Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Viski on Jarkko Nikkaselle työ ja elämän tarkoitus – ”Pääsy näihin hommiin on miehekäs tuhkimotarina”

Jarkko Nikkanen on maistellut yli 2 000 viskiä, perustanut yli 800-jäsenisen viskiseuran, kirjoittanut aiheesta kirjoja, vieraillut kymmenillä tislaamoilla ja pitänyt lukemattomia maistelutilaisuuksia ympäri Suomen.

Se iski kuin salama. Eikä Jarkko Nikkanen ole vieläkään toipunut.

Yli kymmenen vuotta sitten kolmikymppinen helsinkiläismies veivasi pastakonetta kaverin luona Punavuoressa, kun illan isäntä tarjosi viskipaukun. Nikkanen nautti viskin, minkä jälkeen kaveri kysyi, maistuisiko eräs toinenkin viski.

Tässä kohdassa Nikkasen elämän suunta kääntyi.

Toinen viski maistui aivan erilaiselta kuin ensimmäinen. Mies vertaili pullojen etikettejä ja hämmästyi: juomat olivat samanikäisiä, niissä oli tismalleen samat raaka-aineet ja ne tulivat samalta alueelta Skotlannista.

”En ymmärtänyt, mistä makuero johtui. Päätin ottaa selvää.”

Päähänpisto on sittemmin vienyt pitkälle: Nikkanen on maistellut yli 2 000 viskiä, perustanut yli 800-jäsenisen viskiseuran, kirjoittanut aiheesta kirjoja ja vieraillut kymmenillä tislaamoilla.

Aiemmin hän ansaitsi elantonsa pääasiassa graafisena suunnittelijana, nyt merkittävä osa tuloista tulee viskeistä. Hän kiertää pitämässä maistelutilaisuuksia ympäri Suomea maahantuoja Edrington Finlandin edustajana, parhaimmillaan viisi istuntoa viikossa.

”Ammatillisesti ja henkisesti en voisi olla paremmassa paikassa kuin tämän fantastisen ilmiön keskellä. Se, että olen päätynyt tällaisiin hommiin, on minulle kuin miehekäs tuhkimotarina.”

Tartun miehekäs-sanaan. Miksi viskiharrastuksesta tulee ensiksi mieleen juuri mies?

Nikkanen huokaa. Maskuliinisuus–feminiinisyys-jaottelu on viskin yhteydessä vanha, totaalisen rasittava stereotypia, hän sanoo.

”Olen pitänyt tastingeja naisten polttareissa, ja kun vieraat kuulevat, että seuraavaksi maistellaan viskejä, hyvä ettei jengi pakene ikkunoista! Tastingin jälkeen he sanovat, että eihän tämä ollut ollenkaan pahaa.”

Jos viski tuntuu tyrmäävän vahvalta, vika on Nikkasen mukaan todennäköisesti maistelutekniikassa: Jos juoman kaataa nopeasti kurkusta alas, ei ehdi aistia kuin alkoholin. Viskiä onkin tuoksuteltava hitaasti, siemaistava vähän kerrallaan ja pyöräytettävä suussa niin, että juoma leviää koko kielelle ja suun sisäpinnalle, hän neuvoo.

”Kun juoma on ollut 25 vuotta tammitynnyrissä, niin mikä helvetin kiire ihmisellä on kaataa se kiduksiinsa?”

Nikkanen näkee viskeissä niin syviä merkityksiä, että välillä kuulija miettii, onko hän tosissaan. Hänelle nämä ”jumalten nektarit” ovat enemmän kuin intohimo. Ne ovat syy elää, ja niiden kautta avautuu elämän tarkoitus.

”Viskit tarjoavat loputtomasti makuja ja nautintoja, joiden ­ääressä voi rauhoittua ja joita voi jakaa itselle rakkaiden ihmisten kanssa. Mikä elämässä on tärkeämpää kuin oma ja rakkaitten kanssa vietetty aika?”

Lähimpänä hänen sydäntään ovat skotlantilaiset mallasviskit. Etenkin ”paratiisisaari” Islayn saarella valmistetut, turvesavuiset viskit iskevät suoraan sieluun. Islayn viskeissä kun maistuvat lapsuudesta saakka tutut savusauna ja tervaleijona.

Kun Nikkanen kertoo, miltä tuntui vierailla ensi kertaa Skotlannissa kaveriporukalla ja nähdä kolme tuttua viskitislaamoa illan pimeydessä lautan kannelta, hänen silmänsä kostuvat.

”Siellä me isot miehet itkimme.”

Skotlantilaisissa mallasviskeissä on hänen mukaansa leveämpi ja laajempi aromiprofiili kuin missään muussa väkevässä alkoholijuomassa. Syynä on muun muassa se, että viskiä on kypsytettävä tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta. Tynnyrikypsytys tuo juomaan vivahteita, joita esimerkiksi ginistä ja vodkasta on turha etsiä. Viskejä ei myöskään nautita päihtymistarkoituksessa, toisin kuin vaikkapa vodkaa, Nikkanen sanoo.

”Viski on hinnan osalta luksustuote. Jos ihminen haluaa pään sekaisin, ei hän osta 50 euroa maksavaa viskipulloa vaan jonkun halvan viinapullon.”

Miehellä on kokemusta myös todella arvokkaista viskeistä. Äskettäin hän sai maistettavakseen senttilitran ampullin maailman vanhinta, juuri ennen talvisotaa tislattua skottiviskiä. Pullon hinta olisi ollut lähes 30 000 euroa, senttilitran reilut 400 euroa.

”Runoilin siitä aanelosen euforisessa tilassa, mutta en pystynyt suhtautumaan siihen pelkkänä viskinä. Se oli niin ainutlaatuinen kokemus.”

Kirjassaan Viskien maailma hän kuvaa yhdysvaltalaisen Balcones Brimstone -viskin tuoksua näin: ”Moottoriöljyistä lihalientä. Johanneksen kirkon kentän laidalla sijaitsevan skrinnarikopin (paikka, jossa luistimet laitetaan jalkaan ennen jäälle menoa) kumimattoa. Nokian saappaat palavassa vajassa.”

Pitäisikö aloittelijankin löytää viskistä tällaisia tuoksuja?

Ei, sillä mielleyhtymät ovat subjektiivisia, Nikkanen sanoo. Tärkeintä on, että tuoksu ja maku tuovat mieleen jotain.

”Oikeita vastauksia ei ole. Ei pointti ole se, että löydät sieltä 20 tuoksu- ja makuaromia tai että osaat nimetä ne. Pointti on se, maistuuko viski hyvältä vai ei.”

Silti: Jos aloittelija aistii viskissä vaikka mummon liinavaatekaapin tuoksun, Nikkanen ilahtuu. ”Viskin äärelle rauhoittuminen luo sillan muistoihin. Ei sellaista juuri tapahdu kiireisessä arkielämässä.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Alkoholi

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Perussuomalaiset taipui kysymyksessä hallinta­rekisteristä – suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava esitys etenee eduskunnassa

    2. 2

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    3. 3

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    4. 4

      Ranskan presidenttiehdokas Macronin käynnistä kotikaupungissa tuli painajainen – vastaehdokas Marine Le Pen varasti show’n

    5. 5

      Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

    6. 6

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    7. 7

      Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

    8. 8

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    9. 9

      Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    2. 2

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    3. 3

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    4. 4

      Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

    5. 5

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    6. 6

      Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

    7. 7

      Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

    8. 8

      Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

    9. 9

      Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    4. 4

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    5. 5

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    6. 6

      Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    9. 9

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    10. 10

      Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

    11. Näytä lisää