Valikko
Ruoka    |   Kolumni

Ravintolarauhasta parkuvat puhuvat omasta tärkeydestään – iloinen puheensorina kuuluu ravintolaan

Olen yrittänyt opettaa veljentytöilleni, ettei ravintolasta tarvitse pyrkiä kiireen vilkkaa ulos. Ettei ruoka ole aina vain ruumiin ravintoa – sillä voi ruokkia myös sielua, kirjoittaa Emmi-Liia Sjöholm.

Kun olin pikkutyttö, isoisoäitini kaappasi minut usein istumaan keittiön isolle leivinpöydälle, jotta voisin ”auttaa” häntä ruoanlaitossa. Yhtenä kesäpäivänä perkasimme omasta puutarhasta poimittuja salaatteja, ja puuhan lopuksi mummi kietaisi salaatinlehden varpaani ympärille. Tapausta todistanut kesävieras ryntäsi ulos itkemään – mistä tuollaisia leikkisiä mummoja tulee? Hänen lapsuutensa oli ollut täynnä Herran pelkoa, ruoalla leikkiminen oli ollut syntiä ja aikuiset vaativat ehdotonta tottelemista.

Tarina tulee aina mieleeni, kun joku yleisönosastossa parkuu ravintolarauhan perään. Toisten kakarat pilaavat hienon elämyksen. Tuskin he puhuvat ruoan kunnioituksesta, vaan ihan omasta tärkeydestään.

Meidän perheessä ruoanlaitto on aina ollut iloinen tapahtuma, jossa lapset ovat saaneet olla osallisina. Olemme päässeet myös pienestä pitäen mukaan ravintoloihin. Osasyy voi olla se, että olemme matkustelleet paljon. Etelä-Euroopassa lapset ja vanhukset ovat illallispöydän kunniavieraita, ja sinisimpukoita tyytyväisenä mutusteleva kaksivuotias tarjoilijoiden suosikki.

Luin viime viikolla aiheesta virkistävän blogikirjoituksen. Lastentarhanopettaja kertoi, kuinka hän oli ollut työhaastattelussa eräässä päiväkodissa. Sinä päivänä tarhassa oli harjoiteltu ravintolakäyttäytymistä, mistä kollega mainitsi hänelle käytävällä.

Kysyin siinä sitten [lapsilta], mitä he ovat oppineet. Miten ollaan ravintolassa? Kaikki vastasivat, että ravintolassa ollaan hiljaa. Kuinka niinkin kivasta asiasta, kuin ravintolakäynti saadaan näin masentava? Kuinka moni aikuinen on täysin hiljaa ravintolassa?”

Mielestäni parasta on nimenomaan iloinen puheensorina. Olen yrittänyt opettaa veljentytöilleni, ettei ravintolasta tarvitse pyrkiä kiireen vilkkaa ulos. Ettei ruoka ole aina vain ruumiin ravintoa – sillä voi ruokkia myös sielua. Ruokailu merkitsee minulle myös yhdessäoloa oli kyse sitten aamiaispuurosta mieheni kanssa tai runsaasta illallisesta ystävien kesken.

Lukemastani blogitekstistä intoutuneena vein vanhemman veljentyttöni kahvilaan, sillä hän oli haaveillut Starbucks-amerikkalaisketjussa käyntiä jo pitkään. Vaikka itse juon kahvini mieluiten ilman siirappia ja kermavaahtoa, soin hänelle mieluusti ällömakean kaakaoelämyksen.

Minun olisi pitänyt tehdä koko päivä rästitöitä, mutta onneksi nipistin aikaa kahvihetkelle. Siitä on nyt muistona pari nauruntäyteistä yhteisselfietä. Vain salaatinlehdet varpaista puuttuivat. Kesällä sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää