Valikko
Ruoka    |   Lounastauko

Valmisruokien keittäjä valitsee itsekin eineksiä lounaaksi – ”Ravitsevuus on ruuassa tärkeintä”

Työ mikroruokien parissa sai keittäjän opettelemaan ruuanlaittoa kotona. Mutta myös valmisruuat maistuvat hyvin edelleen.

Riina-Liisa Orenius ei ole kokki, mutta olet todennäköisesti syönyt hänen tekemäänsä ruokaa. Ainakin todella moni meistä on. Orenius on keittäjä HKScanin Vantaan tuotantolaitoksessa ja tekee työkseen kastikkeita mikroruokiin. Päivittäin hänen hämmentämiä kastikkeita päätyy jopa 30 000 mikroruoka-annokseen.

”Huh, jos ajattelen noin, niin tulee ihan paniikki, suorituspaineita!” äimistelee Orenius nauraen.

Annoksia ei ole tullut ennen laskettua, vaikka hän on ollut talossa jo 13 vuotta.

Oreniuksen päivä tehtaalla alkaa viideltä aamulla. Hän laittaa lämpiämään kaksi pataa. Niissä valmistuu yhteensä 500 litraa kastiketta kerrallaan. Ensin mitataan neste, sitten lisätään mausteet ja rehut – eli vihannekset – padan kyljessä olevasta luukusta, ja sitten keitellään.

Joinain päivinä Orenius tekee vain muutamaa eri kastiketta, joskus jopa kymmentä erilaista. Makujen määrä riippuu sesongista, kampanjoista ja tilauksista. Eniten tulee tehtyä kastiketta lihapullille: ”Taitaa olla suomalaiseen makuun, pullaa menee joka päivä”, kertoo Orenius.

Työpäivään kuuluu myös aamumaistelu, jossa saa maistella edellisen päivän tuotannosta otettuja näytteitä. Voisi kuvitella, että jos on jo aamulla syönyt eineksiä ja viettää päivän niitä tehden, valmisruoka ei enää innosta lounaalla. Mutta tauon koittaessa Orenius yleensä astelee henkilökunnan myymälään ja ostaa sieltä mikroaterian, jonka hän lämmittää taukohuoneessa. Hänelle ne maistuvat hyvin.

”Jotkut suhtautuvat valmisruokaan epäillen, mutta ihan samoja mausteita me niihin laitetaan kuin kotonakin.”

”Ja jotkut sanovat, että ne maistuvat huonolta, mutta eihän se voi tuoreelta maistua kun se on pakattua”, tuumaa Orenius valmisruuan maineesta.

Ainoat ruuat, joita ei jaksa enää syödä, ovat kanaviillokki ja jotkut kiusaukset, jotka ovat olleet tuotannossa jo pitkään. Uutuudet kiinnostavat henkilökuntaa aina eniten.

Kun Orenius tuli taloon, hän ei tiennyt ruuanlaitosta mitään. Mutta työ on herättänyt innostuksen; nykyään kotonakin tulee tehtyä monipuolisemmin ruokaa, etsittyä netistä reseptejä ja käytettyä rohkeammin mausteita.

Reseptit ja ruuanlaitto nousevat usein puheenaiheeksi myös lounastauoilla. Varsinkin viikonlopun lähestyessä aletaan puhua ruokasuunnitelmista. Jos joku on testannut jotain hyvää, siitä vinkataan työkavereille ja muutkin kokeilevat. Viimeksi innostuttiin Nutella-juustokakusta ja blineistä.

Joka joulukuu, jo lähes 20 vuoden ajan, työporukka on järjestänyt nyyttärit.

”Silloin jokainen tuo herkkuja, kauheasti on kakkuja ja pitää tietty brassailla kuka on tehnyt parhaat”, nauraa Orenius.

Työyhteisöstä puhuminen ylipäätään saa hänet hymyilemään. Työporukka on tiivis, kaikki ovat olleet talossa jo pitkään ja vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, käydään vaikka kalassa.

Ei hänellä varsinaista toiveammattia ole, mutta Orenius kiersi vastikään tehtaan läpi ja tuli siihen tulokseen, että kyllä hänen työnsä on siellä paras. Ei ole yksitoikkoista ja saa työskennellä omaan tahtiin.

Mikä ruuassa sitten on hänelle tärkeää?

”Ravitsevuus. Ei pelkkää makkarakastiketta perunoilla vaan vähintään pakastevihannekset tulee siihen heittää mukaan, ruoka ei saa olla pelkkää mättöä. Ja että on kotimaista! Ei niitä ulkomaisia viitsi syödä. Ja onhan se tärkeää työllisyydenkin kannalta”, muistuttaa Orenius.

Ennen kuin Orenius tuli töihin einestehtaalle, hän harvoin söi valmisruokaa, mutta työn myötä kulutus on kasvanut lähes päivittäiseksi. Kyllästymään ei pääse, koska valikoimaa piisaa.

”Ethän sinä kotonakaan tee 10 000:a eri lajia”, hän huomauttaa.

Ja välillä eineksiä tulee ostettua vielä kotiinkin – silloin valinta on kananugetit tai hampurilaiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • einekset
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää