Valikko
Ruoka

Professori kritisoi ruokatutkimusten uutisointia – ”Virheellisin johtopäätös on, että suklaa on hyväksi, joten sitä kannattaa syödä paljon”

Tuore tutkimus kertoi suklaan parantavan kognitiivisia kykyjä – ja tulos uutisoitiin laajasti. Tutkimuksen tehnyt psykologian professori Merrill Elias on huolissaan siitä, miten media revittelee ravitsemustutkimuksilla.

Suklaata on väitetty eräänlaiseksi ihmeaineeksi. Se on uutisoitujen tutkimusten mukaan hyvää sydämellesi, vähentää halvausten määrää ja suojelee ihoasi auringolta.

Ja tuoreen tutkimuksen mukaan se tekee vielä älykkäämmäksi – tai tarkkaan ottaen parantaa kognitiivisia kykyjä.

Tämä on tulos, johon vuodesta 1973 lähtien noin tuhatta New Yorkin osavaltiossa asunutta ihmistä seuranneet tutkijat päätyivät. Helmikuussa Appetite-lehdessä julkaistu tutkimus on levinnyt viime päivinä laajalle. Siitä on uutisoitu niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin Intiassakin.

”Makea herkku voi parantaa harmaasolujamme”, väittää esimerkiksi brittilehti Independent.

”Suklaa tekee aivoissasi maagisia asioita”, kertoo The Washington Post.

”Jokapäiväinen suklaansyönti kehittää aivojasi”, julistaa The Times of India.

Tutkimuksen isä, Mainen yliopiston psykologian professori Merrill Elias kertoo olevansa hieman turhautunut tapaan, jolla hänen, Etelä-Australian yliopiston Georgina Chrictonin ja Luxemburgin terveysinstituutin Ala'a Alkerwin tutkimuksesta on uutisoitu.

”Ensinnäkään emme tutkineet aivomassaa millään tavalla”, Elias sanoo puhelimitse toimistostaan, viitaten mediassa esiintyviin virheellisiin väitteisiin.

”Tarkastelimme kognitiivisiä kykyjä, ja ihmiset vetävät tästä helposti yhteyden aivoihin.”

Eliaksen mukaan median halukkuus revitellä ruokaa koskevien tutkimusten tuloksia kertoo siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet kieltokulttuuriin.

Kaikkialla kerrotaan, mitä ei saisi tehdä. Ei saa syödä korkean kolesterolin ruokia, ei saa juoda limsaa, pitää varoa liikaa sokeria, ja niin edelleen.

”Ihmisiä kiinnostavat nyt positiiviset uutiset. Mutta olen huolissani siitä, miten tutkimuksista uutisoidaan.”

Elias tutki kollegoineen usean vuoden ajan suklaan syömisen vaikutusta ihmisten kognitiivisiin kykyihin, kuten muistamiseen ja abstraktiin järkeilyyn.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka söivät suklaata noin kerran viikossa, oli kaikki muuttujat huomioon ottaen paremmat kognitiiviset kyvyt kuin niillä, jotka eivät syöneet suklaata lainkaan tai vain vähän.

Syy-seuraussuhde meni juuri näin päin, Elias painottaa. Tutkijat eivät havainneet vuosikymmenien aineistossa mitään merkkejä siitä, että kognitiivisilta kyvyiltään paremmat ihmiset söisivät muita enemmän suklaata.

Tutkimustulos oli merkittävä, mutta siinä oli Eliaksen mukaan myös useita puutteita.

Esimerkiksi se, että tiedot suklaan syömisestä perustuivat omaan ilmoitukseen. Tai se, että eri suklaatyyppien välillä ei tehty eroja. Elias oli myös turhautunut, etteivät tutkijat saaneet vastauksia ihmisiltä, jotka söivät paljon suklaata.

”Virheellisin johtopäätös artikkelista on, että suklaa on tosi hyväksi ihmiselle, joten sitä kannattaa syödä kolmesti viikossa ja vaikka aamiaiseksi”, Elias sanoo.

Hän korostaa, että täytyy olla hyvin varovainen sen suhteen, mitä suosittelee ja kenelle.

”Suhteellisen terve ihminen voi syödä hieman suklaata joka viikko, ja se parantaa kognitiivisia kykyjä. Mutta ihmiset hullaantuvat näistä uutisista, ja alkavat väsätä jotain suklaadieettiä!”

Erityisen huolissaan professori on siitä, että yksinkertaistettu viesti välittyy lapsille.

”Olen yrittänyt teroittaa medialle, että emme missään nimessä halua rohkaista esimerkiksi lapsia syömään suklaata”, Elias sanoo.

”Tiedän kyllä lapsien tarttuvan jokaiseen tekosyyhyn ahmiakseen herkkuja. Niin tein itsekin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Lääketiede
 • ravinto
 • Ravitsemus

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  4. 4

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  7. 7

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää