa jugurtti oli yhteydessä pienempään syöpäkuoleman riskiin”, Laatikainen sanoo.

Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila ei pidä jugurttia syövän riskitekijänä. ”En ole huolissani jugurtista enkä mistään muustakaan yksittäisestä elintarvikkeesta sellaisenaan”, Malila sanoo.

Vain tupakointi on Malilan mukaan sellainen elintapatekijä, joka tutkimusten mukaan aiheuttaa syöpää.

Suun ja nielun syöpien ilmaantuvuus eli tapausten määrä tiettynä ajanjaksona väestömäärään suhteutettuna on Malilan mukaan laskenut miehillä 2000-luvun puoliväliin asti, minkä jälkeen se on hieman noussut. Naisilla näitä syöpiä on vähemmän, mutta niiden ilmaantuvuus on kasvanut hieman. Malila arvioi, että suurin syy trendiin ovat tupakointi ja alkoholin käyttö.

Suunielun syöpien yhtenä vaaratekijänä pidetään ihmisen papilloomavirusinfektiota.

”Syöpien syntymekanismi ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Siihen vaikuttavat myös elintavat, ympäristötekijät ja joihinkin syöpiin myös perinnöllinen alttius, joka voi osaltaan muokata ympäristötekijöiden vaikutusta”, Malila muistuttaa.

Mikä sitten olisi turvallinen määrä jugurttia?

Reijo Laatikainen pitää yhtä tai kahta vähärasvaista jogurttiannosta päivässä hyvänä. Tosin jugurtin syömisessä kannattaa ottaa huomioon muukin kalsiumin saanti.

”Ravitsemuksessa kokonaisuus on nähtävä puilta”, hän sanoo.

Jugurtin runsas syönti on hänen mukaansa myös yhteydessä pienempään kakkostyypin diabeteksen riskiin ja painonhallintaan. ”Tällaisia asioita ei voi jättää huomiotta, kun arvioi kokonaistilannetta”, hän sanoo.

Jugurtti on Laatikaisen mukaan terveellisempää kuin esimerkiksi maito.

”Jugurtissa ja maidossa on molemmissa kalsiumia ja D-vitamiiniä, mutta jugurtti korvaa usein epäterveellisemmän välipalan, mitä maito ei tee. Lisäksi jugurtin uskotaan vaikuttavan edullisesti suoliston bakteereihin”, Laatikainen sanoo.

”Jos jugurttia on vielä paranneltu probioottisilla maitohappobakteereilla, se vähentää tutkimusten mukaan haitallisen kolesterolin määrää ja lievittää vatsan toiminnallisia vaivoja”, Laatikainen sanoo.

Maito & Terveys ry:n ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka muistuttaa puolestaan, että jugurtti on hyvä tuote laihduttajalle, sillä se vaikuttaa enemmän laihtumiseen rasvakudoksesta eikä niinkään lihaskudoksesta.

Jugurtti saattaa sisältää runsaasti sokeria. Lallukka neuvookin suosimaan luonnonjugurttia tai sekoittamaan maustettuun jugurttiin puolet maustamatonta.

Jugurtin kulutus onkin Suomessa kasvanut aina vuoteen 2010 saakka, jolloin se kääntyi laskuun.

Lallukka arvelee, että muotiin tullut rahka on tullut osittain jugurtin tilalle.

Jugurtti sisältää myös jonkin verran asetaldehydiä, joka on Laatikaisen mukaan kiistatta karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine. Asetaldehydiä syntyy bakteerikäymisen tuloksena ja sitä käytetään myös aromiaineena elintarviketeollisuudessa.

Asetaldehydiä syntyy Laatikaisen mukaan myös ihmisen paksusuolessa alkoholista bakteerikäymisen tuloksena.

Viilin, rahkan tai esimerkiksi piimän asetaldehydimääristä ei ole tarkkoja ja kattavia tutkimuksia. ”Muissa maissa julkaistujen hatarien tutkimusten valossa viili, rahka ja jotkut piimät saattavat olla asetaldehydin suhteen edullisempia kuin jugurtti”, Laatikainen sanoo.

Karsinogeenisiä tai muutoin haitallisia aineita on useissa ruuissa pienen pieniä määriä alkaen kahvista ja teestä pellavansiemeniin, parapähkinään ja niin edelleen.

Mistä sitten elintarvikekohut syntyvät?

Laatikainen arvioi, että yksi syy voi olla se, että tutkija on asiastaan niin innostunut, että hän sokeutuu muulle tiedolle. ”Samalla tavalla kuin ihmiset jäävät somekuplaan, tieteentekijä voi jäädä tiedekuplaan.”

Kohujen syntyyn voivat Laatikaisen mukaan vaikuttaa myös tutkijan sidonnaisuudet.

”Joissakin tapauksessa tutkijalle voi olla jopa taloudellista hyötyä siitä, että asiaa pidetään sitkeästi vuodesta toiseen esillä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • Ruokavalio
 • Terveys

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  7. 7

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  8. 8

   Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KalPa nousi lähes tyhjästä Liigan tähtiin – ”Turha voivotella varsinkaan asioille, joille ei voi tehdä mitään”
  3. Painetaan rödaa bulilla kentällä ja toimistossa
  4. Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä
  5. Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?
  6. Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää
  7. Kalliossa tokaluokkalaiset harjoittelevat 45 minuutin pikkutarkkaa itämaista teeseremoniaa – Ilmianna yhtä fiksu keksintö toisesta koulusta
  8. Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia
  9. Tunti sitten
  10. Mitä jos puhelimen voisikin korjata itse? Valmistajat tekevät korjaamisesta vaikeaa, mikä nostaa huollon hintaa – HS vertaili hintoja Helsingissä
  11. ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan
  12. Espoolaisen kerrostalon kellarissa paloi taas – edellisen palon siivousjätteet sytytetty todennäköisesti tahallaan
  13. Näytä lisää