Valikko
Ruoka

Jyrki Sukula pelasti jo ravintolat ja hotellit – nyt ovat vuorossa suomalaisnuoret

Tv-kokki odottaa tulevilta suojateiltaan hyvää paineensietokykyä, kommunikaatiotaitoja ja uteliaisuutta.

Tv-kokki Jyrki Sukula on viime vuosina auttanut pulaan joutuneita ravintoloita ja hotelleita ohjelmissa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula ja Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula.

Seuraavaksi Sukula aikoo järjestää joukon suomalaisnuoria työelämään yhdessä nuorisoasiainkeskuksen kanssa.

Sukulan suojatit -työnimellä kulkevassa tv-ohjelmassa Jyrki Sukula lupaa antaa kahdeksalle elämänsä suuntaa hakevalle nuorelle peruskoulutuksen ravintola-alalle ja auttaa heitä löytämään työpaikan.

Ohjelma mukailee brittikokki Jamie Oliverin konseptia, jossa tämä kouli 15:stä syrjäytymisvaarassa olevasta nuoresta työntekijöitä omaan Fifteen-ravintolaansa. Rupeamasta tehtiin niin ikään tv-sarja.

Sukulan suojateissa on samoja elementtejä, mutta haluamme tehdä homman syvemmin. Haluamme nämä ihmiset töihin”, sanoo Jyrki Sukula.

Ohjelmaan valittavilla nuorilla on vain vähän tai ei lainkaan ravintola-alan kokemusta. Ohjelmaa kuvataan huhti-elokuun ajan. Ehtiikö viidessä kuukaudessa pätevöityä ravintola-alalle?

”Ohjelma näyttää polun alkupään. Nuoret tutustuvat alaan ja löytävät oman mukavuusalueensa, johon sitten lähtevät syventymään”, sanoo Sukula.

”Etsimme yhdessä nuorten vahvuudet. En lähde pakottamaan ihmistä keittiöön, jos harjoittelujakso osoittaa, ettei hänestä siihen ole. Joku sosiaalisesti lahjakas nuori voi sen sijaan päätyä vaikka salin puolelle tarjoilemaan”, sanoo Sukula.

Sukulan mukaan ohjelmaan tuli 250 hakemusta heti ensimmäisenä hakupäivänä. Mukaan voivat hakea 17–25-vuotiaat nuoret, joilla ei ole vakituista työ- tai opiskelupaikkaa.

Hakijoilla ei tarvitse olla ravintola-alan kokemusta. Sen sijaan Sukula painottaa hakijoiden paineensietokykyä ja kommunikaatiotaitoja.

”Ala on fyysisesti ja henkisesti raskas ja palautetta tulee päivittäin. Ravintolakeittiössä kommunikoidaan koko ajan sekä sanallisesti että sanattomasti. Tämä on yksityiskohtabisnestä, joten pitää olla nöyrä ja turhautua ei saa. Jos kuppi menee palautteesta nurin, on väärällä alalla.”

Tärkeää on myös uteliaisuus, sillä ravintola-alalla pitää olla jatkuvasti kiinnostunut ympäröivistä trendeistä ja ilmiöistä.

”Kokin ammatti on perinteinen käsityöläisammatti. Et ole koskaan valmis”, sanoo Sukula.

Sukulan suojatit esitetään Nelosella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • TV
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää