Valikko
Ruoka

Kehonrakentajan lounas on joka päivä riisiä ja jauhelihaa: ”Ruoka on vain väline saavuttaa asioita”

Mikko Silvennoinen syö aina samoja ruokia – yleensä lusikalla, jotta ruokailuhetki sujuu nopeammin.

Mikko Silvennoinen avaa repun kuntosalin taukohuoneessa ja alkaa latoa pakastusrasioita esiin. Hän syö päivän aikana yleensä kuusi ateriaa ja niistä kolme tai neljä on pakattuna mukaan, niillä selviää juuri kotiin asti.

Silvennoinen harrastaa kehonrakennusta sekä toimii valmentajana ja personal trainerina Fitfarmilla. Lisäksi hän tekee it-alan päivätöitä.

Silvennoista kutsutaan Möykyksi. Hellittelynimen antoi aikoinaan vaimo, ja nykyään myös lapset käyttävät sitä.

Nuorempana hän kävi salilla nostamassa rautaa, mutta kilpailuhenkisyys ajoi kehonrakennuksen pariin. Tuolloin hän oli jo ehtinyt syödä itsensä muodottomaksi, kuten Silvennoinen itse ulkomuotoaan kuvailee.

”Söin ihan väärin. Saatoin vetää valtavan kebabin ja vielä jäi nälkä. Söin paljon, mutten katsonut yhtään että mitä, kunhan tuli paljon energiaa. ”

Todisteeksi Silvennoinen kaivaa kuvan, jossa hänen kasvonsa ovat pulleat ja yläkroppa pyöreä. Nyt kasvot ovat kapeat ja rasvaa ei lihasten päällä näy.

Ruokaherätys tuli kehonrakennuksen myötä kymmenisen vuotta sitten. Silvennoinen alkoi punnitsemaan ja pelkistämään ruokiaan. Marinadit jäivät pois. Maito vaihtui veteen, kebab riisiin, tonnikalaan, jauhelihaan, raejuustoon, hedelmiin ja pähkinöihin. Ja ruokamäärät kasvoivat. Se onkin kehonrakentamisessa haastavinta – pystyä syömään tarpeeksi paljon.

”Mieti kuinka paljon puhdasta ruokaa saa samoilla kalorimäärillä kuin mitä rasvaisessa pikaruoka-ateriassa on”, muistuttaa Silvennoinen.

Määrät kasvoivat niin suuriksi, että aina ei meinaa saada kaikkea alas. Yleensä Silvennoinen käyttää syömiseen lusikkaa, koska siten saa syötyä nopeammin.

”En ole koskaan syönyt syömisen ilosta tai siksi, että ruoka maistuisi hyvältä. Syön siksi, että siten saavutan asioita. Ruoka on minulle polttoainetta.”

Ainoa mauste, jota Silvennoinen käyttää, on suola. Sen hän mittaa aamulla kippoon ja ripottelee ruokiinsa pitkin päivää.

Lounastauko on aina samanlainen riippumatta siitä, onko Silvennoinen salilla vai toimistolla. Hän kaivaa muovirasiat esiin ja alkaa lapata ruokaa suuhunsa. Jauhelihaa ja riisiä. Jos hän ei ole jaksanut keittää riisiä, hän korvaa sen paketillisella riisikakkuja. Myös illallisella Silvennoinen syö riisiä ja jauhelihaa.

Mutta entä se kebab tai muut herkut – eikö ikinä tee mieli syödä jotain muuta?

”Joudun syömään päivittäin todella paljon. Olen luvannut itselleni, että jos olen saanut kaiken syötyä, ja vielä sen jälkeen tekee jotain mieli, voin syödä. Vaikka suklaata. Mutta yleensä olen niin täynnä, etten jaksa. Eikä kebabkaan enää maistu kuin rasvalta.”

Kaava rikkoutuu kerran viikossa, kun on perheen herkkupäivä. Jos lapset haluavat Mäkkäriin, Silvennoinenkin syö hampurilaisen, kastikkeet hän kaapii kuitenkin usein pois.

Kotona kaikki syövät samaa ruokaa, mutta osa muokataan lapsiystävällisemmäksi, esimerkiksi lisäämällä kastike. Isän askeettiset ateriat eivät lapsia juuri kiinnosta, tonnikalan hajukin saa nenän nyrpistymään.

”Kun äänestetään, kuka tekee ruuan, vaimo voittaa. Minähän en makuun panosta enkä maistele. Sitten, kun ruoka on valmis, se on valmis. Yksi, mitä teen, on köyhän miehen makaronilaatikko, eli jauhelihaa ja makaronia, ei kastiketta. Kyllä lapset kohteliaisuudesta syövät, mutta sanovat, että äiti tekee parempaa”, sanoo Silvennoinen ja on itsekin samaa mieltä.

Ainoa ruokakontrolli, jota lapsille pidetään, liittyy herkkuihin: niitä ei popsita.

”Paitsi mummolassa. Ihan sama mitä mummolle paasaa, siellä eletään kuin pellossa”, naurahtaa Silvennoinen.

Mitä Möykky sitten itse syö vanhana?

”Ihan saman kaavan mukaan, niin kauan kuin pysyy hampaat suussa!” nauraa Silvennoinen. ”Saahan sen soseeksikin.”

Sarjassa käydään lounaalla paikoissa, joissa ajatellaan ruokaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Lounas
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  4. 4

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  5. 5

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  10. 10

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää