Valikko
Ruoka

Unohda keittäminen mutta muista parmesaani – tässä vinkit entistä parempaan parsakauteen

Kypsennä parsa napakaksi. Nauti se klassisesti voin ja sitruunan tai villisti appelsiinin ja neilikan kanssa.

Parsa on varma kevään merkki

Suomessa parsaa kannattaa syödä huhtikuusta kesäkuuhun. Vaikka perulaista ja meksikolaista parsaa saattaa olla tarjolla ympäri vuoden, käynnistyy varsinainen sesonki huhtikuussa espanjalaisilla parsoilla. Seuraavaksi tulevat saksalaiset ja unkarilaiset parsat, ja kausi huipentuu touko–kesäkuun taitteessa, kun kotimaiset parsat kypsyvät.

Valitse tiivisnuppuinen parsa

Hyvässä parsassa on tiivis nuppu, eikä sen varsi ole puumainen. Kannattaa kurkata myös parsan käärepakkauksen sisään ja tarkistaa, etteivät parsat ole mädäntyneet. Valkoinen parsa on herkkä valolle, ja väärin säilytettynä se voi muuttua violetiksi. Jätä violetit parsat kauppaan.

Parsa pitäisi syödä mahdollisimman pian ostamisen jälkeen, mutta se säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää kosteaan pyyhkeeseen kääräistynä. Etenkin valkoiseen parsaan tarttuu helposti hajuja ja makuja, joten sitä ei kannata säilyttää voimakkaiden ruokien lähistöllä.

Vain valkoinen parsa pitää kuoria

Huuhtaise parsat, ettei niihin jää hiekkaa. Leikkaa tai napsauta parsan tyvestä puumainen osa pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina, mutta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.

Älä heitä pois leikattuja varrenpaloja tai parsankuoria pois! Ne voi käyttää esimerkiksi sosekeittoon.

Grillaa, paista tai höyrytä

Aiemmin parsa kehotettiin keittämään, mutta silloin osa parsan mausta jää keitinveteen. Nykyään parsan kypsennyksessä suositaan esimerkiksi höyryttämistä, grillausta tai paistamista.

Grillaa parsa kypsäksi epäsuoralla lämmöllä silloin tällöin käännellen. Tähän kuluu noin kymmenen minuuttia. Jos haluat lisää makua, kääräise parsa pekoniin ennen grillaamista. Jos paistat parsat, kaada pannuun öljyä niin, että pohja peittyy ja kypsennä kannen alla 5–8 minuuttia. Uunissa parsa valmistuu 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa. Valuta parsojen päälle öljyä tai pari voinokaretta ennen uuniin laittamista.

Tärkeintä on, ettet kypsennä parsaa lötköksi vaan jätät sen sopivan napakaksi.

Parsa tykkää parmesaanista

Tuore ja hyvälaatuinen parsa maistuu sellaisenaan tai vain kevyesti suolalla maustettuna. Parsan perinteisiä makupareja ovat voi ja sitruuna, ja voipohjainen hollandaise-kastike onkin parsan kanssa suoranainen klassikko. Myös majoneesi maistuu parsan kanssa esimerkiksi sitruunalla maustettuna.

Parmesaanijuusto sopii parsan makuun mainiosti, samoin oliiviöljy. Yrteistä parsan kanssa maistuvat esimerkiksi kirveli ja rakuuna.

Appelsiini toimii hyvin etenkin valkoisen parsan kumppanina. Jos kaipaat vähän villimpää makuelämystä, lisää kypsän valkoisen parsan sekaan raastettua appelsiininkuorta ja pieni ripaus neilikkaa.

Salaattiin vai savukalan kanssa?

Parsa sopii yhteen savuisten makujen kanssa. Kokeile vaikka savukalaa tai pekonia. Voit kääräistä parsan myös esimerkiksi ilmakuivattuun kinkkuun.

Myös kananmuna on parsan kanssa toimiva kumppani. Kaunis annos syntyy parsasta ja uppomunasta, mutta parsa on hyvää myös munakkaassa.

Viime vuosien trendi on ollut kuorimaveitsellä aivan ohueksi höylätty parsa, josta voi tehdä salaatin vaikkapa oliiviöljyn, parmesaanin, suolan, pippurin, sitruunan ja pistaasipähkinöiden kanssa. Salaattiin höylättyä kotimaista parsaa ei tarvitse edes kypsentää.

Kokeile parsaa myös keitossa, kohokkaassa tai napakaksi kypsennettynä perunasalaatin joukossa. Se toimii myös pizzassa tai jopa intialaistyyppisissä curryissa.

Parsaviinissä on sopivasti happoisuutta

Hapokkaat rieslingit, joissa on vähän jäännössokeria, korostavat mukavasti parsan makua, ja ne ovatkin klassisia parsaviinejä, etenkin jos nautit parsan sellaisenaan.

Hollandaise-kastikkeen tai savukalan kanssa nautittuna parsan seurana toimivat sauvignon blancit. Jos taas syöt parsan kumppanina ilmakuivattua lihaa, voit heittäytyä villiksi ja kaataa lasiin hapokasta punaviiniä, esimerkiksi pohjoisitalialaista sangiovesea.

Parsavinkit antoivat Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, kokki Jouni Toivanen, Hannan soppa -blogia pitävä ruokabloggari Hanna Hurtta ja ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alander.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

    2. 2

      Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

    3. 3

      Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

    4. 4

      Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

    5. 5

      Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

    6. 6

      ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

    7. 7

      Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

    8. 8

      Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

    9. 9

      Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

    10. 10

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    2. 2

      Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

    3. 3

      Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

    4. 4

      Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

    5. 5

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    6. 6

      Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

    7. 7

      Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

    8. 8

      200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

    9. 9

      Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

    10. 10

      Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    2. 2

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    3. 3

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    4. 4

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    5. 5

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    6. 6

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    7. 7

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    8. 8

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    9. 9

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    10. 10

      Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

    11. Näytä lisää