Valikko
Ruoka

Lapsiperheille uudet ruokasuositukset: Kiinteitä ruokia jo neljän kuukauden ikäiselle – raskautta suunnittelevienkin tulisi syödä foolihappolisää

Tutkimusten mukaan kiinteiden ruokien aloittaminen yli puolen vuoden ikäisenä altistaa allergioille.

Pienelle lapselle voi antaa kiinteitä ruokia maisteltavaksi jo 4–6 kuukauden iässä imetyksen rinnalla, todetaan uusissa lapsiperheiden ruokasuosituksissa. Aiemmin suositusikäraja on ollut kuusi kuukautta, johon asti on suositeltu täysimetystä.

Kansalliset suositukset on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimeämä asiantuntijaryhmä, ja ne hyväksyy ja julkaisee Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Aiemmat lapsiperheiden ruokasuositukset ovat vuodelta 2004.

Muutoksen taustalla on uusin tutkimustieto ja kansalliset väestötason suositukset, sanoo neuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

”Allergioiden riski voi kasvaa, jos lisäruokinnan aloitusta siirtää yli kuuden kuukauden iän.”

Lyytikäisen mukaan maisteluannokset ovat pieniä makuannoksia erilaisia monipuolisia ruoka-aineita, esimerkiksi haarukalla soseutettua kukkakaalia, porkkanaa tai perunaa.

Maisteluannosten tarkoitus ei ole syrjäyttää imetystä, vaan annokset suositellaan annettavaksi imetyksen jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan maisteluannokset edistävät yhdessä rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille ruoka-aineille.

Myös raskaana olevien suosituksiin tuli muutoksia. Kaikkien raskautta suunnittelevien tulisi tästä lähtien nauttia foolihappolisää 400 mikrogrammaa vuorokaudessa noin kahden kuukauden ajan ennen ehkäisyn pois jättämistä. Foolihappopillereiden ottamista tulee jatkaa 12. raskausviikon loppuun saakka.

Suositus perustuu siihen, että foolihapon puute voi altistaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle.

Aiemmin foolihappolisää suositeltiin riskiryhmille ja niille, joilla on yksipuolinen ruokavalio. Ruuasta foolihappoa saadaan folaatteina.

Suositus laajennettiin nyt koskemaan kaikkia raskaana olevia, koska suomalaiset naiset saavat ruuasta keskimäärin noin puolet suositellusta folaattimäärästä. Folaatteja on luontaisesti esimerkiksi täysjyvätuotteissa, palkokasveissa, marjoissa ja hedelmissä.

HS kertoi eilen, että lakritsin ja salmiakin syöntiä ei enää suositella raskaana oleville. Juttu aiheesta löytyy täältä.

Myös vegaanit on huomioitu suosituksissa. Heitä varten on laadittu vegaanin lautasmalli. Sen tarkoitus on auttaa varmistamaan riittävä proteiinien, energian, kivennäisaineiden ja vitamiinien saanti.

”Vegaaniruokavaliota voi toteuttaa raskaana olevilla, imettävillä ja lapsilla, kun sen tekee ravitsemusterapeutin ohjauksessa”, Lyytikäinen sanoo.

Suositusten ydin on Lyytikäisen mukaan se, että koko perheen tulisi syödä samaa ruokaa nauttien ja iloiten.

”Monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen ruokavalio on kasvun ja kehityksen kannalta oleellisinta. Säännölliset, kunnolliset ateriat kantavat hyvin pitkälle.”

Lasten ja nuorten D-vitamiinin saantisuositukset muuttuivat jo vuonna 2011, mutta nyt ne on kirjattu myös lapsiperheiden ruokasuosituksiin: 2–18-vuotiaille tulisi antaa 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa. Alle 2-vuotiaiden suositus pysyi entisellään: 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruokavalio
 • Raskaus
 • vauva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää