Valikko
Ruoka

Unohda keittäminen mutta muista parmesaani – tässä vinkit entistä parempaan parsakauteen

Kypsennä parsa napakaksi. Nauti se klassisesti voin ja sitruunan tai villisti appelsiinin ja neilikan kanssa.

Parsa on varma kevään merkki

Suomessa parsaa kannattaa syödä huhtikuusta kesäkuuhun. Vaikka perulaista ja meksikolaista parsaa saattaa olla tarjolla ympäri vuoden, käynnistyy varsinainen sesonki huhtikuussa espanjalaisilla parsoilla. Seuraavaksi tulevat saksalaiset ja unkarilaiset parsat, ja kausi huipentuu touko–kesäkuun taitteessa, kun kotimaiset parsat kypsyvät.

Valitse tiivisnuppuinen parsa

Hyvässä parsassa on tiivis nuppu, eikä sen varsi ole puumainen. Kannattaa kurkata myös parsan käärepakkauksen sisään ja tarkistaa, etteivät parsat ole mädäntyneet. Valkoinen parsa on herkkä valolle, ja väärin säilytettynä se voi muuttua violetiksi. Jätä violetit parsat kauppaan.

Parsa pitäisi syödä mahdollisimman pian ostamisen jälkeen, mutta se säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää kosteaan pyyhkeeseen kääräistynä. Etenkin valkoiseen parsaan tarttuu helposti hajuja ja makuja, joten sitä ei kannata säilyttää voimakkaiden ruokien lähistöllä.

Vain valkoinen parsa pitää kuoria

Huuhtaise parsat, ettei niihin jää hiekkaa. Leikkaa tai napsauta parsan tyvestä puumainen osa pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina, mutta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.

Älä heitä pois leikattuja varrenpaloja tai parsankuoria pois! Ne voi käyttää esimerkiksi sosekeittoon.

Grillaa, paista tai höyrytä

Aiemmin parsa kehotettiin keittämään, mutta silloin osa parsan mausta jää keitinveteen. Nykyään parsan kypsennyksessä suositaan esimerkiksi höyryttämistä, grillausta tai paistamista.

Grillaa parsa kypsäksi epäsuoralla lämmöllä silloin tällöin käännellen. Tähän kuluu noin kymmenen minuuttia. Jos haluat lisää makua, kääräise parsa pekoniin ennen grillaamista. Jos paistat parsat, kaada pannuun öljyä niin, että pohja peittyy ja kypsennä kannen alla 5–8 minuuttia. Uunissa parsa valmistuu 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa. Valuta parsojen päälle öljyä tai pari voinokaretta ennen uuniin laittamista.

Tärkeintä on, ettet kypsennä parsaa lötköksi vaan jätät sen sopivan napakaksi.

Parsa tykkää parmesaanista

Tuore ja hyvälaatuinen parsa maistuu sellaisenaan tai vain kevyesti suolalla maustettuna. Parsan perinteisiä makupareja ovat voi ja sitruuna, ja voipohjainen hollandaise-kastike onkin parsan kanssa suoranainen klassikko. Myös majoneesi maistuu parsan kanssa esimerkiksi sitruunalla maustettuna.

Parmesaanijuusto sopii parsan makuun mainiosti, samoin oliiviöljy. Yrteistä parsan kanssa maistuvat esimerkiksi kirveli ja rakuuna.

Appelsiini toimii hyvin etenkin valkoisen parsan kumppanina. Jos kaipaat vähän villimpää makuelämystä, lisää kypsän valkoisen parsan sekaan raastettua appelsiininkuorta ja pieni ripaus neilikkaa.

Salaattiin vai savukalan kanssa?

Parsa sopii yhteen savuisten makujen kanssa. Kokeile vaikka savukalaa tai pekonia. Voit kääräistä parsan myös esimerkiksi ilmakuivattuun kinkkuun.

Myös kananmuna on parsan kanssa toimiva kumppani. Kaunis annos syntyy parsasta ja uppomunasta, mutta parsa on hyvää myös munakkaassa.

Viime vuosien trendi on ollut kuorimaveitsellä aivan ohueksi höylätty parsa, josta voi tehdä salaatin vaikkapa oliiviöljyn, parmesaanin, suolan, pippurin, sitruunan ja pistaasipähkinöiden kanssa. Salaattiin höylättyä kotimaista parsaa ei tarvitse edes kypsentää.

Kokeile parsaa myös keitossa, kohokkaassa tai napakaksi kypsennettynä perunasalaatin joukossa. Se toimii myös pizzassa tai jopa intialaistyyppisissä curryissa.

Parsaviinissä on sopivasti happoisuutta

Hapokkaat rieslingit, joissa on vähän jäännössokeria, korostavat mukavasti parsan makua, ja ne ovatkin klassisia parsaviinejä, etenkin jos nautit parsan sellaisenaan.

Hollandaise-kastikkeen tai savukalan kanssa nautittuna parsan seurana toimivat sauvignon blancit. Jos taas syöt parsan kumppanina ilmakuivattua lihaa, voit heittäytyä villiksi ja kaataa lasiin hapokasta punaviiniä, esimerkiksi pohjoisitalialaista sangiovesea.

Parsavinkit antoivat Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, kokki Jouni Toivanen, Hannan soppa -blogia pitävä ruokabloggari Hanna Hurtta ja ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alander.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

    2. 2

      Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

    3. 3

      Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

    4. 4

      Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

    5. 5

      Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

    6. 6

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    7. 7

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    8. 8

      Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

    9. 9

      Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

    10. 10

      Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

    3. 3

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    4. 4

      Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

    5. 5

      Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

    6. 6

      Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

    7. 7

      Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

    8. 8

      Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

    9. 9

      Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

    10. 10

      Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    3. 3

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    4. 4

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    5. 5

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    8. 8

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    9. 9

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    10. 10

      Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

    11. Näytä lisää