Valikko
Ruoka

Myytti kännäävistä suomalaisista ei vastaa todellisuutta, sanoo tutkija ja esittelee kolme juomisen lajityyppiä

Tutkijan mukaan alkoholikeskustelussa pitäisi tunnistaa ja tunnustaa haittojen lisäksi myös juomisen hyödyt.

Suomalainen juomakulttuuri on muutakin kuin tolkutonta kännäämistä, väittää valtiotieteiden tohtori Antti Maunu tuoreessa Humalan tällä puolella – alkoholikeskustelun uudet suunnat -tutkimuksessaan.

”Ajattelemme juomisestamme paljon kapeammin kuin oikeasti juomme. Tämä rajoittaa julkista keskustelua ja alkoholipolitiikkaa”, Maunu sanoo.

”Myytti suomalaisten kännäämisestä ei kuvaa tosiasiallista juomiskäyttäytymistä. Suomalainen juomakulttuuri on hyvin monipuolista ja joustavaa.”

Maunu jakaa tutkimuksessaan suomalaisen juomisen kolmeen lajityyppiin: pienjuomiseen, bilejuomiseen ja kännäämiseen. Erilaisten juomatapojen erot eivät niinkään liity kulutetun alkoholin määrään vaan pikemminkin siihen, miten paljon ne etäännyttävät arjesta. Pienjuominen on lähimpänä arkea ja kännääminen taas vie kauas arjesta.

Pienjuominen on Maunun tutkimuksen mukaan tavallisin suomalainen juomistilanne. Se tapahtuu yleisimmin viikonloppuisin kotona ja puolison seurassa. Käyttäytyminen pysyy lähellä normaalia arkikäytöstä, ja juomisella haetaan vapaalla oloa, rentoutumista ja nautintoa.

Toinen juomisen lajityypeistä on Maunun tutkimuksen mukaan bilejuominen, jota luonnehtii kontrolloitu kontrolloimattomuus. Bilejuomisen yhteydessä halutaan ottaa etäisyyttä arkeen mutta ei holtittomasti. Bilejuomisen keskiössä on sosiaalisten tunteiden ilmaisu, eikä nautitun alkoholin määrä ole olennainen.

Kolmas juomisen lajityyppi Humalan tällä puolella -tutkimuksessa on kännääminen. Kännätessä arkea ja arjen odotuksia ylitetään rajusti ja usein pitkään. Kännäämistä kuvaa usein runsas juominen mutta ei aina.

Maunun mukaan mielikuva suomalaisten juopottelusta muodostui 1800–1900-lukujen taitteessa, kun suomalaista identiteettiä ja kansakuntaa alettiin rakentaa.

”Suomalainen elintapa oli tuolloin varsin alkukantainen verrattuna vaikka Ruotsiin tai Keski-Eurooppaan, joissa oli kaupunkeja ja teollisuutta. Suomalaiset nähtiin metsäläisinä, jotka piti sivistää kiireesti kehittyneempien kansakuntien joukkoon. Alkoholista tuli suomalaisten alkukantaisuutta kuvaava syntipukki”, Maunu sanoo.

”Haittanäkökulmaa jatkaa kansanterveysajattelu, jonka valossa alkoholi uhkaa yksittäisten kansalaisten terveyttä ja toimintakykyä ja samalla myös yhteiskunnan toimivuutta. Samalla meillä on aina ollut eliittejä, jotka ovat omasta mielestään sivistyneitä juojia ja rahvaan yläpuolella”, Maunu sanoo.

Tämä näkyy yhä suomalaisen alkoholikeskustelun jakautumisessa kahteen leiriin. Toisessa halutaan vapauttaa alkoholin sääntely ja saatavuus ja toisessa korostetaan alkoholin haittoja ja halutaan kontrolloida sen saatavuutta.

”Vallihaudat on kaivettu niin syviksi, että niistä on vaikea päästä pois. Kyseessä on julkisen ja yksityisen sektorin välinen kiista. Alkoholipolitiikan liberalisointi on yksityisen puolen asialistalla ja saatavuuden kontrollointi julkisen sektorin kontolla”, sanoo Maunu.

Maunun mukaan rakentavan alkoholipolitiikan pitäisikin lähteä juomisen hyötyjen maksimoimisesta ja juomisen haittojen minimoimisesta. Sekä hyödyt että haitat pitäisi tunnistaa ja tunnustaa.

Suomessa alkoholinkäytöstä haetaan Maunun mukaan vapautta arjesta, tunteiden säätelyä sekä yhdessäoloa ja mahdollisuutta kohdata muita ihmisiä. Ihmisten arjen sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen parantaminen olisikin olennaista paitsi alkoholiongelmien mutta myös muiden sosiaalisten ongelmien ja mielenterveysongelmien ehkäisemisen kannalta.

”Meidän pitää ymmärtää juomisen näkymättömiä syitä. Ihmisille pitää tarjota mahdollisuuksia ja keinoja säädellä omia tunteitaan ja kohdata toisia ihmisiä muutenkin kuin pullon äärellä.”

Humalan tällä puolen -tutkimuksen tilaaja on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö. Tutkimusta ovat rahoittaneet myös Elintarviketeollisuusliitto, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Päivittäistavarakauppa ry.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Alkoholihaitat
 • alkoholivalistus
 • Alkoholipolitiikka
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää