Valikko
Ruoka    |   Lounastauko

Valmisruokien keittäjä valitsee itsekin eineksiä lounaaksi – ”Ravitsevuus on ruuassa tärkeintä”

Työ mikroruokien parissa sai keittäjän opettelemaan ruuanlaittoa kotona. Mutta myös valmisruuat maistuvat hyvin edelleen.

Riina-Liisa Orenius ei ole kokki, mutta olet todennäköisesti syönyt hänen tekemäänsä ruokaa. Ainakin todella moni meistä on. Orenius on keittäjä HKScanin Vantaan tuotantolaitoksessa ja tekee työkseen kastikkeita mikroruokiin. Päivittäin hänen hämmentämiä kastikkeita päätyy jopa 30 000 mikroruoka-annokseen.

”Huh, jos ajattelen noin, niin tulee ihan paniikki, suorituspaineita!” äimistelee Orenius nauraen.

Annoksia ei ole tullut ennen laskettua, vaikka hän on ollut talossa jo 13 vuotta.

Oreniuksen päivä tehtaalla alkaa viideltä aamulla. Hän laittaa lämpiämään kaksi pataa. Niissä valmistuu yhteensä 500 litraa kastiketta kerrallaan. Ensin mitataan neste, sitten lisätään mausteet ja rehut – eli vihannekset – padan kyljessä olevasta luukusta, ja sitten keitellään.

Joinain päivinä Orenius tekee vain muutamaa eri kastiketta, joskus jopa kymmentä erilaista. Makujen määrä riippuu sesongista, kampanjoista ja tilauksista. Eniten tulee tehtyä kastiketta lihapullille: ”Taitaa olla suomalaiseen makuun, pullaa menee joka päivä”, kertoo Orenius.

Työpäivään kuuluu myös aamumaistelu, jossa saa maistella edellisen päivän tuotannosta otettuja näytteitä. Voisi kuvitella, että jos on jo aamulla syönyt eineksiä ja viettää päivän niitä tehden, valmisruoka ei enää innosta lounaalla. Mutta tauon koittaessa Orenius yleensä astelee henkilökunnan myymälään ja ostaa sieltä mikroaterian, jonka hän lämmittää taukohuoneessa. Hänelle ne maistuvat hyvin.

”Jotkut suhtautuvat valmisruokaan epäillen, mutta ihan samoja mausteita me niihin laitetaan kuin kotonakin.”

”Ja jotkut sanovat, että ne maistuvat huonolta, mutta eihän se voi tuoreelta maistua kun se on pakattua”, tuumaa Orenius valmisruuan maineesta.

Ainoat ruuat, joita ei jaksa enää syödä, ovat kanaviillokki ja jotkut kiusaukset, jotka ovat olleet tuotannossa jo pitkään. Uutuudet kiinnostavat henkilökuntaa aina eniten.

Kun Orenius tuli taloon, hän ei tiennyt ruuanlaitosta mitään. Mutta työ on herättänyt innostuksen; nykyään kotonakin tulee tehtyä monipuolisemmin ruokaa, etsittyä netistä reseptejä ja käytettyä rohkeammin mausteita.

Reseptit ja ruuanlaitto nousevat usein puheenaiheeksi myös lounastauoilla. Varsinkin viikonlopun lähestyessä aletaan puhua ruokasuunnitelmista. Jos joku on testannut jotain hyvää, siitä vinkataan työkavereille ja muutkin kokeilevat. Viimeksi innostuttiin Nutella-juustokakusta ja blineistä.

Joka joulukuu, jo lähes 20 vuoden ajan, työporukka on järjestänyt nyyttärit.

”Silloin jokainen tuo herkkuja, kauheasti on kakkuja ja pitää tietty brassailla kuka on tehnyt parhaat”, nauraa Orenius.

Työyhteisöstä puhuminen ylipäätään saa hänet hymyilemään. Työporukka on tiivis, kaikki ovat olleet talossa jo pitkään ja vapaa-aikaakin vietetään yhdessä, käydään vaikka kalassa.

Ei hänellä varsinaista toiveammattia ole, mutta Orenius kiersi vastikään tehtaan läpi ja tuli siihen tulokseen, että kyllä hänen työnsä on siellä paras. Ei ole yksitoikkoista ja saa työskennellä omaan tahtiin.

Mikä ruuassa sitten on hänelle tärkeää?

”Ravitsevuus. Ei pelkkää makkarakastiketta perunoilla vaan vähintään pakastevihannekset tulee siihen heittää mukaan, ruoka ei saa olla pelkkää mättöä. Ja että on kotimaista! Ei niitä ulkomaisia viitsi syödä. Ja onhan se tärkeää työllisyydenkin kannalta”, muistuttaa Orenius.

Ennen kuin Orenius tuli töihin einestehtaalle, hän harvoin söi valmisruokaa, mutta työn myötä kulutus on kasvanut lähes päivittäiseksi. Kyllästymään ei pääse, koska valikoimaa piisaa.

”Ethän sinä kotonakaan tee 10 000:a eri lajia”, hän huomauttaa.

Ja välillä eineksiä tulee ostettua vielä kotiinkin – silloin valinta on kananugetit tai hampurilaiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • einekset
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  2. 2

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  3. 3

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  4. 4

   Päätoimittaja Päivi Anttikoski lähtee Hesarista – ”Otan nyt jonkin hetken aikaa itselleni”

  5. 5

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  9. 9

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  10. 10

   Mazdak Nassir tuli pakolaisena Suomeen ja kävi läpi ”perus-mamukuviot” – Nyt hänellä on oma avaruusohjelma, joka kerää kansainvälistä huomiota ja miljoonasijoituksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  10. 10

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää