Ruoka    |   Lounastauko

Kondiittorikouluttajalle kelpaa vain todella hyvä herkku

Mika Parviaisella on takana 30 vuoden ura kondiittorimestarina. Nyt hän kouluttaa tulevia mestareita.

Koirat tuijottavat nappisilmillään. Toinen on pukeutunut arvomerkeillä koristeltuun takkiin ja kapteenin lakkiin, toisen koiran päässä on vaaleanpunainen nauha, edessä tyynyillä on sormukset. Sirot kädet muovailevat vieressä vihreästä marsipaanista krokotiilia. Meneillään on leipuri-kondiittoriopiskelijoiden ensimmäinen marsipaanikurssi, jossa tehdään hahmoja, kukkia – ja hääpari.

”Ei niitä muovisia mies-naispareja enää käytetä hääkakuissa, nykyään koristeissa näkyy persoona ja harrastuksia”, tietää Espoon Omnian kondiittorikouluttaja Mika Parviainen. Hänen erikoisosaamisalaansa ovat juuri marsipaani-, sokeri- ja suklaatyöt.

Parviaisella on takana 30 vuoden ura kondiittorimestarina, nyt hän jakaa osaamistaan kouluttajan roolissa.

”Kädentaidot, visuaalisuus, taito kehitellä reseptejä ja makuja, taiteellisuus ja kyky tehdä houkuttelevan näköisiä leivonnaisia”, listaa Parviainen hyvän kondiittori-leipurin ominaisuuksia.

Houkuttelevuuden lisäksi Parviaisen mielestä leivonnaisen – kuten ruuan ylipäätään – tulee olla elämys.

”Että tulee sellainen wau. Ei käy vain syömässä jotain, vaan pitää muistaa jälkikäteen, mitä söi. Myös lounaalla.”

Omniassa oppilaat valmistavat lounasravintolan ruuan, ruokala vilisee nuoria kokkeja. Noutopöydästä löytyy monenlaisia salaatteja, perunoita ja stroganovia.

Viereisellä pöydällä on pöyhkeitä Pavlova-marenkileivoksia sekä kasa tuoreita sämpylöitä. Sellaisen Parviainen nappaa tarjottimelleen ensimmäisenä, leipä on hänelle olennainen osa lounasta. Parviainen epäilee, ettei itse enää tottuisi kauppojen bulkkileivän makuun.

Pieniä leipomoita ja kondito­rioita hän kaipaisikin kaupunkikuvaan lisää – ja valtion tukemaan alan pienyrittämistä. Kolmasosa Parviaisenkin oppilaista haaveilee omasta leipomosta.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin kiittelee markettien myymäläleipomoita: ”Niissä laatu on noussut tosi paljon. Enää ei vain lämmitellä pakasteita, vaan monissa marketeissa oikeasti tehdään itse taikinat ja tuotteet alusta loppuun.”

Myös konditoriatuotteissa laatu on Parviaisen mukaan parantunut. Uransa aikana hän on nähnyt muun muassa oikean suklaan saapumisen leivontaan, aiemmin sitä pidettiin liian kalliina.

Alan trendejä Parviainen seuraa kiinnostuneena: prinsessakakkubuumi nostaa päätään aina kun juhlitaan kuninkaallisissa perheissä, ranskalaiset macaron-leivokset puolestaan ovat jääneet paljon pidemmäksi aikaa kuin hän olisi voinut kuvitella.

”Ehkä sen salaisuus on siinä, että sitä pystyy versioimaan helposti. Seuraava buumi voisi olla eclairit eli tuulihatut, niin suolaisena kuin makeana”, povaa Parviainen.

Kaikki villitykset eivät kuitenkaan meille rantaudu, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa usein käytetyt vahvat elintarvikevärit.

”Meillä onneksi suositaan luonnollisuutta, kakun ei tarvitse loistaa pimeässä”, nauraa Parviainen.

Maistelu kuuluu olennaisesti kondiittorin työhön, varsinkin opiskeluvaiheessa. Lihovatko kaikki opiskelijat?

”Jos liikaa syö, kiloja tulee, ja onhan ihmisiä, jotka eivät liho millään”, Parviainen sanoo diplomaattisesti.

”Tosin kuten entinen kollega sanoi, kukaan ei halua huonoa mainosta talolle eli kyllä leipurin pitää näyttää leipurilta – eikös laiha kokkikin herätä epäilyksiä?”

Parviainen syö lounaan päätteeksi aina jälkiruuan. Ammatin myötä hänestä on kuitenkin tullut kriittisempi herkkujen ja leivonnaisten suhteen.

”Kiusauksille ei altistu niin helposti, jos tietää, että tuote ei ole niin hyvä kuin sen pitäisi olla.”

Hyvä ruoka ja leivonnaiset ovat Parviaiselle työ, intohimo ja harrastus. Jauhot eivät jää kaappiin pölyttymään kotonakaan, ja lomamatkat valikoituvat sen mukaan, mistä saa jotain hyvää. Viimeksi hän oli Pariisissa.

”Kiertelin konditorioita, sain paljon uusia ideoita. Mutta itse asiassa vain kolmea leivonnaista maistoin. Ne kyllä olivatkin sitten todella hyviä”, muistelee Parviainen leveästi hymyillen.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Leivonta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

    2. 2

      Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

    3. 3

      AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

    4. 4

      Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

    5. 5

      IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

    6. 6

      Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

    7. 7

      ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

    8. 8

      Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

    9. 9

      Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

    10. 10

      Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

    2. 2

      Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

    3. 3

      Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

    4. 4

      Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

    5. 5

      Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

    6. 6

      Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

    7. 7

      Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

    8. 8

      Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

    9. 9

      25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

    10. 10

      ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

    2. 2

      Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

    3. 3

      Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

    4. 4

      Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

    5. 5

      Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

    6. 6

      Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

    7. 7

      Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

    8. 8

      Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

    9. 9

      24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

    10. 10

      Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

    11. Näytä lisää