Valikko
Ruoka    |   Lounastauko

Valmisruokien keittäjä valitsee itsekin eineksiä lounaaksi – ”Ravitsevuus on ruuassa tärkeintä”

Työ mikroruokien parissa sai keittäjän opettelemaan ruuanlaittoa kotona. Mutta myös valmisruuat maistuvat hyvin edelleen.

Riina-Liisa Orenius ei ole kokki, mutta olet todennäköisesti syönyt hänen tekemäänsä ruokaa. Ainakin todella moni meistä on. Orenius on keittäjä HKScanin Vantaan tuotantolaitoksessa ja tekee työkseen kastikkeita mikroruokiin. Päivittäin hänen hämmentämiä kastikkeita päätyy jopa 30 000 mikroruoka-annokseen.

”Huh, jos ajattelen noin, niin tulee ihan paniikki, suorituspaineita!” äimistelee Orenius nauraen.

Annoksia ei ole tullut ennen laskettua, vaikka hän on ollut talossa jo 13 vuotta.

Oreniuksen päivä tehtaalla alkaa viideltä aamulla. Hän laittaa lämpiämään kaksi pataa. Niissä valmistuu yhteensä 500 litraa kastiketta kerrallaan. Ensin mitataan neste, sitten lisätään mausteet ja rehut – eli vihannekset – padan kyljessä olevasta luukusta, ja sitten keitellään.

Joinain päivinä Orenius tekee vain muutamaa eri kastiketta, joskus jopa kymmentä erilaista. Makujen määrä riippuu sesongista, kampanjoista ja tilauksista. Eniten tulee tehtyä kastiketta lihapullille: ”Taitaa olla suomalaiseen makuun, pullaa menee joka päivä”, kertoo Orenius.

Työpäivään kuuluu myös aamumaistelu, jossa saa maistella edellisen päivän tuotannosta otettuja näytteitä. Voisi kuvitella, että jos on jo aamulla syönyt eineksiä ja viettää päivän niitä tehden, valmisruoka ei enää innosta lounaalla. Mutta tauon koittaessa Orenius yleensä astelee henkilökunnan myymälään ja ostaa sieltä mikroaterian, jonka hän lämmittää taukohuoneessa. Hänelle ne maistuvat hyvin.

”Jotkut suhtautuvat valmisruokaan epäillen, mutta ihan samoja mausteita me niihin laitetaan kuin kotonakin.”

”Ja jotkut sanovat, että ne maistuvat huonolta, mutta eihän se voi tuoreelta maistua kun se on pakattua”, tuumaa Orenius valmisruuan maineesta.

Ainoat ruuat, joita ei jaksa enää syödä, ovat kanaviillokki ja jotkut kiusaukset, jotka ovat olleet tuotannossa jo pitkään. Uutuudet kiinnostavat henkilökuntaa aina eniten.

Kun Orenius tuli taloon, hän ei tiennyt ruuanlaitosta mitään. Mutta työ on herättänyt innostuksen; nykyään kotonakin tulee tehtyä monipuolisemmin ruokaa, etsittyä netistä reseptejä ja käytettyä rohkeammin mausteita.

Reseptit ja ruuanlaitto nousevat usein puheenaiheeksi myös lounastauoilla. Varsinkin viikonlopun lähestyessä aletaan puhua ruokasuunnitelmista. Jos joku on testannut jotain hyvää, siitä vinkataan työkavereille ja muutkin kokeilevat. Viimeksi innostuttiin Nutella-juustokakusta ja blineistä.

Joka joulukuu, jo lähes 20 vuoden ajan, työporukka on järjestänyt nyyttärit.

”Silloin jokainen tuo herkkuja, kauheasti on kakkuja ja pitää tietty brassailla kuka on tehnyt parhaat”, nauraa Orenius.

Työyhteisöstä puhuminen ylipäätään saa hänet hymyilemään. Työporukka on tiivis, kaikki ovat olleet talossa jo pitkään ja vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, käydään vaikka kalassa.

Ei hänellä varsinaista toiveammattia ole, mutta Orenius kiersi vastikään tehtaan läpi ja tuli siihen tulokseen, että kyllä hänen työnsä on siellä paras. Ei ole yksitoikkoista ja saa työskennellä omaan tahtiin.

Mikä ruuassa sitten on hänelle tärkeää?

”Ravitsevuus. Ei pelkkää makkarakastiketta perunoilla vaan vähintään pakastevihannekset tulee siihen heittää mukaan, ruoka ei saa olla pelkkää mättöä. Ja että on kotimaista! Ei niitä ulkomaisia viitsi syödä. Ja onhan se tärkeää työllisyydenkin kannalta”, muistuttaa Orenius.

Ennen kuin Orenius tuli töihin einestehtaalle, hän harvoin söi valmisruokaa, mutta työn myötä kulutus on kasvanut lähes päivittäiseksi. Kyllästymään ei pääse, koska valikoimaa piisaa.

”Ethän sinä kotonakaan tee 10 000:a eri lajia”, hän huomauttaa.

Ja välillä eineksiä tulee ostettua vielä kotiinkin – silloin valinta on kananugetit tai hampurilaiset.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • einekset
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    2. 2

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    3. 3

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    4. 4

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    5. 5

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    6. 6

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    7. 7

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    8. 8

      Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

    9. 9

      Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

    10. 10

      Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    2. 2

      Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

    3. 3

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    4. 4

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    5. 5

      Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

    6. 6

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    7. 7

      Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

    8. 8

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    9. 9

      USA:n oikeiston bluffi paljastui

    10. 10

      Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

    7. 7

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    8. 8

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    9. 9

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    10. 10

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    11. Näytä lisää