Valikko
Ruoka

Nirson lapsen voi totuttaa uusiin makuihin – asiantuntija antaa vinkit

Uuteen makuun tottuminen voi vaatia jopa 20 maistelukertaa. Ruoka-aineisiin kannattaa tutustua myös muiden aistien avulla.

Tuntikausia kestäviä ruokahetkiä. Lattialle lentäviä parsakaaleja. Jatkuvia ”hyi, en syö” -tokaisuja.

Nirsoilu on arkea monessa lapsiperheessä. Pediatrics-lehden vuonna 2015 julkaiseman amerikkalaistutkimuksen mukaan joka viides lapsi nirsoilee ruuan kanssa.

Ronkelit ruokailutottumukset on otettu huomioon myös tammikuussa 2016 julkaistuissa suomalaisten lapsiperheiden ruokasuosituksissa. Niiden mukaan varautuneisuus uusia ruokia kohtaan on tyypillistä erityisesti noin 2–3-vuotiaille lapsille.

”Nirsoilu on yksilöllistä”, sanoo toiminnanjohtaja Hanne Penttinen Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry:stä.

Penttinen vetää maa- ja metsätalousministeriön tukemaa Makumestari-tapahtumahanketta. Lapsiperheille suunnatun valtakunnallisen tapahtumakiertueen tarkoituksena on tutustuttaa lapsia ja lapsiperheitä ruoka-aineisiin aistivetoisen tehtäväradan avulla.

”Nirsoilu on luontaista. On osa lajihistoriaamme, että olemme hieman ennakkoluuloisia”, sanoo Penttinen.

”Monilla lapsilla on tiettyjä kausia etenkin parin vuoden iän ja varhaisen kouluiän välissä, jolloin heillä on ennakkoluuloja ruokia kohtaan.”

Penttisen mukaan nirsoilu hälvenee usein lapsuusvuosien jälkeen, mutta 10–12-vuotiailla myös sosiaalinen paine alkaa vaikuttaa ruokailutottumuksiin ja lapset saattavat katsoa mallia ikätovereidensa ruokakäyttäytymisestä.

Usein lasten nirsoilu kohdistuu kasvikunnan tuotteisiin.

”Etenkin kasvikset, hedelmät, marjat ja vihannekset koetaan sellaisiksi, että ne aiheuttavat enemmän nirsoilua kuin vaikka maitotuotteet tai liha. Hapokkuus ja karvaus tulevat kasviksissa helpommin esille kuin muissa ruoka-aineissa”, Penttinen sanoo.

Myös kasvisten rakenne saattaa aiheuttaa lapsilla ennakkoluuloja. Penttinen kehottaakin kokeilemaan, söisikö nirso lapsi kasviksensa mieluummin kypsennettynä kuin raakana. Kasvikset voi vaikkapa pehmittää uunissa ja tarjota lapselle sormin syötävinä suupaloina.

Makutotuttelu vaatii vanhemmilta kärsivällisyyttä. Lapsi saattaa tarvita jopa 20 maistelukertaa ennen kuin uusi maku tulee tutuksi.

”Olisi hyvä, ettei maistelukertojen välissä olisi liian pitkää taukoa. Kuukausi on jo liian pitkä väli”, sanoo Penttinen.

Lapsi on helpompi totuttaa uusiin makuihin, kun ruoka-aineet ovat tarjolla erikseen. Sekasalaatin sijaan lapsi voi koota salaattiannoksensa itse valmiiksi pilkotuista raaka-aineista.

”Esillepanolla on tosi iso merkitys lapsille. Ruuan pitäisi olla tunnistettavassa muodossa”, Penttinen huomauttaa.

Ruuan kanssa saa myös leikitellä. Kasvikset voi koota tarjolle vaikka hymynaamaksi aseteltuna.

”Olemme makukursseilla ottaneet kasviksista piparkakkumuotilla paloja ja tarjonneet niitä maisteltavaksi. Näin kasvikset ovat uponneet lapsille paremmin kuin sellaisenaan.”

Lasten olisi hyvä tutustua uusiin ruoka-aineisiin kaikilla aisteilla. Ruokaa voi haistella ja tunnustella ennen varsinaista maistelua.

”Silloin ruoka saattaa livahtaa lapsen suuhun ihan huomaamatta”, sanoo Penttinen.

Lapset kannattaa myös ottaa mukaan ruuanlaittoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Jo pieni vauva voi istua syöttötuolissa ja seurata kuorimista ja pilkkomista. Tällöin ruuan koko ketju tulee esille.”

Maistamiskynnys madaltuu Penttisen mukaan silloinkin, kun uusi ruoka-aine tarjotaan tutun, miellyttävän ruuan kanssa.

”Myös vanhemman esimerkki on tärkeä. Jos vanhempi syö, niin lapsikin maistaa helpommin”, sanoo Penttinen.

Usein nirsoilu menee ohi itsestään ajan kanssa. Penttinen kannustaakin nirsojen lasten vanhempia kärsivällisyyteen.

”Maistata uusia ruokia pakottamatta. Älä ota lapsen nirsoilua henkilökohtaisesti tai syyllisty siitä”, sanoo Penttinen.

Penttisen vetämä Makumestari-tapahtumakiertue jatkuu elo-lokakuussa 2016 sadonkorjuuteemalla. Silloin lapsiperheet pääsevät tutustumaan monipuolisesti kauden kasviksiin ja viljatuotteisiin. Esimakua Makumestari-tapahtumasta saa tosin jo Kumpulan kyläjuhlilla, jotka järjestetään Helsingissä 28. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Nirsoilu
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää