Valikko
Ruoka    |   Lounastauko

Valmisruokien keittäjä valitsee itsekin eineksiä lounaaksi – ”Ravitsevuus on ruuassa tärkeintä”

Työ mikroruokien parissa sai keittäjän opettelemaan ruuanlaittoa kotona. Mutta myös valmisruuat maistuvat hyvin edelleen.

Riina-Liisa Orenius ei ole kokki, mutta olet todennäköisesti syönyt hänen tekemäänsä ruokaa. Ainakin todella moni meistä on. Orenius on keittäjä HKScanin Vantaan tuotantolaitoksessa ja tekee työkseen kastikkeita mikroruokiin. Päivittäin hänen hämmentämiä kastikkeita päätyy jopa 30 000 mikroruoka-annokseen.

”Huh, jos ajattelen noin, niin tulee ihan paniikki, suorituspaineita!” äimistelee Orenius nauraen.

Annoksia ei ole tullut ennen laskettua, vaikka hän on ollut talossa jo 13 vuotta.

Oreniuksen päivä tehtaalla alkaa viideltä aamulla. Hän laittaa lämpiämään kaksi pataa. Niissä valmistuu yhteensä 500 litraa kastiketta kerrallaan. Ensin mitataan neste, sitten lisätään mausteet ja rehut – eli vihannekset – padan kyljessä olevasta luukusta, ja sitten keitellään.

Joinain päivinä Orenius tekee vain muutamaa eri kastiketta, joskus jopa kymmentä erilaista. Makujen määrä riippuu sesongista, kampanjoista ja tilauksista. Eniten tulee tehtyä kastiketta lihapullille: ”Taitaa olla suomalaiseen makuun, pullaa menee joka päivä”, kertoo Orenius.

Työpäivään kuuluu myös aamumaistelu, jossa saa maistella edellisen päivän tuotannosta otettuja näytteitä. Voisi kuvitella, että jos on jo aamulla syönyt eineksiä ja viettää päivän niitä tehden, valmisruoka ei enää innosta lounaalla. Mutta tauon koittaessa Orenius yleensä astelee henkilökunnan myymälään ja ostaa sieltä mikroaterian, jonka hän lämmittää taukohuoneessa. Hänelle ne maistuvat hyvin.

”Jotkut suhtautuvat valmisruokaan epäillen, mutta ihan samoja mausteita me niihin laitetaan kuin kotonakin.”

”Ja jotkut sanovat, että ne maistuvat huonolta, mutta eihän se voi tuoreelta maistua kun se on pakattua”, tuumaa Orenius valmisruuan maineesta.

Ainoat ruuat, joita ei jaksa enää syödä, ovat kanaviillokki ja jotkut kiusaukset, jotka ovat olleet tuotannossa jo pitkään. Uutuudet kiinnostavat henkilökuntaa aina eniten.

Kun Orenius tuli taloon, hän ei tiennyt ruuanlaitosta mitään. Mutta työ on herättänyt innostuksen; nykyään kotonakin tulee tehtyä monipuolisemmin ruokaa, etsittyä netistä reseptejä ja käytettyä rohkeammin mausteita.

Reseptit ja ruuanlaitto nousevat usein puheenaiheeksi myös lounastauoilla. Varsinkin viikonlopun lähestyessä aletaan puhua ruokasuunnitelmista. Jos joku on testannut jotain hyvää, siitä vinkataan työkavereille ja muutkin kokeilevat. Viimeksi innostuttiin Nutella-juustokakusta ja blineistä.

Joka joulukuu, jo lähes 20 vuoden ajan, työporukka on järjestänyt nyyttärit.

”Silloin jokainen tuo herkkuja, kauheasti on kakkuja ja pitää tietty brassailla kuka on tehnyt parhaat”, nauraa Orenius.

Työyhteisöstä puhuminen ylipäätään saa hänet hymyilemään. Työporukka on tiivis, kaikki ovat olleet talossa jo pitkään ja vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, käydään vaikka kalassa.

Ei hänellä varsinaista toiveammattia ole, mutta Orenius kiersi vastikään tehtaan läpi ja tuli siihen tulokseen, että kyllä hänen työnsä on siellä paras. Ei ole yksitoikkoista ja saa työskennellä omaan tahtiin.

Mikä ruuassa sitten on hänelle tärkeää?

”Ravitsevuus. Ei pelkkää makkarakastiketta perunoilla vaan vähintään pakastevihannekset tulee siihen heittää mukaan, ruoka ei saa olla pelkkää mättöä. Ja että on kotimaista! Ei niitä ulkomaisia viitsi syödä. Ja onhan se tärkeää työllisyydenkin kannalta”, muistuttaa Orenius.

Ennen kuin Orenius tuli töihin einestehtaalle, hän harvoin söi valmisruokaa, mutta työn myötä kulutus on kasvanut lähes päivittäiseksi. Kyllästymään ei pääse, koska valikoimaa piisaa.

”Ethän sinä kotonakaan tee 10 000:a eri lajia”, hän huomauttaa.

Ja välillä eineksiä tulee ostettua vielä kotiinkin – silloin valinta on kananugetit tai hampurilaiset.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • einekset
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

    2. 2

      Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

    3. 3

      Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

    4. 4

      Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

    5. 5

      Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

    6. 6

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    7. 7

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    8. 8

      145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

    9. 9

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    10. 10

      Glada vappen! Helan går! Suomenruotsalaisilla on omat vappuperinteensä – näin he juhlivat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    2. 2

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    3. 3

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    4. 4

      Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

    5. 5

      Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

    6. 6

      ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

    7. 7

      Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

    8. 8

      Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

    9. 9

      Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

    10. 10

      Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    3. 3

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    6. 6

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    9. 9

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää