Valikko
Ruoka

Nokkosista voi tehdä sipsejä, keittoa ja lisukkeita – villivihannesten satokausi alkaa

Vuoden ensimmäiset nokkoset ovat jo nousseet esiin. Hortoilemalla saa ilmaista ruokaa ja hyötyliikuntaa luonnossa

Hortoilijat eli villivihannesharrastajat valmistautuvat parhaillaan satokauden käynnistymiseen.

”Nokkonen aloittaa villivihanneskauden. Tosin juuria, katajaa, kuusta ja mäntyä kerätään ympäri vuoden”, sanoo ravintolakoulu Perhon ruokatuotannon lehtori ja ruokakirjailija Sampo Kantele.

Tietokirjailija ja villiyrttiasiantuntija Raija Kivimetsä kertoo jo löytäneensä tämän vuoden ensimmäiset nokkoset.

”Eteläisessä Suomessa ensimmäiset vauvanokkoset ovat jo nousseet. Paras sesonki nokkoselle alkaa äitienpäivän jälkeen ja jatkuu ensimmäisiin pakkasiin asti”, sanoo Kivimetsä.

Nokkosta on helppo löytää luonnosta ja iso osa suomalaisista tunnistaakin sen. Nokkonen kasvaa esimerkiksi pihojen, niittyjen ja rantojen tuntumassa. Kivimetsän mukaan sitä ei kuitenkaan kannata kerätä navettojen, huussien tai teollisuuslaitosten kupeesta eikä myöskään vilkasliikenteisten teiden varresta.

”Nokkonen kerää näistä paikoista paljon nitraattia”, Kivimetsä sanoo.

Nokkosretkelle kannattaa varautua korin, saksien ja hanskojen kanssa. Pienet nokkoset voi saksia mukaan kokonaisina. Isoista taas voi napsaista latvuksen, sillä nokkonen tuottaa uutta satoa nopeaan tahtiin.

”Isommista nokkosista kannattaa kerätä vain latvus, 7–10 senttiä kärjestä. Parin kolmen viikon päästä samasta nokkosesta pääsee laiduntamaan uudestaan”, sanoo Kivimetsä.

Kun nokkoset on kerätty, ne huuhdellaan ja kuivataan hellästi keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla.

Jos nokkossatoa ei syö heti, sen voi pakastaa tai kuivata.

Pakastettavia nokkosia Kivimetsä suosittelee ryöppäämään pari minuuttia. Sitten nokkoset valutetaan, puristetaan kuivaksi ja pakastetaan nyrkin kokoisina annoksina. Pakastettua nokkosta käytetään kuin mitä tahansa pakastetta.

Kuivatulla nokkosella puolestaan voi Kivimetsän mukaan rikastaa monia ruokia kuten smoothieita, puuroja, jogurttia tai vaikka lihapullataikinaa.

Ruuanlaitossa nokkonen on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää pinaatin tapaan.

”Satokauden ajan kannattaa ehdottomasti vaihtaa pinaatti nokkoseen. Jos tykkää pinaattiletuista tai -keitosta, myös nokkosversiot maistuvat”, sanoo Kivimetsä.

Ryöpättyä nokkosta voi käyttää myös munakkaan tai pizzan täytteenä tai sen voi paistaa yksinkertaiseksi lisäkkeeksi pannulla voin ja sipulin kanssa.

Nokkonen taipuu myös erikoisempiin ruokakokeiluihin. Sampo Kantele suosittelee pyöräyttämään ryöpätyt nokkoset tehosekoittimessa tahnaksi pehmeän voin kanssa.

”Lisään nokkoskreemin risottoon. Se värjää risoton kauniin vihreäksi”, Kantele sanoo.

Raija Kivimetsän perheen suosikkinokkosreseptissä taas on välimerellistä tunnelmaa.

”Marinoin ryöpätyt nokkosenlehdet sitruunassa, öljyssä, suolassa ja kuivatussa mintussa. Käärin lehtien sisään halloumijuustoa ja paistan pannulla öljyssä. Minttu sopii hyvin nokkosen makumaailmaan. Se antaa nokkoselle kivaa potkua”, Kivimetsä vinkkaa.

Kivimetsä kannustaa kokeilemaan myös helppoja nokkossipsejä. Puhdistetut nokkosenlehdet asetellaan uunipellille leivinpaperin päälle ja valellaan kevyesti öljyllä. Päälle ripotellaan vähän sormisuolaa ja sipsejä paistetaan 150-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

”Niissä maistuu kapris tai jopa sardelli. Nämä päihittävät jopa lehtikaalisipsit”, sanoo Kivimetsä.

Asiantuntijoiden mukaan villivihannekset kiinnostavat ihmisiä koko ajan enemmän.

”Suomalaiset ovat hurahtaneet villiyrtteihin ja -vihanneksiin. Vielä vuonna 2001 ne olivat lähinnä viisikymppisten naisten harrastus. Kun superruoka-ajattelu alkoi levitä Suomeen 2007–2008, villiyrtit löydettiin uudestaan. Etenkin nuoret kaupunkilaisaikuiset ovat kiinnostuneet villiyrteistä. Ne ovat kotimaista superruokaa”, sanoo Kivimetsä.

Sampo Kanteleen mukaan villivihannesinnostus on osin myös kokkien esimerkin ansiota. Viime vuosina villiyrttejä onkin näkynyt paljon ravintoloiden ruokalistoilla.

Kanteleen mukaan Suomen maantieteellinen sijainti tukee hyvin hortoiluharrastusta.

”Suomessa on aika rikas villiyrttimetsä. Eri vuodenaikoina tulee eri tavaraa. Lisäksi sesongit ajoittuvat maantieteellisen sijainnin mukaan, joten kokonaisuudessaan satokausi on pitkä”, sanoo Kantele.

Hortoilu on myös hyötyliikuntaa, asiantuntijat muistuttavat.

”Luontomatkailu ja luonnossa liikkuminen on lisääntynyt. Ihmiset ovat huomanneet, että luonnossa on muutakin kerättävää kuin marjoja ja sieniä”, sanoo Kantele.

”Hortoillessa päästään luontoon hyötyliikkumaan ja samalla saadaan ihanaa ruokaa. Kunnon villivihannesretken jälkeen olo on kuin olisi saunonut hyvin”, sanoo Kivimetsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Villiyrtit
 • Villikasvit
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  6. 6

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää